En aquest post us presentem una de les revolucions més importants que internet ha aportat a les nostres vides: el Podcast. Una eina que suposa l’alliberament de la difusió de continguts i l’aparició de múltiples plataformes que ho permeten.

Però… Sabem què és un podcast?

 

Ja vàrem comentar les tendències en comunicació per aquest 2019, doncs ara us en portem una altra de ben fresca.

Amb paraules tècniques, un podcast o podcasting és la distribució massiva d’arxius multimèdia, generalment àudio o vídeo, a través de la web i de forma simple. A mes a més, permet fer-ho de periòdicament, la qual cosa facilita l’engagement dels públics.

Aquesta tendència va néixer l’any 2000 i el seu creixement s’ha pogut observar majoritàriament en el mitjà radiofònic. Tanmateix, avui en dia és quan ha començat a guanyar notorietat i s’ha potenciat el seu ús en diferents àmbits, ja que suposa una gran oportunitat per augmentar el reach amb les audiències. Fins i tot s’han sumat a aquesta tendència els principals grups de comunicació espanyols com els diaris El País, ABC o El Mundo; i potents marques com Apple.

Ens trobem en el boom dels podcasts!

 

A grans trets, pot semblar un format igual al streaming, però la diferència principal rau en que els streamings no es poden descarregar, mentre els podcasts permeten que l’usuari adquireixi l’arxiu i el reprodueixi quan i on vulgui. A més a més, els podcasts normalment estan gravats i posteriorment publicats, a diferència dels streamings que són en directe.

No es pot negar que és un format realment alternatiu en quant a difusió de contingut, molt rellevant per a arribar a audiències específiques. Al cap i a la fi, és un mitjà innovador que aporta valor afegit i enforteix les relacions amb els clients i públics.

Aquesta difusió es pot fer a través de plataformes i servidors com Apple Podcasts, SoundCloud, Ivoox o Speaker, que permeten l’emmagatzematge d’arxius en diversos formats i la subscripció dels usuaris a fonts de contingut. Cal tenir en compte que és un mitjà que no està explotat per les empreses i que possibilita el coneixement dels productes o serveis d’una marca.

 

Nous usos d’aquesta tendència:

 

Com hem mencionat, els podcast poden ser usats en diferents àmbits. Un d’aquests és la comunicació interna de les empreses. Transmetre contingut de forma oral te un major impacte que fer-ho de forma escrita i requereix menys temps de producció. A més a més, és una eina que suposa un cost molt reduït i ofereix una gran rendibilitat, la qual cosa fomenta la seva periodicitat.

Actualment, trobem una gran varietat temàtica de podcast provinents de fonts molt diverses. Un exemple de podcasts en comunicació és Nintendo, que va reviure la seva revista Nintendo Power a través dels podcast.

En definitiva, podem afirmar que es tracta d’una tendència molt potent i prometedora que afavoreix l’augment del radi d’influència en les audiències de qualsevol mitjà de comunicació. També permet ser implementat en empreses i marques per aconseguir finalitats divergents, gràcies a l’amplitud de possibilitats que un podcast ofereix. Per exemple, pot ser usat en branding, màrqueting i publicitat, divulgació, relacions públiques o B2B i B2C.

Ja són moltes les empreses, marques i mitjans que s’hi ha sumat i, com la majoria dels grans assoliments en el món de la comunicació, tan sols requereix d’una mica de creativitat per a que s’obtingui un bon resultat!

Creieu-nos… això dels podcasts promet!