Després de mesos vivint en el que bé podria ser una pel·lícula de ciència-ficció, si hi ha alguna cosa en què estem tots d’acord és que el 2020 no ha deixat ningú indiferent. Aquest any ho ha canviat tot. De fet, encara no hi ha qui s’atreveixi a pronosticar fins quan seguirem vivint en “la nova normalitat” o si, per contra, “la nova normalitat” acabarà per ser normalitat a seques.

És increïble que ja hagin passat més de tres setmanes des que ens vam prendre el raïm més esperat de la història, i encara més increïble que estiguem pel camí de complir l’any des de la notícia de la implantació de l’estat d’alarma, aquell fatídic divendres 13 de març. Però, tot i que en algun moment ha pogut semblar-ho, el món no deixa de girar i hem de seguir jugant amb les cartes que ens han tocat. Així que, un any més, aquí us portem les tendències en màrqueting i comunicació que marcaran els pròxims mesos (o això esperem, perquè a hores d’ara ves tu a saber!).

Comencem pel principi: l’inbound marketing o màrqueting de continguts segueix sent el líder absolut entre les estratègies de comunicació. Si a principis de 2020 parlàvem que els consumidors demanaven continguts de qualitat en format audiovisual (streaming o podcast), després de mesos de tancament i restriccions, això no ha fet més que cobrar importància.

Hem deixat enrere definitivament l’storytelling per pujar al carro de l’storydoing. Prou de contes! Els consumidors ens exigeixen passar a l’acció i crear experiències que demostrin els valors de marca. En els últims mesos hem vist com saltaven a la palestra els esdeveniments virtuals, les reunions per Zoom, els webinars i formacions de tota mena via telemàtica, etc. El vídeo es posiciona com el format clau per crear continguts aptes per a tota mena de públics. Ara bé, alerta amb el canal de difusió! Aquí sí que cal afinar amb el target.

El mateix passa amb les transmissions en directe (un altre rotund must d’aquesta temporada). Els canals de streaming com Twitch o YouTube -concretament la seva alternativa YouTube Live– també han arribat per quedar-se i fer-se un lloc en el pla de comunicació. Un exemple clar han estat les Campanades al canal de Twitch d’Ibai Llanos, que han arrasat en audiència superant fins i tot a la mateixa Pedroche.

En aquesta línia, ja és vox populi que el món digital s’ha imposat i ens ha fet avançar cinc anys de cop en tot just uns mesos. Així, el 2021 ens espera la consolidació total de la comunicació omnicanal i l’auge de l’eCommerce, que tindrà una prioritat absoluta entre els objectius del nostre pla anual, on la intel·ligència artificial i la realitat augmentada jugaran també un paper fonamental a l’hora de garantir una bona experiència per a l’usuari i una major conversió per a les marques.

En l’àmbit de xarxes socials també hi ha hagut canvis que tindran un major recorregut aquest any. Atents!

  • Fleets: els stories aterren a Twitter amb un format molt similar als ja consolidats stories d’Instagram.
  • LinkedIn Stories: LinkedIn també puja al carro per donar un push de creativitat i dinamisme a la xarxa i a les relacions entre usuaris.
  • Algoritme d’Instagram: després de coquetejar amb la supressió dels likes, Instagram canvia un cop més el seu algoritme desterrant els cors a última posició.
  • Instagram Reels i Instagram Guides: si encara no heu començat a trastejar aquestes noves eines, us recomanem que no perdeu més temps i que els doneu un cop d’ull.
  • Limitació de la publicitat a Facebook: per millorar el rendiment de la publicitat, Mark Zuckerberg i companyia han decidit limitar el nombre d’anuncis actius.
  • Spotify Studio Ads: Spotify ha aconseguit incloure anuncis en vídeo en els seus podcasts. Els usuaris podran, a partir d’ara, incorporar anuncis en format vertical i horitzontal.

I com no, no podem oblidar-nos de la xarxa que ho ha petat el 2020. És clar, no? Per si algú tenia dubtes, parlem de TikTok. La xarxa per excel·lència de la Generació Z i que ha estat en boca de tots aquests mesos es fa un lloc entre les tendències en màrqueting i comunicació digital pel 2021, incorporant una plataforma publicitària que permet als usuaris crear publicitat mantenint el format i estil habituals d’aquesta xarxa social.

I fins aquí la nostra particular i reglamentari reguitzell de tendències. En definitiva, 2021 es presenta com un digne successor del seu cosí germà 2020. Només cal veure les notícies de les últimes setmanes (Hello? On cal signar per donar-se de baixa després dels 15 dies de prova gratuïta?).

En fi … Què hi farem. Com vam dir al principi, ens toca jugar amb les cartes que tenim i apostar fort per fer front al gran repte d’humanitzar les marques malgrat les circumstàncies.

Ara sí. Alea iacta est!