Parlem de música. Com melòmanes reputades, a Oh la là! Comunicació som fidels usuàries de Spotify tant a títol personal com empresarial. De fet, per a aquells despistats que encara no la conegueu, aquí us deixem la nostra playlist oficial capaç d’amenitzar fins i tot el dia de feina més complicat, aquest en què et demanen alguna cosa per ahir o en què cau Hootsuite i tots els teus superposts perfectament programats desapareixen sense deixar rastre.

Dit això, ara que ja hem fet una miqueta d’spam en benefici de les vostres oïdes, passem a explicar-vos com podeu introduir Spotify en la vostra estratègia de marketing digital perquè, creieu-nos, val la pena.

A diferència dels seus competidors Apple Music, Amazon Music o YouTube Music, des del seu naixement el 2008, Spotify s’ha marcat un objectiu únic: oferir als seus usuaris música en streaming. Tirant per terra el mantra “Divideix i venceràs”, aquesta especialització ha portat a la plataforma a convertir-se en el referent principal d’aquest tipus de servei. Tant és així que, segons les últimes dades brindades per l’EGM (Estudi General de Mitjans), Spotify és el líder absolut d’escolta via streaming amb més de 140 milions de comptes actius, dels quals un 30% són de format Premium.

Des d’una òptica marketiniana, en els últims temps Spotify (Spoti per als amiguis) ha sabut evolucionar i col·locar-se al mapa de xarxes socials a explotar per les marques; el que, com a professionals, ens planteja el repte de treure-li el profit més gran possible.

En resum, des del punt de vista d’una companyia, hi ha dues vies principals per treure partit a Spotify: estratègia o publicitat. És cert que la publicitat també pot formar part d’una estratègia de marketing digital, però en aquest cas, quan parlem d’estratègia ens referim a trencar-nos el cap perquè l’ús de Spotify adquireixi importància dins del nostre pla d’inbound marketing.

Com ja imaginareu, això últim és el que a nosaltres més ens agrada: esprémer-nos el cervell i crear continguts que catapultin els nostres clients al cim.

La principal eina que ofereix Spotify en aquest sentit són les seves playlists. Crear una branded playlist que s’ajusti a nosaltres és una manera intel·ligent i divertida d’incloure aquesta xarxa social en el nostre pla de continguts.

Per exemple, Adidas compta amb un recull de playlists específiques per a runners amb cançons segons la intensitat de l’entrenament. Per la seva banda, Pull&Bear, emmagatzema nombroses llistes de diferents estils dirigides directament al target de la marca. I la nostra preferida, Barilla, que a principis d’any donava la campanada amb playlists per cronometrar el temps de cocció dels seus diversos tipus de pasta (una genialitat i la solució perquè milers d’estudiants deixin de menjar macarrons passats).

A més, un cop a punt les nostres branded playlists, podrem compartir-les a la nostra pàgina web a través d’una opció que ofereix directament la mateixa plataforma. D’aquesta manera, aconseguirem que aquestes guanyin visibilitat i alegrar la vida a aquells que entrin a la nostra website (pssst… mira el nostre footer!).

Una altra opció alternativa a les playlists i que també ens ofereix Spotify de forma gratuïta és la de crear un podcast. Un podcast a la mesura de la teva audiència que parli de temes relacionats amb la teva marca i que puguin interessar al teu target. Aquest és el cas d’IKEA, que la setmana passada descartava el seu mític catàleg físic -un minut de silenci- per donar pas al seu nou format “The IKEA Audio Catalog”, el qual vaticinem es convertirà molt aviat en la mare de tots els podcasts de decoració (sorry, Marie Kondo).

Però… i si el que jo vull és invertir en publicitat?

 

Si ja has deixat el tema de les playlist i els podcasts perquè no trobes la manera de casar-ho amb la teva marca o vols donar-li un valor afegit a la teva proposta, Spotify també ens facilita diferents formes d’incorporar la publicitat a la seva aplicació. Us expliquem:

    • Anuncis d’àudio: segur que aquestes són les que més us sonen. És més, si sou usuaris actius, pot ser que fins i tot us en sapigueu alguna de memòria. Aquestes falques són clips publicitaris de 30 segons que sorgeixen cada 15 minuts de reproducció continuada a comptes que no són Premium i inclouen una imatge de portada i un enllaç al lloc o xarxes socials de l’anunciant.
    • Video Takeover: espots d’entre 15 i 30 segons que es mostren quan els usuaris estan navegant pel catàleg a la recerca de nous “temassos”. Aquests inclouen un bàner complementari amb call to action que redirigeix el trànsit al web de l’anunciant.
    • Sponsored Session: mitja hora llarga de música sense interrupció a la salut de la marca en qüestió. El somni de qualsevol usuari que es negui a pagar el Premium i només per veure un vídeo publicitari. Això sí, després no et preguntis per què quan vas al súper, compres aquestes patates fregides i no les de la competència.
    • Sponsored Playlist: és a dir, patrocinar alguna de les llistes top de Spotify per connectar amb el teu target a través dels seus gustos musicals.
    • Overlay: es mostra quan els usuaris entren en l’aplicació. Els overlays solen donar-nos la benvinguda a l’app i també poden incloure un call to action que incentivi el trànsit al web de l’anunciant. Així que si optes per aquesta opció, assegura’t que sigui com un d’aquests peluts que quan els veus, dius “tant de bo tingués jo això a la porta de casa meva”.
    • Homepage Takeover: 24 hores en primera plana. Un dia sencer a la pàgina d’inici a través d’un display clicable que permet contingut multimèdia amb elements interactius. Una mena de call to action, vaja.
    • Megabanner: aquest últim no té misteri. És això, un bàner, un bàner dels de tota la vida.

 

Com veieu, Spotify ha evolucionat moltíssim des del seu naixement fa més de 10 anys, cosa que, sumat a l’auge de l’àudio, ens ofereix possibilitats veritablement interessants. I és que, a més de ser una d’aquelles coses a la vida que crea comunitat (com el futbol o les croquetes), la música també pot integrar-se en la identitat corporativa d’una marca. Paraula d’Oh la là!