Amb l’arribada del Nadal, comença també una marató d’anuncis, promocions i campanyes de marques que procuren fer-se un lloc als nostres caps i cors. Ara bé, com ho fem perquè la nostra marca destaqui entre aquest rebombori nadalenc sense caure en els típics clixés? La resposta és senzilla: explicant una bona història. Amb una bona estratègia de storytelling podem connectar d’una manera única amb la nostra audiència a través d’una narrativa emocional, autèntica i alineada amb l’esperit nadalenc que ens faci destacar entre el bombardeig de missatges publicitaris.

El rol de les emocions

El Nadal ens desperta una àmplia gamma d’emocions: amor, fraternitat, solidaritat, nostàlgia, alegria… És l’època de l’any en què les persones se senten més sensibles i vulnerables, la qual cosa la converteix en el moment ideal per aplicar el storytelling. Perquè, quan hi ha sentiments de per mig, ens resulta molt més fàcil connectar i recordar els missatges.

La idea radica en crear històries que impactin des d’una base emocional, deixant de costat el producte o servei i donant més pes als valors humans i les emocions compartides. És a dir, no es tracta de vendre el producte – almenys no de forma evident –, sinó de vendre experiències. D’aquesta manera, reforcem la identitat i humanitzem a la marca, creant així una connexió més genuïna amb l’audiència.

No obstant, encara que les emocions siguin les protagonistes d’aquesta estratègia, no vol dir que els productes no puguin tenir el seu paper a la pel·lícula. El storytelling permet integrar el producte de manera natural, convertint-lo en l’heroi de la història.

El poder d’una bona història

Un gran exemple sobre com les marques recorren a les emocions per a potenciar el seu storytelling durant els Nadals és la campanya d’Apple llançada el 2013: “Misunderstood”. Un emotiu anunci que ens mostra a un adolescent absort amb el seu nou dispositiu, sense interactuar pràcticament amb la família durant les vacances de Nadal. Tot i així, al final del spot, es revela que, en realitat, estava creant un vídeo sorpresa pels seus familiars en el que recull els moments feliços viscuts en família – Sí, a nosaltres també ens ha caigut la llagrimeta –.

D’aquesta manera, l’anunci et permet connectar del tot amb la història i, sobretot, deixa clar un missatge fonamental: com les tecnologies Apple poden capturar moments inoblidables i preservar records durant aquesta època tan significativa –Se us acut una manera millor de col·locar-se al capdavant de totes les cartes als Reis Mags?–.

Apple no solament s’enfoca a vendre el producte, sinó que posa èmfasi a les emocions de les persones al compartir moments en família. Així, aconsegueix que el seu nou dispositiu es percebi com una eina de connexió que enriqueix la vida quotidiana de les persones i permet crear una cosa tan valuosa com experiències i records, en comptes de presentar-se simplement com un objecte de consum.

Com introduir-lo en els diferents canals de comunicació?

Ara bé, deixant de banda els anuncis publicitaris de les grans marques, existeixen moltes altres maneres d’introduir el storytelling a la teva estratègia mitjançant altres canals de comunicació:

  • Pàgina web: tot el món passa per les webs, encara que sol sigui per xafardejar. Així que és el lloc perfecte per atrapar els visitants explicant-los una bona història. Una opció és aprofitar la secció de “Blog” per integrar els teus productes o serveis en els articles nadalencs, o bé, treballar-se un bon “Sobre nosaltres” que deixi la història de Steve Jobs i el garatge a l’altura del betum.
  • Xarxes Socials: amb sol uns segons pots cridar l’atenció visual de l’audiència en plataformes com Instagram o Tiktok. Unir-te a tendències com “unboxings nadalencs” o pujar un vídeo de com es decoren les oficines… són maneres senzilles de mostrar la cara més amable d’una empresa a través d’històries ràpides, visuals i orgàniques.
  • Correu electrònic: l’email-marketing és el suport ideal per explicar la versió més llarga de les històries i captar l’atenció del client de manera personalitzada. Per exemple, una bona alternativa seria crear una sèrie de newsletters en format de capítols que permeti donar a conèixer la història de la marca.

No hi ha dubte de què el storytelling és una eina molt poderosa, especialment en aquesta època de l’any, però no és l’única. Com bé apuntem al nostre blog sobre estratègies de marketing i comunicació, existeixen moltes altres vies per arribar a les nostres audiències, però, de moment, comencem per explicar una bona història.