Algú més que vulgui donar-li al pause i deixar de viure esdeveniments històrics? GRÀCIES! 2022 arriba a la seva fi —afortunadament— i ens toca acomiadar-nos d’un any que ens ha deixat titulars potentíssims com l’inici de la guerra d’Ucraïna o la defunció d’Isabel II, passant per les anades i tornades del nostre amic Ellon Musk amb Twitter o l’incessant increment de la inflació. En definitiva, 2022 ha donat per a molt, però ara toca posar l’ull en el seu successor, així que som-hi amb el nostre post visionari anual: tendències en màrqueting i comunicació per a 2023.

Més inbound màrqueting: vídeo i podcast

En aquest punt del partit no ens pot sorprendre que la primera tendència d’aquesta llista continuï sent el màrqueting de continguts. Gràcies a la immediatesa proporcionada per internet, les plataformes i les xarxes socials, un temps ençà, el màrqueting de continguts s’ha convertit en la millor manera d’arribar al nostre públic objectiu o person buyer.

Dit això, el 2023 continuarà el meteòric ascens del videomàrqueting. Plataformes com TikTok o Instagram Reels han convertit el vídeo en el format preferit dels usuaris, la qual cosa ha fet i continuarà fent que les marques deixin de banda la imatge estàtica per passar a donar-los moviment. Ara bé, dins del videomàrqueting el repte estarà en la durada, ja que parlem de formats cada vegada més curts que posen a prova l’enginy dels seus creadors tot obligant-los a adaptar l’storytelling de la marca a uns pocs segons.

Per part seva, en el món de l’àudio també hi ha bastant en marxa. De fet, segons informa un estudi que iVoxx acaba de publicar, a Espanya els usuaris dediquen una mitjana de 9,5 hores setmanals a escoltar pòdcasts (déu-n’hi-do). En aquest context, les marques tindran un repte doble: en primer lloc, veure de quina manera poden involucrar-se en aquest fenomen, sigui amb continguts propis o col·laboracions, i, en segon lloc, discernir quins pòdcasts seran els que sobrevisquin al sedàs que s’apropa. I és que, a causa de l’amplíssim volum de pòdcasts que tenim ara mateix, es preveu que molts es quedin pel camí —la clàssica selecció natural, vaja.

Streaming i màrqueting d’influencers

Passa el mateix amb l’streaming, que segueix en augment a través de plataformes com Twitch, YouTube Live, els directes d’Instagram o TikTok. Una opció molt interessant si, a més, la combinem amb el màrqueting d’influencers: recomanacions en directe que permeten als usuaris navegar i comprar el producte en qüestió abans fins i tot que finalitzi la retransmissió. —Volies immediatesa? Doncs au!

Seguint amb el màrqueting d’influencers, de cara a 2023 veiem que la tendència d’apostar pels microinfluencers continua creixent. Aquest fenomen es deu al fet que els grans influencers moltes vegades es troben saturats de promocions, la qual cosa acaba avorrint els seus seguidors. Això farà que seguim apostant per influenciadors de grandària mitjana que ens permetin afinar la punteria i oferir col·laboracions i continguts de qualitat als usuaris.

Innovació, medi ambient i consum responsable

There is no planet B, amics! Si a algú en tenia cap dubte, en el que va d’anys 20 s’ha vist, més que clar, cristal·lí que el canvi climàtic és imparable i que les marques tenen una importantíssima responsabilitat a l’hora de posar-hi fre. Ja no es tracta només de mostrar la nostra cara més humana, sinó de canviar les coses des de dins i de donar exemple tant als consumidors com a altres empreses.

Vivim un moment en què abraçar l’ecologisme és fonamental, i no parlem únicament de repartir tote bags amb un estampat de la Pachamama. És el moment de crear productes ecològicament responsables i assequibles que permetin mantenir una fabricació estable, que no es vegin afectats per l’escassetat de matèries primeres i que, al seu torn, els consumidors es puguin permetre. En altres paraules, és el moment d’apostar per l’“ecoaccidentalisme”, és a dir, que l’opció més sostenible passi a ser sempre la primera opció.

Welcome to the metaverso

Els fans de Habbo Hotel i els Sims estan de sort perquè, ara sí, toca començar a explorar el món virtual de Zuckerberg. Durant aquest últim any, hem vist com grans marques es tiraven a la piscina per a estudiar el metavers, però serà el 2023 quan comencem a veure veritables experiències ofertes per companyies que ja han començat a augmentar la seva infraestructura tecnològica per a dur-les a terme.

Realment, el metavers no és altra cosa que un món virtual al qual accedim gràcies a una sèrie de dispositius que ens fan sentir que realment ens hi trobem a dins. Llavors, si això és així, com no han d’existir campanyes publicitàries específiques per a aquest nou món? Us imagineu poder interactuar amb un meme? I llançar un comunicat de premsa al mateix metavers? Doncs ja falta menys.

IA: Intel·ligència artificial

Segur que els últims mesos has vist a xarxes alguna imatge creada amb intel·ligència artificial. Doncs igual que el teu col·lega ha generat una il·lustració xulíssima sobre com seria si hagués nascut a l’Escandinàvia vikinga, els marqueters i marqueteres ja estem treballant per a aplicar aquesta tecnologia a la creació de continguts.

Parlem de textos, metadescripcions, imatges i fins i tot novel·les… Tot creat a través d’intel·ligència artificial. No t’ho creus? Doncs dona una ullada a Lumen5 o a Jasper. El futur ja és aquí!

Comunicació en temps real: xatbots

Després del Clip del Word que et preguntava si necessitaves un cop de mà per a numerar les pàgines del teu document, en ple segle 21 els xatbots tornen amb més força que mai, ara en format híbrid.

Quan parlem de format híbrid ens referim a una combinació entre respostes deductives en esquema d’arbre i el processament del llenguatge natural i l’aprenentatge automàtic; tot amb el suport d’un agent humà, és a dir, un professional de l’atenció al client que podrà assistir-te en cas que les respostes automàtiques no satisfacin les teves necessitats o no resolguin el problema que t’has trobat.

En aquest sentit, us recomanem que doneu un cop d’ull a Cliengo o a Manychat depenent de si el que us interessa és instal·lar un xatbot per a WhatsApp o bé per a Instagram i Facebook.

Cerques de Google

El cercador de cercadors a.k.a Google, fa un pas més enllà aquest nou any afinant al màxim les seves cerques gràcies al criteri EAT, que, per a qui no ho sàpiga, són les sigles d’Expertise, Authoritativeness i Trustworthiness, la qual cosa en cristià vol dir: experiència, autoritat i confiança, és a dir, exactament el contrari al que et té preparat el teu cunyat pel dinar de Nadal.

Per a 2023 Google ens té preparada molta chicha. En la batalla contra les fakenews i els continguts buits, aquest gegant d’internet començarà a premiar més que mai el rigor i el valor informatiu d’acord amb les sigles d’EAT.

Què us ha semblat? Esteu readys per a rebre el 2023? Realment podríem continuar donant-vos mandanga trendy uns paràgrafs més, però ens ho reservarem per a una miqueta més endavant. Així que fins aquí el nostre post de tendències en màrqueting i comunicació per a 2023. Bon any a tots! —i molt de cuidadito amb els sopars d’empresa, que ens coneixem—.