Un any natural és ple de moments clau per comunicar: rebaixes, vacances, Nadal, el Dia de la Mare… Moments que ens serveixen d’excusa per cridar l’atenció dels nostres clients i que conformen el nostre calendari de màrqueting.

Segur que durant el darrer mes tu també has rebut impactes de tota mena sobre les rebaixes d’estiu: newsletters, post a xarxes, cartelleria… I és que l’estiu és un d’aquells moments de l’any que hem de tenir en compte a la nostra estratègia de comunicació. Atents!

Què és el calendari de màrqueting

Abans de res, definirem què és un calendari de màrqueting. El calendari de màrqueting és similar al calendari de premsa. Es tracta del còmput anual de totes aquestes dates que podem aprofitar per posar-nos en contacte amb els nostres potencials clients per una via o l’altra.

Aquesta mena d’almanac marquetinià és una eina de valor incalculable, ja que serà la que dicti els tempos de les nostres campanyes. I si és una eina útil per als marketers en general, imagina’t si parlem d’ecommerce o community managers… Alguns han pensat fins i tot a tatuar-s’ho per no perdre’l mai de vista.

Avantatges del calendari de màrqueting

  1. Planificació: permet treure més profit a les nostres accions i que l’equip humà sobrevisqui per explicar-ho.
  2. Anticipació: saps això que diuen que qui colpeja primer colpeja dues vegades? Doncs no parlava de màrqueting, però gairebé. L’anticipació és una de les principals claus per destacar sobre la nostra competència. Això sí, sense passar-nos; a ningú no li agrada que li parlin de torrons mentre està estirat a la platja gaudint dels darrers raigs de sol d’agost.
  3. Previsió: els imprevistos són el pa de cada dia i això és una cosa amb què cal aprendre a conviure, però un bon calendari de màrqueting ajuda molt a reduir-los, facilitant la feina i millorant els resultats.

Com elaborar un calendari de màrqueting?

Com moltes altres coses, el calendari de màrqueting es pot fer o comprar. La nostra recomanació és que invertiu una mica de temps i confeccioneu el vostre propi calendari. A internet trobareu moltíssima informació sobre dies mundials i internacionals que poden ser unes excuses estupendes per comunicar. Per exemple, el Blue Monday, el Dia Internacional del Bikini, el Dia del Llibre… Al llarg de l’any hi ha infinites efemèrides interessants.

És important també que el nostre calendari contempli èpoques de l’any, amb això volem dir moments (de celebració o no) que duren més d’un dia, com pot ser el Carnestoltes, l’estiu, la Setmana Santa, la tornada a l’escola (i la depressió postvacacional)…

A més, us recomanem que inclogueu també dates rellevants per a la vostra empresa. L’aniversari de la seva fundació, aniversari dels membres d’equip… Aquest tipus de coses també són fonts de contingut potencials. Imagineu-vos una newsletter que digui: “Fem 10 anys i ho celebrarem amb tu. Gaudeix d’un 10% de descompte a tota la nostra web!”. No et sembla una bona excusa? A nosaltres sí.

La importància de cercar l’afinitat amb la marca

A l’hora de confeccionar el nostre calendari de màrqueting, hem de considerar que el fet que una data sigui important per a un sector o una marca no vol dir que ho sigui per a totes. No ens oblidem que no només val comunicar; cal comunicar bé. Si ens posem a llançar missatges sense sentit amunt i avall serà molt difícil connectar amb el nostre personal buyer i, per tant, obtenir un retorn en positiu de les nostres accions.

El calendari de màrqueting us donarà una visió global de les dates o èpoques de l’any que són sensibles de comunicació, però caldrà fer un exercici de filtratge i discernir quins moments són més afins amb la vostra marca i que, en conseqüència, són susceptibles d’una acció de màrqueting. En fi, allò que tota la vida ha estat separar el gra de la palla.