Encara que de vegades a la vida improvisar pot ser una cosa molt divertida i enriquidora, quan parlem d’empreses o marques, deixar-se portar ens pot sortir molt car. Al món corporatiu, fer les coses perquè sí o sense un rumb fix és un dels pitjors errors que podem cometre. Per això avui parlarem de la importància de l’estratègia en marketing i comunicació. Perquè, per si a algú li quedava algun dubte, SENSE ESTRATÈGIA NO HI HA GLÒRIA, AMICS.

Què és una estratègia de marketing?

L’estratègia de marketing és, a grans trets, el full de ruta que ens permetrà arribar a la nostra destinació de la manera més eficient possible. Una cosa així com el Google Maps del marketing, però sense afegits de l’estil “sal de la rotonda pel ramal” (llegir amb veu de GPS).

Per a idear una estratègia, el primer que hem de definir són els objectius, ja que si no sabem on volem arribar, bàsicament, no arribarem mai. De sentit comú, oi?

Objectius SMART (sí, com els cotxes)

Pel que fa als objectius, els marketers i marketeres sempre diem que aquests han de ser SMART —ja saps, per les sigles en anglès—, és a dir:

  • Específics: La concreció és fonamental. Què volem aconseguir? Res d’enrotllar-se com una persiana i plantejar metes difuses. Anem al turrón.
  • Mesurables: Els objectius han de ser mesurables, també. No serveix de res plantejar-nos reptes si després no podem saber si els hem assolit. Ah! I com a súper consejito del día, mesureu sempre primer el punt de partida, que després venen els disgustos…
  • Realitzables: Miracles a Lourdes, no? Doncs això, amb el marketing igual. No som mags, amb la qual cosa és important plantejar-nos objectius assumibles i realistes que ens facin créixer de manera controlada i amb sentit.
  • Rellevants: Que vagin en concordança amb la finalitat última de l’empresa. Vendre més pantalons, que vingui més gent al teu restaurant, aconseguir més alumnes per als teus cursos en línia…
  • Acotats en el temps: També és important marcar-nos deadlines. Quant de temps tenim per aconseguir X cosa? Un mes?, un any? Definim-ho per poder fer més eficient la nostra estratègia.

Ara sí, li toca a l’estratègia

Igual que en viatjar podem anar tota l’estona en un mateix mitjà de transport o combinar-ne diversos, amb les accions de marketing passa una cosa semblant. Encara que hi ha molts tipus d’accions, el més complicat és adaptar-les a les nostres necessitats particulars i saber quines aplicar, quines descartar i quina serà la combinació que ens permetrà petar-ho a gas, és a dir, aconseguir els nostres objectius. I això és precisament l’estratègia: escollir quines d’aquestes accions seran les que ens portin a assolir els nostres objectius, saber descartar les que no ens interessen i combinar aquelles que sí per crear una ruta que, finalment, ens permeti arribar a destí.

Tipus d’accions

Amb els anys, els especialistes en marketing hem anat perfilant diferents tipus d’accions, recursos que ens permeten assolir els objectius de marketing. Hi ha molts tipus d’accions diferents, com el marketing directe o l’street marketing, però avui parlarem d’alguns que es troben especialment a l’ordre del dia:

  • Inbound marketing: És que ens encanta. El marketing de continguts és el rei, el que aconsegueix que el client vingui a nosaltres en comptes de nosaltres a ell. Per exemple, crear un pòdcast sobre un tema que tingui relació amb la nostra marca i que ens permeti posicionar-nos com a experts en la matèria, guanyant així notorietat.
  • Email marketing: El clàssic que no falla. L’email marketing, sempre que tingui sentit, és una de les vies més efectives de comunicació amb els nostres clients que ens permet cultivar i consolidar la nostra relació.
  • Xarxes socials: Facebook, Instagram, TikTok, LinkedIn… Les xarxes socials són un aparador genial per a les marques que a més compten amb la capacitat de viralització. Ara bé… Estar present, sí. Però a quines? I de quina manera? Vet aquí el repte.
  • Social Ads: O, dit d’una altra manera, anuncis a xarxes socials. Aquests serveixen per dirigir trànsit a la web de la marca i obtenir conversions, és a dir, vendes.
  • Remarketing: El tirar d’agenda de tota la vida. Consisteix, bàsicament, a impactar usuaris que ja ens coneixen per continuar enfortint la nostra relació amb ells, sigui perquè ens han visitat o perquè han estat clients nostres en una altra ocasió.
  • SEO i SEM: El SEO ens ajuda a millorar el posicionament orgànic de la nostra web, mentre que el SEM el complementa amb anuncis de pagament. El somni de Google, vaja.
  • Storytelling: L’estratègia en què l’Abuelo Cebolleta ho petaria molt fort, enamorar els nostres consumidors o clients a base d’històries. Segur que us sonen els anuncis de Campofrío o els d’Estrella Damm, ¿oi?

¿Per què és important l’estratègia?

En definitiva, si volem que els nostres usuaris o clients s’identifiquin amb els nostres valors i la nostra marca, necessitem una estratègia. Això ens permetrà:

  • Avançar per l’esquerra la nostra competència.
  • Resoldre problemes existents i detectar-ne d’altres abans que apareguin.
  • Treure partit als recursos disponibles.
  • Ajustar el pressupost per evitar perdre “billets” on no toca.
  • Construir i consolidar la nostra identitat de marca.

Però bé. Si, pel que sigui, tot això se’t fa encara una mica bola, no et preocupis: sempre ens pots fer un truc i t’ajudarem encantades, tant a definir uns objectius de marketing d’acord amb els objectius globals de la teva marca com a confeccionar l’estratègia i plantejar les accions que els facin realitat. Perquè, com dèiem al principi, si una cosa tenim clara a Oh la là! és que SENSE ESTRATÈGIA NO HI HA GLÒRIA.