Què tenen en comú un quadre cubista, una carta Pokémon i una estampeta religiosa? Tranqui, no és el principi de cap endevinalla ni d’un acudit de mal gust. Aquesta esperpèntica pregunta és la nostra manera particular d’entrar en matèria, perquè avui encetem el meló dels NFTs parlem de com incorporar-los a una estratègia de marketing digital. Llestos? Som-hi!

Segur que en els darrers mesos has sentit aquestes paraules en més d’una ocasió: criptomoneda, NFT, blockchain… I, de fet, és altament probable que tinguis un amic o una amiga que està superendinsat en aquest nou món digital i que n’és un total i absolut defensor. No et preocupis, no tenim previst fer apologia del metavers i les seves possibilitats infinites. Per això pots donar una ullada al nostre post sobre rodes de premsa, on expliquem alguna de les opcions que ofereix la nova realitat virtual al sector periodístic.

Not Fungible Tokens

Com dèiem, avui ens toca parlar dels famosos NFTs. El primer que farem és explicar, per als que encara no n’estiguin assabentats, què són els NFTs. Les sigles NFT fan referència al concepte Not Fungible Token (tokens no fungibles). –En cristià “no fungible” vol dir que no es pot canviar per cap altre. Total, que un NFT és un actiu digital únic a la seva espècie i que no es pot intercanviar. De res–.

Igual que les criptomonedes, els NFTs es valen de la tecnologia blockchain per identificar el seu valor a través de metadades que en garanteixen l’autenticitat –ens segueixes? Oi que tot comença a tenir sentit?–. Així, quan “tokenitzem” (que és com s’anomena aquest procés) un arxiu digital, el convertim en un NFT, és a dir, en una creació única i irrepetible.

Partint d’aquesta idea, hi ha moltes teories de com rendibilitzar els NFTs i convertir-se en una mena de Tío Gilito virtual. Però, per la part que ens toca, el que ens resulta més interessant d’aquests nous actius digitals és la seva aplicació dins d’una estratègia de marketing i això és el que tractarem.

Autenticitat amb valor afegit

Per parlar de la inserció dels NFT dins una estratègia de marketing, el primer que hem de tenir en compte és el que ens aporten. I és que, per definició, un NFT aporta dues coses: autenticitat i exclusivitat. Això suposa un mètode molt interessant per a protegir els nostres continguts i difondre’ls sense por per la xarxa o per a crear col·leccions exclusives d’algun dels nostres productes.

Un exemple és el que ha fet Pringles creant CryptoCrips. Una edició limitada de 50 unitats de patates fregides virtuals. O Reebook, que va crear unes sabates de realitat virtual amb dissenys exclusius batejades com Reebok X NST2. Però la nostra preferida és Coca-Cola. La mítica marca de refrescos va llançar un token batejat com “La Caixa de l’Amistat”, que contenia una versió digital d’una de les primeres màquines expenedores, el model de 1956. Després, ens va sorprendre amb un token d’una caçadora personalitzada que imitava l’uniforme dels repartidors d’aquells anys. Van seguir amb un àudio que contenia el llegendari so d’obertura tan característic del marketing de la marca. I, finalment, unes targetes col·leccionables també dels anys 40 –com ens agraden les cosetes vintage encara que siguin pixelades, eh? Amazing!–.

Inserció dels NFTs en una estratègia de marketing

Hi ha diferents maneres d’aplicar la tecnologia blockchain a les nostres estratègies de marketing. Donem-hi una ullada!

  • Productes digitals o tokenitzats: una opció interessant per incorporar els NFT és digitalitzar els teus productes físics creant edicions limitades o unitats exclusives. Més o menys com fer del teu producte un floc de neu, que no n’hi ha dos d’iguals. Aquest mètode és força interessant si, per exemple, ets artesà o creador.
  • NFT com a clau d’accés: una altra manera d’aplicar els NFT és utilitzar-los com si fossin la clau d’accés a algun tipus de servei exclusiu brindat per una companyia. El típic passi VIP de tota la vida.
  • Col·laboracions amb influencers: un altre punt de vista interessant és el de les col·laboracions, ja que la creació d’NFTs pot ser també una nova via de sinergia amb creadors afins a la teva marca.
  • Obsequis: un NFT també pot exercir com a regal o incentiu perquè els clients d’una marca facin determinada acció.
  • Propietat intel·lectual: com dèiem, un NFT aporta autenticitat a través d’una cadena de metadades, fet que el converteix en un sistema més que interessant per incloure una “marca d’aigua” als nostres continguts i que puguin circular lliurement per la xarxa sense haver-nos de preocupar.

Com veieu, hi ha diverses maneres d’utilitzar els NFTs en una estratègia de marketing digital, sempre que tingui sentit. Perquè no oblidem que el més important és desenvolupar estratègies que responguin a uns objectius d’acord amb la marca. Res de sumar-se a l’onada sense pensar, que després passa el que passa.

Stay tunned per a més novetats!