«Let me entertain you» no és només un èxit de Robin Williams i la música de capçalera del reconegut programa Late Motiv. Aquestes quatre paraules són també mantres en el món del marketing, les quals es poden resumir en un únic concepte: storytelling.
El storytelling no és res més que l’art d’explicar històries. Aquesta pràctica que es porta a terme, com aquell que diu, «des de tota la vida», s’utilitza tant per entretenir com per ensenyar. Tots recordem els contes que ens explicaven de petits com «La cigala i la formiga», «Els tres porquets» i, la gran majoria amagaven una moralitat que ens ha acompanyat al llarg dels anys.
En plena era de la infoxicació, l’art d’explicar contes ha guanyat moltíssim valor, ja que en aquest moment on cada un de nosaltres rep un mínim de cent inputs al dia, per a les marques, fer-se un espai en la ment del consumidor és més difícil que mai.
Aplicat al marketing, el storytelling és bàsicament explicar històries d’una empresa, però fer-ho bé. Que enganxi. L’objectiu és submergir-se en la trajectòria de la marca fins a arribar a aquell insight que ens permetrà connectar emocionalment amb els nostres clients. Podem optar per fer vàries preguntes clau per tal d’aprofitar al màxim el llarg camí que ha recorregut la marca fins a arribar a on està. Per exemple: – D’on prové el nom? Simple i efectiva. No us imagineu la quantitat d’històries personals que hi ha darrere del nom d’una empresa. Altres exemples poden ser: Com va sorgir la idea? Què és el que els ha inspirat? Quin impediment s’han hagut de superar? Totes elles ofereixen moltes possibilitats.
De la mateixa manera que existeixen contes de terror, fantasia, aventura, etc, també hi ha diferents tipus de storytelling, i la nostra labor és trobar quin és el gènere que més encaixa amb nosaltres:
- Ficció. Aquest tipus de storytelling ens ensenya situacions impossibles que al final s’acaben aconseguint. Perquè, hi ha algo millor que un final feliç?
- Històric. És com l’hemeroteca d’una marca. Com quan el nostre avi aconsegueix emocionar-nos en explicar per enèsima vegada la història de quan va aconseguir la seva primera bicicleta.
- Contextos de consum. En aquest cas es tracta de construir una història al voltant d’un producte. Una família sopant una pizza, una parella comprant mobles per la seva nova casa… segur que sabeu de quines marques estem parlant.
- Valors d’una marca. L’objectiu d’aquesta classe de storytelling és identificar els valors de la marca amb el protagonista de la història. Fer veure que les persones normals també podem ser herois a la nostra manera.
Però com sempre, no només és suficient tenir entre mans una bona història, sinó que el més important és saber com explicar-la i, per fer-ho, hem de tenir molt clar a qui anirà dirigida. En altres paraules, per poder construir un storytelling bo i sòlid és fonamental conèixer la nostra audiència. Saber què els hi interessa, el llenguatge que utilitzen, tot això és el que ens permetrà connectar realment amb els nostres consumidors i, el que és més important, tocar-los la fibra.