Quan parlem de construir una marca sòlida, no ens referim solament a dissenyar un logo atractiu i triar un naming original. La creació d’una marca es tracta més aviat d’un procés, d’un conjunt d’accions que otorguen a la teva empresa una identitat pròpia, diferenciada i, el més important, que li permeti ser recordada i posicionada en la ment del consumidor. Perquè siguem sincers, si la teva marca no és memorable, realment existeixes?

A continuació, et presentarem els ingredients de la recepta perfecta per crear una estratègia de brànding efectiva i tips per saber quan renovar la teva marca –perquè sí, les marques també envelleixen amb el temps i necessiten una mica de bòtox–.

¿Què és el brànding?

Comencem per la base. El brànding és la manera en què et comuniques amb el món, la personalitat que transmets i com connectes emocionalment amb la teva audiència a través de l’experiència que ofereixes en cada punt de contacte als teus clients. Perquè m’entenguis, és com si creessis un perfil a Tinder del teu negoci per a donar a conèixer la teva essència i aconseguir molts “swipes”. 

Al final, l’objectiu principal d’aquesta estratègia recau en despertar sensacions, generar confiança i crear connexions en la ment del consumidor perquè aquest percebi els valors de la teva marca i et triï davant de la competència. Bàsicament, estar en el seu Top of the Mind (TOM).

Claus per crear l’estratègia de brànding perfecta

Bé, ara que ja sabem el que és el brànding, necessitem un pla, una recepta ben definida. I quins són els ingredients per a cuinar una estratègia de brànding exquisita? Aquí us deixem els passos essencials, i si no us sembla suficient, doneu-li un cop d’ull a aquest blog 🙂 

Pas 1: Defineix el públic objectiu i els objectius

Abans de cuinar hem de saber a qui li estem servint el plat. Ens estem dirigint a joves estudiants? A mares que busquen productes que els facilitin la vida? A obsessionats del gym? No saber a qui parlem és com intentar fer una pizza sense saber si la volen amb pinya o sense —tothom té una opinió sobre aquest tema: nosaltres som #teamsensepinya—. I per descomptat, és crucial fixar uns objectius, però ull! No hem d’esperar resultats immediats, el brànding és un procés lent i que dóna fruits a llarg termini.

Pas 2: Establir una proposta de valor (missió, visió i valors)

Què fa que una marca sigui única? Quin problema resol o quina necessitat satisfà al públic? Que la diferència de la competència? Si no podem respondre a aquestes preguntes, hem de revisar bé la nostra estratègia. No n’hi ha prou amb un bonic logo i un eslògan divertit; la nostra proposta de valor ha de ser clara com l’aigua i que faci que el client pensi: Això és el que necessitava! 

I, no cal dir que ha d’estar alineada amb els valors. Pensa que 77% dels consumidors compren en marques que comparteixen valors amb ells. Per això, mostrar el propòsit del teu negoci et permet humanitzar a la marca i crear un camí per a comunicar-te amb el teu públic de manera més propera. Per exemple, Tesla no sols ven cotxes elèctrics… Ven el futur de la mobilitat sostenible. Això li permet connectar emocionalment amb l’audiència.

Pas 3: Crear la identitat visual de la marca: 

És la primera impressió que la gent té de la marca i el seu principal aspecte diferenciador. És l’element que permet que el públic se’n recordi de tu.

La identitat visual és la roba de la marca, i volem veure’ns icònics! Tots els seus elements han de ser coherents entre si; els colors, la tipografia, el logotip, el naming… A què no et posaries uns texans per a anar a un casament? Doncs les marques no es mereixen menys. Una marca necessita mostrar una imatge perfecta allà on vagi: xarxes socials, pàgina web…

Pas 4: Definir el to i la veu de marca: 

Hem de decidir si ser amigables, divertits, seriosos, inspiradors… És igual d’important el que diem com la forma en la qual ho diem. Volem transmetre serietat i professionalitat com LinkedIn? O preferim dirigir-nos al nostre públic de manera divertida i amistosa com Innocent Drinks? El to i la veu és on la personalitat entra realment en joc i on tenim l’oportunitat de donar-li vida a una marca. A més, aquesta ha d’alinear-se amb els valors de l’empresa i reflectir-se en el lloc web, xarxes socials i mitjans tradicionals.

