A hores d’ara, segur que tots heu sentit a parlar ja de Twitch i de l’indiscutible rei de l’streaming Ibai Llanos, especialment després de les seves declaracions respecte a la fugida de YouTubers a Andorra i la seva transparent i clarificadora entrevista a «Lo de Évole» fa dues setmanes escasses. Però com afecta aquest fenomen al món del marketing?

Si alguna cosa tenim clara després d’haver complert un any des de la declaració de l’estat d’alarma, és que, com vam anunciar en el nostre ja clàssic post de tendències, en els últims 12 mesos aquesta terrible i tediosa pandèmia que assola el nostre món ens ha fet avançar cinc anys de cop i ha aconseguit posicionar els canals d’streaming com un rotund must tant per a les marques com per als usuaris.

Corria l’any 2011 quan aquesta plataforma feia aparició per primera vegada per dedicar-se exclusivament a la retransmissió de continguts sobre gaming en rigorós directe. No obstant això, no va ser fins a 2014 quan el gegant Amazon es va fer amb la xarxa social per una altíssima suma que, com sempre, vista amb perspectiva potser hauria d’haver estat encara més gran.

Ara, una dècada després del seu naixement, Twitch es troba en plena batalla per aconseguir el títol de la plataforma d’streaming més important del món. Tant és així que a Espanya és ja la quarta xarxa social en la qual més inverteixen els anunciants.

De fet, el 92% dels professionals del marketing sosté que la seva marca està o estarà pròximament present a Twitch. I com per no estar-ho, perquè (agafeu-vos fort) Twitch compta amb 17,5 milions de visitants al dia i una mitjana d’audiència d’1,5 milions d’espectadors, bona part dels quals van estar presents al canal d’Ibai Llanos durant la seva retransmissió de les campanades l’anterior Cap d’Any, avançant a cadenes de televisió nacionals com La Sexta o Cuatro per l’esquerra i sense intermitent.

Però anem al gra, com funciona Twitch? I què té Ibai Llanos que ha aconseguit conquerir el cor de milions d’usuaris?

Twitch és una plataforma d’streaming de format Freemium, és a dir, una plataforma en la qual no cal fer cap acció per gaudir del seu contingut.

El «Free» ens queda bastant clar: si vols, pots seguir les retransmissions en directe dels teus canals favorits. Això sí, de tant en tant saltaran anuncis de la mateixa manera que succeeix a YouTube o Spotify, si parlem de música.

Ara anem amb el «Mium». En aquest sentit, Twitch ens ofereix convertir-nos en Prime Gaming (Twitch Prime), un servei inclòs en Amazon Prime -Oh! Sorpresa!- que inclou la possibilitat de subscriure’ns a un canal un cop al mes sense cost addicional -Noi, si en vols més doncs ja cal pagar-los, que no tot són flors i violes- però, a més, Twitch Prime inclou també altres avantatges com:

  • La desaparició de la publicitat (sí, és obvi, però si no ho diem, encara hi haurà algú que pregunti)
  • L’accés a streamings exclusius
  • Xat de subscriptors
  • La possibilitat de guardar les teves emissions durant 2 mesos, en comptes dels 14 dies habituals
  • Emojis exclusius
  • Cofres Twitch (o sigui, regalets per als seguidors tipus claus, articles de videojocs, etc.)
  • Opcions de color i emblema Premium al xat (això és una cosa així com el cocodril dels pols Lacoste)

 

A més del Prime Gaming, cada canal de Twitch compta amb subscripció pròpia que, amb una petita quota, permet als usuaris estar al dia dels continguts i donar suport a l’streamer en qüestió. Això sense oblidar les donacions que es poden fer sense necessitat de subscripció (serà això el Dómum d’internet?).

Com veieu, això de Twitch és un filó. Fins i tot hi ha qui ja ha vaticinat que és el futur de la televisió. Per això, la plataforma ha pres la decisió de començar a obrir-se a altres tipus de continguts i, des de fa algun temps, ja podem trobar a les seves files canals sobre esports, música, entrevistes, lifestyle… que busquen atreure un altre tipus d’audiències i, per descomptat, un altre tipus d’anunciants.

Ara, parlem de l’Ibai.

Ibai Llanos és un clar exemple del que en marketing coneixem com a influencer global, un personatge que transcendeix totes les plataformes i franges d’edat. El caster -que així es diuen les persones que comenten les trobades en el món dels e-sports– comença la seva aventura per pura diversió comentant partides de LoL (League of Legends) i d’aquí passa directament a ser comentarista a la LVP (Lliga de Videojocs Professional), el que va suposar l’inici d’una carrera estel·lar que no ha deixat a ningú indiferent. Tant és així que avui en dia, aquest digne successor sonor de Constantino Romero compta amb uns 40.000 subscriptors al seu canal de Twitch, el que, pel seu acord amb la plataforma de 70% – 30% a favor seu, es tradueix en 120.000 € al mes de guanys per a l’streamer.

Però ¿què és el que fa a l’Ibai tan especial? Com un comentarista de videojocs ha arribat a tal nivell de repercussió? Doncs molt senzill. L’èxit a l’Ibai es deu no només als seus grans dots de caster que li permeten narrar absolutament qualsevol mena de contingut, sinó especialment a la seva pròpia personalitat. El bilbaí és un diamant en brut (o ja no tan en brut) amb un carisma a l’altura de grans personatges del panorama humorístic del moment com Miguel Maldonado o David Broncano. La seva veu greu, la seva depuradíssima ironia, la seva naturalitat, senzillesa i transparència són les eines que li han permès transcendir i connectar amb tota classe d’audiències fins a convertir-se en l’indiscutible rei de l’streaming.