Disciplina científica que s’ocupa de crear programes informàtics que executen operacions comparables a les quals realitza la ment humana, com l’aprenentatge o el raonament lògic“. A priori, això de la intel·ligència artificial sembla cosa de ciència-ficció. De fet, són moltes les pel·lícules que ja han parlat de la IA: Metropolis, Blade Runner, Terminator, 2001, Yo-Robot, Wall-e… fins i tot, com molts nens dels 90 recordareu, els nostres estimadíssims Simpson i la seva casa domotitzada amb la veu de Pierce Brosnan.

Des de quan i fins quan

Deixant de banda la pantalla, encara que ens costi creure-ho, la intel·ligència artificial porta amb nosaltres molt més temps del que pugui semblar. Concretament, des dels anys 50, quan Alan Turing, un dels pares de la informàtica moderna, comença a examinar la intel·ligència de les màquines a través del que es va anomenar “Test de Turing” i que mesurava la capacitat dels aparells per mostrar un comportament intel·ligent similar al dels humans.

Des de llavors, la disciplina de la intel·ligència artificial ha anat evolucionant i, avui dia, ja tenim accés a dispositius intel·ligents, capaços de realitzar prediccions sobre els nostres comportaments i que, ben aviat, estaran també molt més presents al nostre dia a dia gràcies a la simbiosi de la robòtica i la neurociència.

Què aporta al món del màrqueting i la comunicació

Amb la veu de Pierce Brosnan o sense, la veritat és que la intel·ligència artificial ens ofereix una infinitat de possibilitats per fer-nos la vida més fàcil, també dins del món empresarial i del màrqueting. Tal com avancem al nostre post de tendències 2023, la IA és un dels grans camps que prendrà rellevància aquest any, per això és molt important que aquesta tingui cabuda dins de les nostres campanyes i estratègies de comunicació a través d’aplicacions com:

  • Anàlisi de dades: Amb l’ajuda de la intel·ligència artificial podem analitzar grans quantitats de dades de diverses fonts per identificar patrons i tendències que ens poden ser molt útils de cara a conèixer millor els nostres clients o consumidors.
  • Personalització de contingut: També és una de les vies més eficaces de personalització de contingut que ens permet apuntar el tir i augmentar l’efectivitat de les nostres campanyes, especialment quan parlem d’email màrqueting.
  • Publicitat dirigida: La IA pot ajudar també les empreses a mostrar anuncis més rellevants a les seves audiències, cosa que millorarà l’efectivitat de les campanyes publicitàries.
  • Assistència en el servei al client: Com comentàvem el mes passat en aquest mateix bloc, la IA també pot ser utilitzada per oferir suport al servei al client, sigui a través de xatbots o de sistemes de resposta automàtica. Això permet a les empreses proporcionar un servei més ràpid i eficient als seus clients i alliberar recursos per atendre altres aspectes del negoci.

I si parlem d’eines?

La veritat és que ja comptem amb un interessant assortiment d’eines que ens permeten començar a trastejar i a provar l’abast d’aquesta tecnologia i les diferents aplicacions.

El mes passat us en vam presentar dues de molt interessants: Lumen5 i Jasper. Però, en aquesta ocasió, ens centrarem en una de les més potents que existeixen ara mateix en l’àmbit de la IA: el ChatGPT.

El ChatGPT és un sistema de xat fonamentat en el model de llenguatge per IA GPT-3 que està entrenat per dur a terme tasques que tenen a veure amb la traducció i la generació de textos. Aquest potentíssim algorisme creat per OpenAI està preparat per mantenir converses de la manera més natural possible, generant diàlegs i textos que perfectament podrien passar per escrits per ésser humà. Respostes instantànies i naturals que contenen informació exacta i contrastada, això ens ofereix aquesta intel·ligència artificial que ja ha anunciat el seu avenç a la monetització mitjançant una subscripció premium: ChatGPT Professional.

La lluita de l’home AMB la màquina

Ara bé, què implica realment la implementació de la IA? Estem a escassos lustres de viure en carn pròpia La guerra de los mundos o ens podem relaxar i gaudir d’aquests avenços tecnològics?

No sabem si acabarem o no vivint en una realitat distòpica, però el que sí que sabem és que cal deixar enrere “la lluita de l’home CONTRA la màquina” i començar a parlar de “la lluita de l’home AMB la màquina”. En lloc d’enfrontar-nos-hi, hem de treballar junts per trobar maneres d’utilitzar la tecnologia de manera que ens beneficiï a tots. Com, per exemple, a la redacció d’un post de blog.

I si et diem que aquest article l’ha escrit una IA? Aquest podria ser un cas clar de col·laboració entre humà i màquina, ja que hem emprat la IA a favor nostre per a la creació d’un primer esborrany que després hem ajustat i condimentat amb el toc Oh la là!. Un claríssim exemple de la simbiosi de què us parlem. Perquè, si alguna cosa és clara, és que l’ésser humà continua sent molt necessari, especialment pel que fa a la part emocional. Afortunadament, l’humor, l’empatia, el sarcasme… totes aquestes skills són encara un terreny per conquerir per a la tecnologia.