Pas 5: Triar els canals de comunicació idonis 

Ara que ja sabem qui és nostre target i el que els volem explicar, queda decidir com fer-ho. Tria els canals adequats per a la marca i en els quals es trobi la seva audiència per a començar a crear contingut, però recorda: no és necessari estar a tots llocs.

Pas 6: Mesurar, analitzar i optimitzar l’estratègia: 

I finalment, la recepta està funcionant? El públic respon com esperàvem o és com aquest plat que el proves i penses “això no sap a res”? Ara ens quedaria mesurar l’impacte del teu brànding, aplicant mètriques per a analitzar el reconeixement de marca, el creixement de la comunitat (impressions, abast, engagement) i l’impacte en les vendes. D’aquesta manera, podrem ajustar i modificar l’estratègia a les necessitats de la nostra audiència.

Símptomes que una marca necessita un rebrànding

Aquí ja entrem en matèria delicada… el rebrànding. A vegades, fins i tot les marques més reconegudes necessiten un canvi, però no us espanteu! No és la fi del món. Si identifiquem els següents símptomes en una marca, significa que el seu brànding està emmalaltint i necessita una renovació urgent:

  • Logo antiquat: Si el logo sembla sortit dels 90 i no s’està venent res relacionat amb l’estil retro, segurament va sent hora de modernitzar-lo. Si no, recordem el logotip d’Instagram i la seva càmera vintage. No us preocupeu, les marques evolucionen de la mateixa manera que els pentinats i l’estil de roba, només era qüestió de temps que això ocorregués, perquè el que ahir era “cool” avui pot semblar una peça de museu —com això de sortir al carrer amb uns pantalons pijamers, d’això ens penedirem segur—.
  • Falta de connexió amb l’audiència: Si la nostra marca ja no crida l’atenció als nostres clients actuals (i molt menys atreu als potencials) vol dir que alguna cosa no està funcionant. Has sentit a dir alguna vegada que la roba de Desigual solament la utilitzen les professores d’anglès? Per molt graciosa que sigui la broma, no li falta raó i és que el seu públic semblava haver-se establert entre els 45-55 anys. En 2019, van renovar la identitat visual escrivint el logo amb les lletres del revés per a transmetre un esperit més disruptiu i apel·lar als consumidors més joves.
  • S’ha evolucionat: Si la marca creix i canvia juntament amb la seva visió i valors, però la imatge ha quedat estàtica i segueix atrapada en 2015, és el moment de considerar un rebrànding. Imagina’t que amb el temps s’ha anat adoptant un enfocament més sostenible, però la identitat visual no reflecteix ni comunica aquesta evolució de la marca. Això pot provocar que els consumidors es qüestionin l’autenticitat del missatge. Per això, un rebrànding és la millor opció per a assegurar-nos que la nostra imatge està actualitzada i és coherent amb els nostres principis.
  • Les plataformes digitals estan obsoletes: En l’era digital en què ens trobem, la presència en línia és una extensió de les marques. Si una pàgina web sembla no haver-se actualitzat des dels inicis d’Internet, o les xarxes socials no segueixen les tendències actuals de disseny, possiblement estem perdent impacte davant la nostra audiència. El rebrànding no sols implica canviar el logo, sinó també renovar la manera de presentar-nos en les nostres plataformes digitals, assegurant-nos que tots els punts de contacte amb el client siguin atractius i cridin l’atenció.

En resum, construir una marca sòlida és com una recepta de cuina: requereix dedicar-li molt temps, paciència, esforç i coherència. Des de definir la identitat visual fins a connectar emocionalment amb el nostre públic, sempre alineant cada pas amb els nostres valors i missió. I recorda, el brànding no és estàtic! Si alguna vegada creus que la teva marca necessita un canvi, no tinguis por de fer un rebrànding.