Igual que els anuncis de torrons, les nadales o els sopars d’empresa, aquí estem, com cada Nadal, per explicar-vos totes les novetats previstes al món del màrqueting i la comunicació per aquest 2024. Llestos? Som-hi!

#1. Intel·ligència artificial

What a surprise! -ehh… No-. Com era d’esperar, la IA i l’automatització intel·ligent segueixen i continuaran sent protagonistes un any més. I, tot i que encara està per veure la manera d’implementar de forma òptima totes les possibilitats que aquesta tecnologia pot oferir als professionals del màrqueting i la comunicació, està clar que el 2024 estarà marcat pels avenços en aquest camp. Un exemple d’això són les millores dels xatbots i les eines d’anàlisi predictiva que estan aconseguint portar l’experiència del client al següent nivell.

#2. Realitat virtual i augmentada

El 2024, les marques seguiran apostant per la realitat virtual per oferir als seus clients una experiència immersiva sense sortir del menjador de casa seva. Aquesta tendència emergent ens obre un món de possibilitats permetent crear vivències úniques com, per exemple, simulacions o inclús emprovadors virtuals.

#3. Contingut generat per l’usuari

Aquesta variant de inbound marketing permet a les marques generar confiança apel·lant a l’autenticitat gràcies als continguts generats pels mateixos usuaris. Tot i que pugui semblar una forma de treballar menys -que també- la gràcia està en el fet que l’usuari s’involucri amb la marca i això permeti generar relacions més profundes i estables. Autenticitat i experiències compartides, amics -com les croquetes de la teva àvia: casolanes i per repartir.

#4. La supremacia del vídeo

Continuant amb el màrqueting de continguts, el 2024 el vídeo encara serà el format principal dins i fora de les plataformes. La màgia de les imatges en moviment se seguirà imposant per sobre de les fotos i la veu durant, almenys, un altre any.

#5. L’email màrqueting pren la davantera

Tot i que a vegades pensem en l’email màrqueting com l’avi del màrqueting digital, aquesta forma de comunicació segueix més viva que mai i és una de les eines preferides dels i les “marketers”. Això és degut al fet que ens permet interactuar de forma directa amb els consumidors i inclús, personalitzar el missatge al màxim generant un impacte de major qualitat. -Si encara no tens una newsletter, és per pensar-t’ho, veritat?

#6. Més personalització

Que volem sentir-nos únics és indubtable i és per això que aquest 2024 seguirà marcat per un màrqueting i una comunicació personalitzats. El tractament de dades ens permetrà fer un pas més en la personalització dels missatges en els principals canals de màrqueting.

#7. Influencer màrqueting

I que passa amb els influencers? Doncs el màrqueting d’influencers continuarà evolucionant amb l’objectiu d’aconseguir connectar amb els usuaris a través de la transparència i l’alineació de valors. Bàsicament, es tracta de ser honest, també en l’entorn digital, tot i que dit així pugui semblar una utopia.

#8. Ser sostenible serà un “must”

L’avenç cap a la sostenibilitat és -afortunadament- una realitat. L’any vinent es preveu que les marques i els professionals del sector continuïn treballant en l’optimització de processos i l’avenç cap a un màrqueting més sostenible i responsable amb el medi ambient, així com un estil de vida més ecològic.

#9. Transparència cristal·lina

Arrel de la creixent preocupació per la privacitat i el tractament de dades, es preveu que el pròxim any estigui marcat per un avenç important cap a la transparència. En línia amb el tema de la sostenibilitat, l’any vinent les marques hauran de continuar amb l’exercici ètic, també en matèria de dades.

Bàsicament, pel que fa al màrqueting i la comunicació, el 2024 serà un any en el qual se seguiran desenvolupant les tendències establertes en el 2023. Però atenció, des d’Oh la là! No descartem emportar-nos alguna sorpresa pel camí, mai se sap quan algun nou Steve Jobs s’animarà a causar sensació.