Després de la revolució que van suposar al seu dia els àudios de WhatsApp (haters gonna hate!) i l’auge dels podcasts, era d’esperar que, tard o d’hora, el format àudio fes el salt definitiu per fer-se un lloc al món de les xarxes socials.

Així que, sense més dilació, tenim el plaer de presentar-vos la nova xarxa social que ho està petant entre els amants del so: Clubhouse!

És possible que encara no n’hàgeu sentit a parlar, o potser sí i hàgeu escoltat allò que amb Clubhouse es pot parlar amb personalitats de la talla d’Oprah Winfrey o Ashton Kutcher (per fi que estigui en la llista dels 10 permesos té sentit). Sense ni tan sols arribar a l’any des del seu llançament, l’aplicació que ja compta amb més de 2 milions d’usuaris aterra a Espanya per posar a Twitter contra les cordes.

L’objectiu principal de la xarxa creada per Rohan Seth i Paul Davison és, clar com l’aigua, que la gent parli. Així que ja podem dir adéu al postureig d’imatges i els textos intensos perquè a Clubhouse el que mana és l’àudio. Aquesta nova app permet als seus usuaris accedir a sales virtuals i fòrums on debatre i xerrar amb els allà presents – que tremoli ForoCoches.

Estareu amb nosaltres en què fins aquí tot és pura fantasia. Per fi aquest amic que no deixa de donar la tabarra pels grups de WhatsApp amb àudios durada podcast tindrà algú disposat a escoltar-lo. Però no tot anava a ser bufar i fer ampolles. Igual que en altres clubs exclusius, a Clubhouse només es pot entrar amb invitació d’algun dels usuaris actius – el «jo vaig amb aquest» de tota la vida, vaja – i, a més, de moment només està disponible a iPhone (sorry, Android).

Però… hi ha llista d’espera o algun lloc que sigui una mena de cua de la discoteca?

Ens alegra que ens feu aquesta pregunta perquè la resposta és un rotund SÍ. Podeu respirar tranquils. Si encara no sou col·legues d’Oprah, teniu l’opció de posar-vos a la cua només amb 2 senzills passos:

    • Descarregar l’app (de nou sorry, Android).
    • Reservar el vostre nom d’usuari (aprofiteu ara abans d’haver d’incloure 10 barres baixes entre el vostre nom i el vostre cognom).

 

Quan entrem a la llista d’espera, l’app donarà un toc als usuaris de la vostra agenda que estiguin en Clubhouse, a veure si algun es compadeix de vosaltres i us deixa entrar a l’Olimp. A l’inici cada nou usuari compta amb dues invitacions i a mesura que es va guanyant experiència dins de la xarxa, aquest nombre va augmentant.

Un cop dins trobem diferents sales, cadascuna sobre una temàtica diferent i amb un moderador – la persona que la va crear – on tenim l’opció de participar en el debat o, simplement, romandre com a oients. També hi ha l’opció de crear una nova sala en cas que el tema de què ens interessi parlar no estigui present en les que ja existeixen.

En accedir a Clubhouse haureu de crear un perfil amb foto i bio, i podreu connectar el vostre compte amb el de Twitter o Instagram. A més, com ja és habitual en aquest tipus d’apps, Clubhouse ens mostra diferents interessos entre els quals seleccionar els temes que més ens agradin i així recomanar-nos fòrums, persones o grups que puguin encaixar amb nosaltres.

Tornant al tema del moderador i per si algú tenia dubtes, aquest és l’amo i senyor de la sala i entre els seus poders (i responsabilitats) es troben:

    • Convertir els oients en speakers. Si volem passar de «mode voyeur» a «mode participatiu» només hem d’»aixecar la mà» perquè el moderador ens cedeixi la paraula.
    • Silenciar usuaris. De fet, Clubhouse compta amb una política molt estricta per a garantir la bona convivència entre contertulians. En cas de detectar comentaris discriminatoris o algun tipus de troleig, l’app pot ser retirada de forma permanent. I ULL! Perquè, en cas de donar-se aquesta situació, l’usuari que va convidar a la persona sancionada també serà vetat a l’app durant dues setmanes.
    • Donar per finalitzada la xerrada quan consideri oportú.

 

D’altra banda, dues coses interessants de Clubhouse són que les converses que s’hi donen no es transcriuen ni es graven, només s’emmagatzemen durant el temps que roman activa la sala; i que a partir de les 22:00 es prohibeix parlar sobre tecnologia i es genera un ambient de bar que, tal com estan les coses, a més d’un segur que li soluciona la nit de divendres.

Però com era d’esperar, Clubhouse no anava a ser l’excepció a això de donar la campanada i que li surtin competidors. Com dèiem al començament, la nova app ha aconseguit posar a Twitter contra les cordes. Tant és així que aquest ha contraatacat llançant Twitter Spaces, que ha vist la llum el desembre de 2020.

Spaces, com el seu propi nom indica, permet als twitters crear i moderar el seu propi espai donant (o no) la paraula a cada nou contertulià que sol·liciti entrar. Això sí, proporcionant eines per al control de trols. De fet, Twitter oferirà immediatament aquestes eines a aquells usuaris que ja són atacats de forma freqüent en 280 caràcters o menys.

En definitiva, tal com avancem en el post de tendències del mes passat, el gran repte de 2021 és aconseguir humanitzar tot i les circumstàncies, començant per posar so a les paraules.