“Real com els teus amics“. Sota aquest claim s’anuncia BeReal, la nova app que ja planta cara a gegants com Instagram o TikTok i que aposta per la naturalitat mostrant la realitat més espontània dels seus usuaris.
La que diu que no és la típica xarxa social va ser creada el 2020 pel francès Alexis Barreyat i, en els últims mesos, ja ha crescut més d’un 300% sumant a les seves files usuaris com la mateixa reina de les motomamis, Rosalía, que ja ha participat activament en aquest fenomen genuí.
Aquesta nova xarxa social entra a competir al mercat econòmic de l’atenció i ho fa reivindicant l’autenticitat. En contraposició al postureig que regna a Instagram i a TikTok, BeReal reivindica una realitat sense embuts, sense edulcorar, al més pur estil de la Generació Z. Dit amb les seves pròpies paraules: “Sense filtres, sense seguidors, sense anuncis, sense ximpleries“.
Com funciona BeReal
BeReal es troba ja disponible per descarregar de forma gratuïta tant per Android com per iOS, ready perquè puguem ensenyar al món el nostre dia a dia, això sí, sense filtres tipus lífting, ni pigues artificials.
El primer i més important a comentar sobre aquesta nova app és que, com dèiem, advoca per l’espontaneïtat, per tant, és ella i no els usuaris qui decideix quan s’ha de publicar. Un cop instal·lada, BeReal envia notificacions diàries en el moment que considera que s’ha de pujar una foto. Des d’aquell moment, els usuaris disposen de dos minuts de rellotge per pujar una imatge.
Un altre punt a tenir en compte és que aquestes imatges són dobles, és a dir, es fan amb la càmera de davant i de darrere dels dispositius. Això permet que els teus contactes puguin veure el que estàs fent, però també veure’t a tu en aquell mateix moment. Aquestes alertes són imprevisibles, de manera que tant et pot agafar prenent el cafè com a la feina o a classe d’spinning i aquí la gràcia d’aquesta nova fórmula digital: dilluns, 8:00 AM, i el teu mòbil fins dalt de gent amb ulleres i sense ganes de viure. Fantasia de la bona, no?
A més, una cosa que ens encanta de BeReal és que apel·la a una de les essències més intrínseques de l’ésser humà i que per descomptat és present a totes les xarxes socials: el marujeo. Efectivament, BeReal també sap que a tots ens agrada un bon beef, el saber de la vida dels altres. Per això, l’app només ens permet veure l’activitat d’altres usuaris un cop hàgem publicat la nostra pròpia imatge —si ets un d’aquests usuaris voyeurs, ho sentim, a BeReal no hi ha cabuda per a la passivitat.
L’app compta també amb una funció de Mapa, permetent geolocalitzar els usuaris en el moment en què pugen la imatge del dia. Així com les clàssiques funcions de xat i comentaris, aquests darrers romanen actius només durant 24 hores, desapareixent en el moment en què arriba la següent notificació. I seguint les petjades dels avatars ja populars a WhatsApp i Instagram, BeReal compta amb els RealEmojis, que no són res més que stickers creats a partir d’imatges dels usuaris amb una expressió o una altra i que es poden fer servir per reaccionar tant a comentaris com a missatges privats.
Realitat conscient o una altra nova tirania?
Tot i que els seus desenvolupadors la van crear amb la idea d’igualar les normes del joc, i, a priori, sembla una bona idea fugir de la dictadura del postureig, BeReal obre un altre nou debat que posa de manifest conflictes com el fet que aquesta espontaneïtat pot arribar a ser invasiva i condicionant per als usuaris.
No podem oblidar que vivim en un mercat de l’atenció on el temps que dediquem a alguna cosa val or. Tampoc oblidem que tot el que fem a la xarxa ho fem sabent que serà jutjat per altres persones. Dit això, usuaris de la plataforma ja han comentat que, a la llarga, els continguts de BeReal arriben a resultar-los monòtons i avorrits, fent que perdin l’interès. En definitiva, que a l’enèsima imatge dels seus amics estudiant o treballant en un despatx perd la gràcia.
Aquest fenomen, sumat a això anterior, posa sobre la taula allò que podríem considerar l’origen d’una nova tirania: la de l’espontaneïtat artificial. És a dir, fins a quin punt els usuaris estaran disposats a modificar els seus hàbits i rutines per poder continuar mostrant continguts que agradin als altres? Fins a quin punt estem disposats a viure a costa d’una notificació? És BeReal un avenç cap a la realitat conscient o una nova esclavitud digital?
Des d’Oh la là! som partidàries de continuar observant l’avenç d’aquesta nova promesa de les apps mòbils i veure si efectivament ha vingut per quedar-s’hi o bé serà desbancada com va passar al seu moment amb la prometedora Clubhouse. Això sí, sense oblidar-nos que, a escala comercial, conèixer tan detalladament la vida dels usuaris ens permet afinar el tir al màxim per impactar el nostre person buyer, un plus que col·loca BeReal al punt de mira de totes les marques.