2022. Els dos aneguets! Després d’unes festes marcades per la variant òmicron i l’escassetat de test d’antígens, tornem a la càrrega per donar la benvinguda a un any que esperem que sigui una mica més benèvol que els seus predecessors. Un cop més, complint amb la tradició del bloc Oh la là!, aquí teniu el nostre post de tendències en marketing i comunicació per al 2022. Anem a l’embolic!

Comunicació i consum ètics

Que el consumidor cada dia és més exigent no és cap novetat. Estem vivint un moment clau que ens definirà com a societat, cosa que ens porta a fer-nos noves preguntes sobre el perquè de les coses i entrar a valorar altres maneres de fer allò que, fins fa no gaire, semblava impossible. S’ha acabat això que tot està gravat en pedra.

En els darrers temps, hem pres consciència de l’impacte que tenim a l’entorn i ja no ens serveix qualsevol cosa. Volem marques que mostrin el seu costat més humà, que siguin sostenibles, que comuniquin de manera coherent i, sobretot, que compleixin. Volem marques més responsables que reflecteixin els seus valors amb fets i no només en un apartat recòndit de la pàgina web.

Inbound marketing o marketing de continguts (Sí, altre cop)

Sí, ens repetim més que l’all. Però què hi farem? El contingut segueeeeeix seeeent el reeeeeeeeeeeeeeeeei. Tant és així que ara mateix la indústria del content marketing està valorada en 107 000 milions de dòlars –allà és res–, gairebé 40 000 milions més del que ho estava fa quatre anys.

És el moment de posar-nos les piles, però ALERTA! És important no perdre de vista la qualitat dels continguts. Internet és un formiguer d’informació en creixement constant i la manera de destacar és simplificant. Cal apostar per continguts interessants i de qualitat que aportin valor a usuaris i clients: articles de bloc, guies, cursos, webinars… Posa-hi imaginació! Aquí el crucial és la qualitat i no la quantitat.

Phygital

La simbiosi del que és físic i el que és digital és absolutament tendència. De fet, molts marketers ja es refereixen a aquesta sinergia com a phygital. Que per què us expliquem això? Doncs mireu, malgrat que el 2022 augura un retorn més gran a la presencialitat respecte del que vam tenir el 2021, els esdeveniments en línia seguiran també a l’ordre del dia. De fet, ambdues modalitats continuaran convivint com hem anat veient darrerament i els esdeveniments híbrids o phygitals guanyaran importància per augmentar l’abast, encara que també els esforços (ja sabeu, si Mahoma no va a la muntanya…).

Podcasts i transmissions en directe

Els podcasts continuaran sent una eina en auge gràcies al fet que ens permeten crear vincles directes amb els nostres clients a uns costos molt baixos. –Aprofitem per enviar un kiss a l’equipàs d’Estirando el chicle. De grans volem ser com vosaltres–. Però, això sí, abans d’incorporar un podcast a una estratègia, primer caldrà valorar quin serà el nínxol de mercat, ja que posicionar-se amb un podcast de temàtica genèrica és bàsicament una missió impossible.

Per la seva banda, les transmissions en directe i Twitch continuaran ascendint a l’escalafó. Per aquí seguim living amb el moment campanades. Qui diria a Ramontxu que acabaria lluint el capot al costat d’Ibai Llanos en plena Puerta del Sol i, a sobre, ficant-se de peus a la galleda amb l’any. Per aquestes coses val la pena viure.

Mobile only i automatització

Una altra tendència que ens espera per al 2022 és l’augment del protagonisme del mobile dins dels plans de marketing. Definitivament, s’ha acabat això de crear per a desktop i adaptar per a mòbil. Penseu-ho bé: actualment més de la meitat del trànsit d’internet prové de dispositius mòbils. Aleshores, no és lògic que això es reflecteixi en els plans demarketing de les empreses? Ja no parlem de mobile first, parlem de MOBILE ONLY!

Ah! I no oblidem l’automatització. És important incloure un sistema d’automatització que contribueixi a recopilar informació sobre la nostra audiència i que ens permeti filar prim.

Dark stores i e-commerce

La venda online travessa el que podríem anomenar una època daurada; amb les restriccions i la inevitable paranoia que ens acompanya des de fa gairebé dos anys, l’e-commerce ha crescut (i continua creixent) exponencialment, el que ha donat lloc a nous fenòmens com és el cas de les “botigues fantasmes” o “dark stores“.

No, no parlem de res a l’estil La pajarería de Transilvania. Es tracta d’un nou model logístic que ho està petant fort darrerament. Consisteix en una botiga que es dedica a la venda 100% virtual i que, per tant, no compta amb un establiment físic obert al públic, sinó un espai de magatzem i administratiu.

Seguint les petjades de l’auge de l’e-commerce, hem de posicionar-nos a favor de l’email marketing. L’email marketing –newsletters de tota la vida– és un dels canals de comunicació més eficaços i, alhora, més trepitjats per les companyies.

Avui dia, comptar amb les dades i el consentiment d’un client per fer-li arribar informació és una cosa realment valuosa. Tot i això, moltes empreses no li donen la importància que mereix i acaben saturant-los. –Client: es diu de la persona que ha acceptat que et colis a la seva safata d’entrada, que ha consumit el teu producte o servei i que, potser, fins i tot ha repetit–. Per què els atabales? No els atabalis! En canvi, crea un storytelling interessant que aporti valor i dosifica els impactes. També pots crear accions per a cada cohort o workflows per a les bases de dades.

Xarxes socials

Pel que fa a les xarxes socials, és el moment d’apostar per canals alternatius. Facebook i Instagram comencen a estar una mica saturats, cosa que implica que cada vegada serà més car invertir en publicitat. 2022 és el moment de fer un pas més i llançar-se a invertir en altres plataformes com Twitch, TikTok, Spotify o fins i tot Pinterest.

D’altra banda, no podem parlar de xarxes socials sense parlar d’influencers o creadors de contingut. L’influencer marketing continua in crescendo. Ja són moltes les marques que en els darrers temps han comptat amb aquest tipus de perfils en el seu pla de marketing, però com discernir entre un influencer real i un de fals? Si encara no teniu clar tirar-vos a la piscina amb aquest tema, us recomanem que doneu una ullada al nostre post sobre com destapar falsos influencers. Allà trobareu unes claus senzilles que us ajudaran a sortir de dubtes.

Metaversos, criptomonedes i altres rareses

No podíem donar per finalitzat aquest post sense esmentar aquestes paraules que ens porten de cap. Tots tenim un amic que fa temps que ens dona pel sac amb el tema de les criptomonedes. Bé, doncs el nostre consell és el següent: és el moment d’escoltar-ho. I si ja de pas et poses a investigar sobre el blockchain i el metavers de Zuckerberg, millor que millor. Encara no queda clar on ens durà tot això, però el que sí que sabem és que és el moment de començar a aprendre’s tots aquests conceptes i investigar per poder aplicar-los en un futur no sabem si molt llunyà o no. Mira si la qüestió portarà cua que Zara ja ha tret una línia de roba per al Metavers.

 

I res més, fins aquí el nostre particular baptisme marketinià per l’any nou.

¡Stay tunned per a més info!