Si et planteges començar a tractar amb mitjans de comunicació des de la teva empresa, hi ha una cosa que has de tenir molt en compte: els timings de les redaccions. Encara que a priori us pugui cridar l’atenció, és fonamental tenir en compte el ritme d’una redacció a l’hora de planificar qualsevol estratègia de comunicació i PR.

Per entendre’ns, si per si sol el compàs delirant de l’actualitat ja implica un dia a dia d’allò més estressant (especialment a les grans ciutats), en els darrers anys —i més des del 2020, és clar— la premsa ha patit múltiples retallades que han portat els mitjans a una situació força delicada en què el que abans era feina per a sis periodistes ara ho és només per a un.

Com afecta això les nostres notes de premsa?

Com a agència o departament de comunicació extern, estem constantment en contacte amb els mitjans i les seves redaccions. Parlem amb els periodistes diàriament, a alguns fins i tot els preguntem com li ha anat el curset de ceràmica que va començar per alliberar estrès. En resum, podem dir amb coneixement de causa que el ritme frenètic a què estan sotmesos els redactors fa que el temps de què disposen per revisar i escollir continguts disminueixi notablement. Això, per desgràcia, augmenta la possibilitat que tota la nostra feina redactant notes de premsa i actualitzant bases de dades acabi —oh, sorpresa!— a la paperera.

I davant aquest panorama desolador què ens queda? Doncs, una vegada més, ens toca desempolsar la lupa i la gavardina i treure el detectiu privat que portem a dins perquè és el moment d’esbrinar quins són els timings a la redacció.

Timings d’una redacció de notícies diària

Els moments més importants de la rutina periodística són:

  • 10:30 – A la redacció la jornada comença una mica més tard que en un despatx a l’ús. A primera hora, la plantilla es reuneix per esbossar els temes principals del que esdevindrà l’edició de l’endemà. A partir d’aquest moment, els redactors es posen a treballar, alguns acabant temes que ja estaven previstos, d’altres acudint a cobrir actes o rodes de premsa i d’altres pendents dels teletips emesos per les agències de notícies.
  • 14:00 – Abans de dinar es fa la segona reunió del dia i es valora com ha anat el matí. Quins temes són els prioritaris? Hi ha cap tema d’actualitat rabiosa que obligui a reestructurar l’edició? A qui li toca pagar els cafès? En fi, el que és important.
  • 19:00 – La reunió de portada. És l’última del dia i la més important, en què es decideix i es compon el proper diari. La reunió de portada és el moment més intens de la jornada del periodista.
  • 22:00 – Hora del tancament de l’edició (enteneu ara per què la jornada comença més tard?). Quan tot està entregat i revisat el material s’envia a impremta, on s’encarreguen de convertir-lo en el diari que llegirem nosaltres l’endemà amb el primer cafè.

Impressionats? Realment és una carrera contrarellotge diària.

El tema és que, en aquest context de bojos, la nostra feina és trobar el moment adequat per enviar la nostra nota de premsa. Perquè per més que hàgiu preparat la millor nota de premsa del món, creieu-nos quan us diem que si l’envieu un divendres a la tarda, es quedarà al fons d’una muntanya d’emails. I què ve després d’això? Efectivament: PAPERERA!

Pitjors moments per enviar una nota de premsa

Grosso modo, els pitjors moments per enviar una nota de premsa són:

  • Després de les 18:00
  • El tancament
  • Un divendres
  • El cap de setmana
  • Durant les vacances del periodista en qüestió. Saps quants correus tindrà de tornada?

En resum, el més adequat és enviar la nostra nota de premsa de dimarts a dijous al matí. Tot i això, és veritat que aquesta realitat pot variar segons el mitjà o el periodista al qual ens dirigirem… però això dona per a un altre tema.