El compte enrere per Nadal ja està en marxa i el nombre d’esdeveniments a l’horitzó no deixa de multiplicar-se com una espècie de calendari d’advent de compromisos socials. Els esdeveniments són una de les eines de marketing més potents que existeixen, però, com tot, cal saber utilitzar-les. Per això, aquest mes parlarem d’esdeveniments i de la importància de brindar als nostres convidats una experiència 360º.

Com dèiem, els actes són oportunitats úniques per a una empresa d’establir vincles i transmetre els seus valors i imatge corporativa als seus públics. Ara bé, quan comença un esdeveniment? És a dir, un esdeveniment es redueix únicament al dia en qüestió?, al deliciós servei d’àpats i el currat photocall que ens trobem a la porta? És clar que no! Un esdeveniment consisteix en una experiència immersiva que comença amb el primer comunicat que rep l’usuari. Atents!

El concepte

Com tota acció de marketing, els esdeveniments neixen d’una idea, una idea que ha de desenvolupar-se. Abans de pensar en espais, llistes de convidats o decoració, el primer que hem de fer és definir el concepte a comunicar. Hem de tenir clars els valors que volem fer arribar als usuaris per aconseguir que aquests impregnin cada moment del procés. I diem “cada moment del procés” perquè, com hem avançat més amunt, un esdeveniment no es redueix únicament al que passa en la data assenyalada, sinó que va molt més enllà.

Per poder dur a terme un esdeveniment de categoria, el primer que hem de tenir clar és que l’experiència de l’usuari ha de ser 360º, és a dir, que cada impacte, del primer a l’últim, que reben els nostres convidats ha d’estar justificat i formar part d’un fil conductor: l’storytelling.

L’storytelling

L’storytelling d’un esdeveniment no és altra cosa que la història que expliquem. Desenvolupar un bon storytelling és fonamental perquè un esdeveniment funcioni. L’objectiu és aconseguir enganxar el convidat des del primer moment i per a això haurem de comptar amb un storytelling ben treballat que es plasmi en cadascun dels elements: des de les comunicacions físiques o en línia, l’espai o el personal fins a l’obsequi que els convidats s’emportaran com a record de l’acte.

Igual que els contes infantils comencen amb el clàssic “Hi havia una vegada”, la nostra història ha de començar amb la primera comunicació. Per això, la nostra invitació o save the date ja ha d’aconseguir transportar a qui la rep a un concepte o una història concreta. Ha d’aconseguir que els nostres convidats intueixin i s’interessin per aquesta història que ens disposem a explicar-los.

Moments de comunicació: pre, durant i post

Una vegada tenim clar el concepte i l’storytelling, només ens quedarà marcar els moments de comunicació. Però compte, perquè no parlem només de la part preesdeveniment o del que passa al mateix acte. També hem de tenir molt en compte el que passarà després.

Com dèiem al principi, les nostres agendes es troben repletes de compromisos, i així és molt fàcil que els nostres esforços s’oblidin ràpidament, eclipsats per un altre gran esdeveniment, festa, sopar o similar. Per això és molt important fer-nos la següent pregunta: què passa quan els nostres convidats abandonen el recinte per anar-se’n a casa i seguir amb la seva vida?

L’experiència de l’usuari comença amb la primera comunicació, però no té per què acabar quan aquest surt de l’acte. Impactes a premsa, posts a xarxes socials, newsletters de “Thank you” o campanyes d’email marketing de seguiment són algunes de les eines que ens permetran allargar la vida del nostre esdeveniment. Tanmateix, la nostra recomanació és que, a més, es contempli també un obsequi.

Apostar per un record físic és la millor manera d’aconseguir que la nostra història i, per tant, el nostre esdeveniment romanguin en el TOM dels nostres convidats com més temps millor. Ara bé, l’obsequi no només ha de tenir sentit i estar vinculat al nostre storytelling, tal com us explicàvem el mes passat en aquest mateix blog. Perquè un regal sigui capaç d’enlluernar els nostres convidats ha de complir els següents requisits:

  • Ser útil
  • Ser de bona qualitat
  • Transmetre els valors de la marca
  • Anar en línia amb el moment de comunicació
  • Ser original

En definitiva, un esdeveniment és molt més que una data al calendari. Aquesta valuosa eina de marketing requereix d’una minuciosa planificació i molta feina. Això sí, us assegurem que val la pena. Encara que, és clar, si no et decideixes a tirar-te a la piscina i desenvolupar un esdeveniment per a la teva marca, sempre pots donar un cop d’ull a la nostra web i deixar el tema a les nostres mans. Et garantim que no te’n penediràs.