Gener, el mes que mai acaba. El mes “de la cuesta de enero”, dels comptes corrents sota mínims, els bons propòsits que duren dos dies, les rebaixes i els gimnasos plens de gent.
Aquest any és particularment curiós perquè, a més de canviar de prefix, 2020 és un any de traspàs però, passades les brometes de “- Ens veiem a la dècada que ve” (hi ha gent mooolt ingenyiosa), ara si, estrenem el nostre primer blog. Així que, com marca la tradició, us portem les tendències de comunicació que marcaran els pròxims 366 dies.

Com hem vist al llarg dels últims mesos, hi ha hagut dos temes clarament protagonistes del 2019: el Satisfayer i el canvi climàtic. Desafortunadament, en aquest post ens centrarem en el segon. (Don’t worry! Us prometem “tocar” el primer d’aquí molt poc).
L’activisme climàtic està a l’ordre del dia i té cara de nena amb trenes. Després de mesos de debat, iniciem aquesta dècada més conscienciats que mai. Cada dia que passa ens tornem més crítics, més exigents, estem més conscienciats i volem que les marques també ho estiguin.
Pels consumidors d’avui en dia, el fi no justifica els mitjans. Valoren la qualitat, la transparència i la responsabilitat I, per aquest motiu, el 2020 serà l’any de la comunicació fonamentada en la sostenibilitat i la responsabilitat social.

Com succeïa fins ara, el contingut seguirà sent la llei. Però, vigileu! No parlem del fet que les marques hagin de començar a fer branded content a tort i a dret. Els usuaris demanen contingut? Sí! Però ha de ser un contingut cuidat i de qualitat, explicar sempre la mateixa història ja no serveix.

  • Fa poc parlàvem en aquest blog sobre el storytelling i la importància d’explicar històries. Molt bé. Doncs ara el que mana és el storydoing, és a dir, passar a l’acció i crear experiències que demostrin i posin de manifest els valors de marca.
  • Pel que fa al format, l’audiovisual segueix molt per damunt dels textos o les imatges. La veu i el vídeo (per separat o en conjunt) són els preferits pels usuaris, el que ens porta a preveure un creixement important del format podcast i un manteniment i popularització de les retransmissions en streaming que, en aquest moment, són les que generen un major engagement.

  • Seguim amb el SEO. El SEO com a camí pel posicionament de marca també fa un gir aquest 2020. Google s’ha tornat més exigent i omplir els textos de paraules clau ja no serà suficient per què l’oracle online ens col·loqui a primera línia. A partir d’ara serà imprescindible aportar valor en els nostres continguts. Comptar amb enllaços externs, recomanacions, comentaris i mencions en mitjans de comunicació que garanteixi que la teva marca fa les coses bé.
  • En aquesta línia, segueix la batalla contra les fake news. Aquestes notícies falses que pul·lulen per internet tenen el poder de destruir la reputació d’una empresa en escassos minuts. Per aquest motiu, el 2020 continuarà la lluita contra la desinformació a través de les mateixes empreses.
  • Per últim, la cirereta del pastís, el 2020 la comunicació passarà a ser omnicanal. Les empreses hauran d’evolucionar per assolir la presència total a la xarxa. Aquestes aniran a per totes per estar present en tots els canals en els quals es torba el seu públic objectiu però, això sÍ, hauran d’adaptar el missatge a cada un d’ells.

En resum, el 2020 arriba carregadet de novetats i d’exigències per als professionals de la comunicació. Així que, després d’aquest recull de consells, només queda agafar impuls i donar la benvinguda als bojos anys 2.0.