Segur que més d’una vegada has obert una revista, el diari o una web de notícies i t’has trobat un article que parlava sobre la teva competència, col·locant-los com a experts en la matèria o alabant les virtuts del seu nou producte. Efectivament, els mitjans de comunicació són un dels principals stakeholders quan parlem de posicionar una marca i, per aquest mateix motiu, els hem de tenir molt en compte a l’hora de confeccionar el nostre pla de comunicació i relacions públiques a través d’accions com, per exemple, els enviaments creatius.
Juntament amb la nota de premsa i el calendari de marketing, els enviaments creatius són un altre d’aquests musts dins de les relacions amb els mitjans: una de les principals eines de PR que ens permeten cultivar i fidelitzar la relació d’una marca amb els mitjans de comunicació perquè aquesta romangui al TOM dels periodistes.
L’objectiu principal d’un enviament creatiu és diferenciar la nostra marca de la resta i generar un impacte positiu que permeti que els receptors es quedin amb la cobla. Cal tenir en compte que la premsa rep centenars de correus cada dia, per això aquesta eina és especialment útil si el que volem és diferenciar-nos. Això sí, tampoc no podem posar-nos a fer enviaments creatius a la babalà, sinó que aquests han d’estar justificats i tenir un sentit dins de la nostra estratègia de comunicació.
Quan fer un enviament creatiu
Un dels moments més interessants per valorar la possibilitat d’un enviament creatiu és el llançament d’un producte o servei, ja que el llançament és un d’aquells punts clau on hem de posar tota la carn a la graella per dotar la nova creació de la màxima difusió.
Aquest tipus d’acció també és molt útil en casos en què no és possible fer una presentació a mitjans perquè permet que el periodista conegui el producte i, per regla general, el pressupost serà més acotat que el que exigeix un esdeveniment de presentació.
A més, també hi ha altres moments de l’any que són susceptibles d’un enviament creatiu, ja sigui per ser un moment important en l’àmbit comercial o per tractar-se d’una data afí a la marca, com ara:
- La campanya de Nadal
- Sant Valentí
- El dia del Pare o de la Mare
- Campanyes estacionals
Dies internacionals que puguin tenir a veure amb el producte en qüestió —que, per a qui no ho sàpiga, la paraula per referir-se a aquesta tècnica és dayketing—.
Què hauria d’incloure el nostre enviament creatiu
Una altra de les grans preguntes és “què ha d’incloure el nostre enviament” perquè, a més a més d’impactant, també sigui útil per al periodista. Atents!
- Informació del producte: Creatiu, sí, però amb contingut. El periodista ha de tenir a la seva disposició tota la informació necessària sobre el nostre producte.
- Remitent: Qui ho envia? A qui recorro si tinc algun dubte? Són preguntes lògiques que no se’ns han d’escapar. Sempre hem d’incloure un remitent al qual el redactor o redactora pugui recórrer quan cerqui més informació o fins i tot per agrair-ne el detall.
- Hashtags i codis QR: Des de fa temps és molt habitual incloure també eines que permetin accedir a continguts digitals o les xarxes socials de la marca.
- Material gràfic: Tinguem en compte que, encara que hem enviat un producte, molts dels periodistes no tenen els recursos per generar material gràfic de qualitat, per la qual cosa el millor és donar-los accés a ells i així facilitar-los la feina.
A quanta gent els ho enviem
D’altra banda, és important entendre la diferència entre un regal i un enviament creatiu. Un enviament creatiu és, com dèiem, una eina per a impactar la premsa. Per tant, haurem d’intentar arribar al nombre més gran de periodistes possible, tenint en compte el nostre target i els mitjans a on ens interessa ser presents.
L’objectiu és que la premsa conegui el nostre producte, que el puguin tocar i provar per parlar amb coneixement de causa. Per això serà fonamental enviar-ho a com més professionals millor —compte, dins d’un ordre, tampoc no ens tornem bojos—.
Objectiu secundari: xarxes socials
Com dèiem, encara que l’objectiu principal d’aquesta acció és que el periodista conegui el nostre producte, no ens hem d’oblidar que, moltes vegades, els periodistes són també líders d’opinió a les xarxes socials. Per això serà rellevant incloure hashtags i les xarxes de la marca perquè els puguin utilitzar en cas que els vingui de gust publicar sobre el nostre producte.
Atents a com ho enviem
Igual que quan parlàvem d’esdeveniments dèiem que aquests han de començar ja amb la mateixa invitació, quan parlem d’un enviament creatiu passa una cosa semblant. No serveix de res currar-nos un press kit increïble si després el cobrim amb un embalatge que el desllueixi.
Per això, quan planifiquem un enviament creatiu, a l’hora de confeccionar el nostre pressupost no se’ns pot oblidar d’incloure el format de l’enviament (embolcall, transport, temps, etc.). El pressupost ho ha d’englobar tot per permetre que la fantasia no decaigui i que tot el procés respiri màgia i professionalitat, especialment quan parlem de productes lifestyle o de productes peribles.
El saber és poder
Com diem sempre, conèixer la nostra audiència és un plus que ens donarà avantatge a l’hora de fer qualsevol acció. Conèixer els periodistes també és un must, ja que, de la mateixa manera que no podem oblidar el dayketing, també serà fonamental conèixer detalls personals de la premsa que ens permetin generar i enfortir els vincles i generar un record positiu associat a la nostra marca. Per exemple, felicitant un aniversari.