Sembla impossible, però ja fa gairebé una dècada que Instagram va arribar per quedar-se. És cert, però, que fa 10 anys això de compartir la teva vida amb filtres no era un hàbit tant comú, només aquells privilegiats que tenien al seu abast un Smartphone donaven els seus primers passos a l’univers del postureig.
A pocs mesos d’inaugurar la Belle Époque 2,0, Instagram ha anunciat que ja està fent proves a països com Canadà, Austràlia, Itàlia o Brasil per eliminar la funció que permet als usuaris veure el número de likes a les fotografies.
S’ha acabat això de fer que les nostres vides semblin idíl·liques per acumular “m’agrades”? La xarxa social que ha posat de moda les vides de revista, es carrega el seu mesurador d’èxit per excel·lència…sens dubte, és un drama!
Però don’t panic, Instagram no eliminarà per complet els likes, sinó que el número total per publicació només serà visible per l’usuari que ha penjat el post.
Per entendre’ns, a partir d’ara només podrem veure que a «fulanito» i a «menganito» (amics teus) els ha agradat una publicació.
I què passa amb els influencers?
Per descomptat aquesta mesura deixa als nostres adorats prescriptors en una situació força complicada. Però Instagram, que tot ho sap i tot ho veu, ja s’ha posat en contacte amb alguns perfils per advertint-los del possible canvi i donar-los marge de maniobra.
En aquest aspecte hi ha tot tipus d’opinions: els que pensen que aquest canvi els impossibilitarà saber quins continguts són els preferits pels seus seguidors, i aquells que ho consideren una bona manera de combatre la positivitat falsa i els falsos likes. Però tranquils, perquè el que sí que és evident és que, els autèntics professionals del postureig, estan fora de perill.
Per la part que ens toca, les agències de comunicació i màrqueting digital també ens veiem afectades per aquest canvi ja que, ara, ens resultarà molt més complicat saber quin feedback i quin engagement aconsegueixen els influencers. En altres paraules, hem perdut una eina de mesurament molt útil tot i no ser del tot fiable.
En definitiva, aquest canvi de paradigma tindrà conseqüències per a tots i haurem d’adaptar-nos. Però, el que sí que podem dir, és que el fet de valorar el contingut per sobre dels “m’agrades” ens permetrà fixar-nos en la qualitat dels perfils i, a més, ens farà a tots una mica més feliços.