Els dies van passant i cada cop queda menys per començar a veure anuncis de colònies i joguines que ens informen de la imminent arribada de Nadal. A més de posar-nos fins dalt de torró i polvorons, el tancament de l’any pot ser també un molt bon moment per tenir un detall amb els nostres clients i celebrar un any més compartint èxits. Per això, aquest mes al bloc Oh la là! obrim el meló del merchandising per a clients. Atents!

Fer un regal és un moment delicat en qualsevol relació, inclosa la relació d’una empresa amb els seus clients. Un bon regal té el poder de mantenir-nos al TOM —top of mind— del nostre target, mentre que un mal regal és capaç de llençar per terra la feina de mesos, ja que aquest tipus d’obsequis són una mostra clara del que som i del que impliquen els nostres clients per a nosaltres. Per tant, estan carregats de missatge. O ens diràs que no recordes aquell regal cutre que et van fer el 2001 que semblava tret d’un ou Kinder? Si és que aquestes coses marquen…

Què és el merchandising i per a què serveix

Estirant de manual, el marxandatge és una tècnica comercial, una estratègia publicitària que serveix per promocionar una marca o un producte i influir en la decisió de compra del consumidor.

Podem dir que el merchandising —”merchan” pels rockers i amics del metal— té tres objectius principals:

  1. Captar l’atenció del nostre target o del target del producte
  2. Potenciar la comunicació al moment del llançament
  3. Influir sobre la decisió de compra

La veritat és que, malgrat el pas del temps, els regals promocionals encara són una de les millors oportunitats per despertar interès i consolidar les relacions amb el nostre person buyer —i si no, que ho diguin a totes les tote bags que acumules al penjador.

Què ha de tenir un regal per enlluernar el client

Trobar el regal perfecte que ens permeti sorprendre els nostres clients no és una feina fàcil. Regalar és un art, cosa que, sens dubte, també s’aplica al món de l’empresa. Fora dels clàssics bolígrafs, pendrives personalitzats o llibretes tipus llista de la compra, fer un bon regal que sorprengui els nostres clients i que a més sigui susceptible de ser compartit a les xarxes socials és una tasca complexa per a la qual us recomanem tenir en compte el següent:

  • Que sigui útil — Aquesta és sens dubte la primera màxima que cal tenir en compte. Ningú vol que el seu regal corporatiu acabi al calaix de sastre que tots tenim a l’escriptori. O pitjor, que se’n vagi directament a la paperera. Així que, si estaves pensant en el típic objecte que és gairebé tan útil com la clàssica safata de plata dels batejos, et recomanem que hi donis una altra volta.
  • Que sigui de qualitat — Que el teu obsequi tingui uns bons acabats també és crucial. No volem que el nostre regal acabi sent la versió d’AliExpress de la idea inicial. Inverteix en qualitat.
  • Que transmeti els nostres valors de marca — Som una companyia tecnològica capdavantera sempre a l’avantguarda de la innovació? Som verds i estem conscienciadíssims amb el medi ambient i al màxim amb l’economia circular? És molt important que el regal reflecteixi els nostres valors de marca. La coherència és fonamental en qualsevol acció de comunicació i més quan parlem d’accions de marketing directe com en aquest cas.
  • Que vagi en línia amb el moment de comunicació — Si has llegit el nostre post sobre el calendari de marketing, sabràs que en un any hi ha nombrosos moments que ens poden servir d’excusa per comunicar. El que sí que és important és que el regal estigui en sintonia amb el moment de l’any. Igual que no es compren bufandes de llana al juliol, a l’hora de fer un obsequi als nostres clients, ser coherents amb l’almanac també és interessant.
  • Que sigui original — Un cop coberts els punts més lògics i pràctics, és el moment de trencar-nos el cap i buscar l’originalitat. Posem a treballar les nostres neurones i mirem de trobar una alternativa que deixi als nostres clients bocabadats, gairebé com es quedaven els teus pares en veure les teves skills enganxant macarrons en un marc. Perseguim l’efecte WOW!

Dit això, és el moment de començar amb el brainstorming d’on extraurem la idea per als nostres regals d’aquest Nadal. Perquè si hi ha una altra cosa que no hem d’oblidar és el temps de producció. Segons la complexitat del regal, aquest serà més o menys, però ho hem de tenir sempre en compte i elaborar un retrotiming que permeti que tota la cadena funcioni per arribar a temps i sorprendre els nostres clients.