stories

El 20 de febrer WhatsApp treia l’actualització que feia temps que anunciava: nous estats on es podrien compartir fotografies, gifs, text… que desapareixeríen al cap de 24 hores. Us sona? Doncs sí, és exactament el mateix que Instagram Stories i també les recents Facebook Stories (quina coincidència, no? 😉 ) Però… què són les Stories i per què tenen tant d’èxit?

Com ja hem comentat en altres posts, fa temps que Facebook està lluitant per recuperar el target del millennials que han anat emigrant a altres xarxes on no troben ni els seus pares ni els seus àvis, com Snapchat i Instagram. Introduir les Sotries és un dels primers passos que el líder de les xarxes socials està duent a terme per recuperar aquest públic tan preuat.

Però… per què estan tant en auge aquest tipus de vídeos amb caducitat?

1. Espontaneïtat. Imagineu-vos la situació: aneu caminant pel carrer i de cop veieu un anunci, una imatge, un animal, el que sigui que us crida l’atenció, i li feu una foto. És molt divertit, voleu compartir-ho. Però no ho penjareu a Instagram perquè tampoc és tan important. Doncs el poseu només per 24 hores, perquè ho vegin els vostres amics i ja està. No en quedarà rastre i ja haureu mostrat allò que us ha fet gràcia. Això és el que permeten les Stories (tant d’Instagram com de Facebook i WhatsApp), et brinden la oportunitat en xarxes socials de ser espontani, mostrar allò que estàs fent quan ho estàs fent.

2. Privacitat. Pot semblar contradictori parlar de privacitat quan parlem de xarxes socials, però la caducitat de les Stories fa que la nostra exposició a mirades indiscretes també tingui caducitat. Resumint: ningú no podrà saber què estava fent ahir si la imatge ja ha desaparegut.

3. Proximitat. Ens fa més humans mostrar el nostre dia a dia als nostres amics o seguidors. Un dels avantatges de les Stories és que, en desaparèixer, no cal que siguin imatges o vídeos «perfectes». Precisament aquesta imperfecció de les notres fotos o vídeos, aquesta proximitat de mostrar què és el que estem fent o què estem veient (que també ens permet d’ensenyar el nostre punt de vista de la vida) és el que fa que les Stories tinguin tant d’èxit: ens deixa veure què hi ha darrere dels comptes que seguim, altres cares dels nostres amics, o simplement «cotillejar» què fan les notres amistats.

Ara que ja tenim una mica clar perquè ens encanten les Stories, plantejem-nos com utilitzar-les per treure partit del nostre compte (tant si som una empresa com un particular que es vulgui promocionar).

1. Audiència massiva. Les Stories arriben a tots els teus seguidors. L’avantatge de WhatsApp és que són tots els teus contactes, d’Instagram que pots sortir a suggerències i de Facebook que encara és la xarxa social amb més usuaris del món. El problema de Facebook és que no et deixa penjar una Story de la teva pàgina. Has de localitzar quina xarxa és on tens més públic i posar-hi allà les Stories.

2. Curiositat del públic. Un avantatge estratègic de les Stories és que hi has de fer clic per veure-les. Comptes amb la curiositat del teu públic, que per satisfer-la obrirà la teva Story i rebrà el missatge que hi hagis posat.

3. Caducitat. Com que duren 24h, aprofita el seu caràcter efímer. Publica ofertes, promocions o alguna cosa especial que s’acabi en auqest temps. Anar a contrarellotge ens encanta, i així segur que enganxes a més gent. També pots aprofitar aquesta caducitat per publicar episodis del teu dia a dia, per apropar-te al teu públic.

4. Planifica. Ara bé, com en qualsevol estratègia de Social Media, és important planificar les Stories. Això no va en contra de l’espontaneïtat: part de les teves històries poden i haurien de ser espontànies, però pensa també en quins missatges vols transmetre i aprofitat de la caducitat.

5. Dosifica. És molt atractiu i addictiu publicar tot el que ens ronda pel cap i pel davant. Però compte, si l’usuari veu que has publicat més de cinc Stories en un dia, no se les mirarà, li farà mandra. Recorda que es tracta del màxim exponent de la immediatesa de les xarxes socials. Aquesta immediatesa va molt lligada amb l’avorriment; no avorreixis el teu públic! Has de mantenir l’interès! Per això mateix: no saturis, dosifica.

Què serà la nova actualització amb què ens sorprendran les xarxes? No ho sabem. Però de moment les Stories són les reines del món digital, així que el millor és utilitzar-les de la manera més efectiva possible, i també gaudir-ne.

Laura Gállego.