En un altre post ja vàrem parlar de com destapar fake news, avui toca destapar fake influencers!

 

Vivim en una societat interconnectada que genera contingut constantment. Qualsevol és capaç de crear el seu propi contingut i compartir-lo, ja que existeixen multitud d’eines i canals que ho permeten. Per tan, no és d’estranyar que qualsevol persona sigui susceptible de ser «famosa» a través de les xarxes socials.

Però…Què és un fals influencer?

Un fals influencer és una persona que aparenta tenir un perfil i una marca personal potents, però que en realitat no és així. Demostren que tenen influència ja que posseeixen un gran nombre de seguidors i/o likes, però aquests són irreals.

Com pot ser això possible?

Doncs bé, tots sabem que la part més atractiva de convertir-se en un influencer és la gran quantitat de regals i obsequis que reben per part de les marques (roba, invitacions, descomptes o fins i tot viatges), a banda de tenir la possibilitat de viure devant de les xarxes socials, i viure molt bé.

Aquest aspecte tan llaminer ha despertat el desig popular d’aconseguir seguidors, likes i interaccions, desig que certes empreses han aprofitat per convertir-ho en negoci.

Avui en dia, és molt senzill i no gaire costós comprar qualsevol tipus d’activitat i aparentar ser influencer. Malgrat que Instagram ha començat a prendre mesures al respecte, encara existeixen un gran nombre de perfils falsos molt ben elaborats.

Per aquest motiu, les empreses que treballen amb influencers estan exposades a l’engany i la pèrdua de diners, ja que inverteixen en perfils que no els aportaran cap mena de benefici. L’agència H2H ha demostrat la facilitat d’engany i la quantitat de diners que les empreses inverteixen erròniament en aquests enganys. És una activitat realment molt senzilla, ja que tan sols requereix d’una persona atractiva, natural, autèntica i proactiva, qualitat en els continguts i vestimenta trendy.

Com podem evitar aquesta situació? Atenció a les claus!

 

  1. La manera més senzilla i evident de detectar que un perfil és fraudulent, és fixar-se en la relació entre la quantitat de likes i la de seguidors. És a dir, que el nombre de likes a les fotografies superi la dels seguidors o la quantitat de seguidors sigui enormement superior a la de likes. És possible que sigui real, però és un indicador digne de sospita.
    En quant als seguidors, també és un indicador de sospita la quantitat de seguits i seguidors. Ha de ser estable i creixent gradualment, mai a la baixa. En el cas que el nombre de seguits sigui molt superior al de seguidors, l’engany és gairebé segur.
  2. Fixa’t en els comentaris als posts. Generalment, els perfils falsos tenen comentaris de comptes irreals o spam, que publiquen contingut aliè al del post. A més a més, els noms d’usuari solen ser extremadament estranys i sense imatge de perfil.
  3. La procedència dels seus seguidors. Aquest no és un fet tan evident com els anteriors, no obstant és important. Les persones que segueixen a qualsevol perfil real són, en general, parlants de la seva mateixa llengua o lloc de residència. Per tant, cal vigilar quan els comentaris del perfil estan en altres idiomes.

Paral·lelament, també existeixen altres eines com el Social Blade, que permet analitzar més profundament el perfil, calculant el seu ROI i demostrant la seva efectivitat. Malgrat que sempre hi ha excepcions i, com ja hem vist, és molt senzill poder crear un perfil fals de qualitat.

Si un «influencer» compleix aquests tres requisits, es pot confirmar al 100% que es tracta d’un fake influencer.