La por del full en blanc és un malson recorrent per a qualsevol professional de les lletres, inclús per damunt d’arribar a classe amb el pijama o de la caiguda lliure que no acaba mai. Posar-se per primera vegada davant un foli buit produeix una mena de bloqueig mental automàtic: et tremolen les mans, se t’accelera el cor i no hi ha excursió a la cuina o miradeta per la finestra que faci que aquesta sensació desaparegui.

Narrar una història mai és fàcil i, per això, en aquest post podeu trobar la recepta per explicar al món la història de la vostra marca. Seguiu llegint i us ensenyarem com redactar la vostra nota de premsa.

El primer que hem de fer és pensar si realment tenim algun aspecte rellevant a explicar. És cert que emetre una nota de premsa és una pràctica habitual, però sempre ha d’anar acompanyada d’un contingut noticiable. Si comencem a llançar notes sense miraments el que aconseguirem és col·locar-nos un rètol enorme que digui “SPAM”, una etiqueta molt pesada de la qual després és molt complicat alliberar-se.

Una vegada tenim el nostre fet noticiable, el següent pas és donar-li forma de tal manera que resulti atractiu pel nostre periodista. Els periodistes són (per definició) persones que sempre van amb presses. L’actualitat no espera. Per tant, parlem sense embuts i evitem un llenguatge gongorí; escrivim un text directe i concís on les percepcions continguin informació rellevat.

Normalment, l’extensió de la nota de premsa és relativa, ja que depèn molt del tema que es tracti. En general, en el nostre cas, acostumem a treballar amb textos que ronden una cara i mitja o dues, extensió que també inclou el contacte de premsa (és a dir, nosaltres).

  • Abans de començar ni tan sols a escriure, el primer que s’ha d’incloure és el que coneixem com a capçalera. Afegirem el logotip de la nostra companyia al centre, que es vegi, però sense passar-nos de mida.
  • Seguirem amb el titular. Aquesta és la part més important de la nota de premsa i també és la més complicada. Per fer-ho més fàcil la clau és pensar en el fet veritablement important de tota la informació que enviaràs, on està la chicha? Aquest serà el titular de la nota. A més, també és important emfatitzar el titular a nivell tipogràfic, pujar la font un parell de punts i col·locar-li una negreta que el faci destacar.
  • Ara ve l’entradeta, dos punts o tres d’un parell de línies que resumeixi el conjunt del contingut. Aquest és el moment de fer-se les clàssiques preguntes: Què? Qui? Quan? On? Per què? No és necessari contestar-les totes, però és un sistema efectiu per separar els fets importants i rellevants que acabarà convencent al periodista de si hauria o no de seguir llegint.
  • El següent pas és localitzar la nota. Com comentàvem anteriorment, en les redaccions mana l’actualitat i, per tant, un dels imprescindibles en la nostra nota de premsa és la data, per exemple, “Barcelona, 3 de maig de 2019”.
  • Ara sí. Ja tenim la capçalera, el titular, l’entradeta o ja ens hem situat, és el moment de construir el cos de la nota de premsa. Per redactar el text el més efectiu és tornar a utilitzar les 5Ws, aquestes preguntes ens donaran la clau per poder prioritzar la nostra informació. Seguint aquesta guia, començarem per explicar el titular en el primer paràgraf i des d’allà anirem baixant fins a arribar a les dades menys rellevants. A més, al llarg del text podem incloure algunes declaracions dels implicats en la notícia (per exemple, del portaveu de l’empresa) les quals marcarem entre cometes i cursiva.
  • Una vegada tenim el text és hora de donar la informació sobre nosaltres mateixos. El següent apartat serà el “Sobre…”. En ell inclourem un petit text d’unes cinc línies aportant informació sobre la companyia. Com neix, a què es dedica, si compta amb algun reconeixement…
  • Per últim, arribem al que mencionem més a dalt com “Contacte de premsa”. Aquí incloem el nom de l’agència o encarregat de premsa de la nostra companyia, el seu càrrec, email, telèfon i, per descomptat, el lloc web de la nostra empresa. Perquè, si hem fet bé el nostre treball, aquestes dades seran les que remetrà el periodista per aconseguir més informació.

 

I això és tot, ja tenim la nostra nota de premsa llesta per sortir al món. Encara que… un moment… i si hi incloem una imatge? Les notes de premsa sempre van acompanyades d’una foto que ha de servir per il·lustrar el seu contingut. Pot ser un cartell, una imatge de família, el moment de donar-se les mans… el que és importants que reflecteixi la informació que és s’intenta transmetre.

Per norma general, cada dia s’envien a les redaccions centenars de notes de premsa. La majoria de les quals acaben per quedar-se entre una muntanya de mails o, directament, a la paperera de reciclatge, cosa que no ens interessa en absolut. Però, tranquil·litat… Amb aquesta senzilla recepta podeu redactar notes de premsa a la vostra mida i aconseguir, per fi, donar aquell copet al periodista que li diu: – Ei! Estem aquí i fem coses interessants!