El Black Friday i Nadal ja són a tocar i, com cada any, ens enfrontem a un fenomen que envaeix de manera instantània el nostre cervell. Sense adonar-nos-en, comencem a acumular calendaris d’Advent de tota mena, bombons, regals per a la família… i fins i tot aquests detallets miserables que ens semblen el millor obsequi pels nostres amics invisibles. Ara bé, us heu preguntat el perquè d’aquest fenomen? La resposta és el neuromàrqueting, una tendència que fa anys que puja en l’escalafó de les tècniques de màrqueting més populars d’aquest segle.
Què és el Neuromarketing?
Es tracta d’una disciplina que busca entendre per què els consumidors trien un producte o un altre, i com els estímuls poden influir en les decisions de compra. En altres paraules, el neuromàrqueting és una ciència que pretén introduir-se a la ment dels usuaris per saber què els incita a dir “el vull” en veure un producte —és com el Sandro Rey del carret de la compra—.
La ciència afirma que el 90% de la informació que processem ho fem de manera NO conscient, i això, amics, és l’aire que respira el neuromàrqueting. El cervell, la major part de les vegades, no pren decisions racionals, sinó que el 95% de les decisions de compra es realitzen de manera subconscient, responent a colors, emocions, desitjos i impulsos. Per això, quan penses que estàs analitzant els preus i les característiques d’un producte, realment el teu cervell ja ha pensat: “Vermell i brillant? M’ho emporto”.
Els colors controlen les nostres emocions (i el nostre compte bancari):
El color és un dels grans protagonistes del neuromàrqueting, perquè el nostre cervell li encanta tot el que és visual i els tons que veiem influeixen directament en les nostres emocions i, per tant, en les nostres decisions. Per exemple:
-
Blau: Representa la llibertat, seguretat, confiança. L’utilitzen els bancs, les asseguradores, les empreses tecnològiques… per a transmetre’ns calma i portar-nos a un estat de reflexió.
- Vermell: Convida a l’acció. Color que representa la passió i obre la gana, per la qual cosa és usat per marques com Vicio o Coca-Cola.
-
Groc: Color que ens genera serotonina i, per tant, ho associem a l’optimisme i l’alegria. Transmet felicitat i capta la nostra atenció a l’instant. —McDonald, Cheetos, Ferrari…—
Per aquest motiu, no és casualitat que els cartells del Black Friday per a anunciar les rebaixes siguin grocs i vermells… així que no et sorprenguis quan tinguis el carret ple de productes que no necessites. Queda’t amb aquesta frase: “el color és el llenguatge del consumidor”.
L’embolcall ven més que el producte
Un altre dels majors aliats del neuromàrqueting és el packaging, perquè no és suficient que et presentin un bon producte que satisfaci la teva necessitat més instantània; sinó que les marques han de recórrer a colors, textures i formes atractives per a captar l’atenció dels consumidors i entrar als seus carrets de compra.
Aquest va ser el cas de Lay’s. La marca va realitzar un estudi d’embalatge després de detectar que el seu públic femení amb prou feina consumia els seus snacks salats, i el motiu era que les dones associaven els colors cridaners de les seves bosses amb el sentiment de culpa i excés de consum d’un producte poc saludable. D’aquesta manera, els experts en neuromàrqueting van aprofitar aquesta relació entre colors i emocions per a canviar la seva estratègia d’embalatge. Van decidir utilitzar tons pastels i suaus, els quals produeixen l’efecte contrari al cervell del consumidor, amb la intenció de reduir el sentiment de culpabilitat i transmetre una imatge de producte més saludable i equilibrat.
Amb això queda demostrat que, amb tan sols una pinzellada de color, pots obrir les portes d’una marca a noves audiències —i a les seves carteres—, augmentant les vendes exponencialment sense interferir en les característiques del producte.
Les estratègies de les botigues
Finalment, el neuromàrqueting visual també està darrere dels productes que trobem a les botigues i un exemple d’això és la ubicació dels productes en els lineals. Ho veurem!
- Els productes més cars es troben a l’altura dels teus ulls, perquè si has d’ajupir-te o posar-te de puntetes per a aconseguir un article més barat, el més probable és que desisteixis i agafis el que tens enfront teu.
- Has entrat alguna vegada en una botiga i t’ho has trobat tot fet un caos? Això es coneix com a desordre estratègic, un truc psicològic que busca crear la sensació que estàs trobant una gran oferta entre un mar d’oportunitats, perquè el teu cervell relaciona el desordre amb els descomptes.
- I el més típic, però el més eficaç, del màrqueting: els preus acabats en X,99. Saps perfectament que 4,99 és el mateix que 5, però el teu cervell no veu igual aquest centimet que t’estalvies amb la compra —aquest cèntim d’estalvi fa que et sentis com un autèntic mag de les finances—.
I què hem après amb tot això? Doncs, si has llegit el nostre post del calendari de màrqueting, sabràs que cal tenir present que, durant dates tan marcades com és Nadal, mentre ens passegem pels passadissos de les botigues, emboliquem regals o busquem ofertes, el neuromàrqueting hi és present, a l’aguait.
Des dels colors i els embalatges, fins a la col·locació dels productes en les prestatgeries, està tot pensat i dissenyat per tal que compris i gastis més. Així que si acabes amb el carret replet de coses que no sabies que necessitaves, no et culpis a tu… culpa al teu cervell i al neuromàrqueting. Perquè, lamentablement, conèixer aquests trucs no significa no caure en ells.
Molta sort!