Per als que ens dediquem a això de la comunicació, les rodes de premsa han estat sempre una cosa que ens ha generat un amor-odi difícil de resoldre. No hi ha res més satisfactori que convocar una trobada de premsa i que estigui plena fins dalt. I no hi ha res més decebedor que convocar una trobada de premsa i que coincideixi amb un esdeveniment de rabiosa actualitat com, per exemple, l’erupció d’un volcà (qui ho diria), una vaga d’escombraries o un comunicat important des del Govern central. En fi. Per si a algú li quedava algun dubte, aquest mes parlarem de les rodes de premsa. Del seu passat, present i futur, especialment del seu futur. Atents!
El passat
Convocar els mitjans per a presentar un tema sempre és una cosa complexa, les redaccions es troben sota mínims des de fa molt i els periodistes no sempre poden garantir que seran allà on van prometre. Perquè, com dèiem al principi, si alguna cosa cal tenir clara quan parlem de premsa, és que l’actualitat mana. I si a un senyor li dona per envair un país el dia que tu presentes el teu tema als mitjans de societat —interessantíssim, per descomptat— tingues ben clar que allà no es presentarà ni el primer periodista.
Seguint amb el passat, encara que una mica més recent, des d’aquell fatídic març del 2020 les rodes de premsa han evolucionat a un ritme vertiginós. Tant és així que els periodistes ja han normalitzat completament fer trobades via Zoom o qualsevol altra plataforma d’streaming.
El present
A l’hora d’organitzar una roda de premsa online hi ha moltes coses que hem de tenir en compte, però la primera i més important és si retransmetrem des d’un lloc on es troben tots els ponents —una cosa així com un escenari— o si els nostres ponents intervindran per torns des de diferents punts de la nostra geografia. Perquè això serà el que determini en quin aspecte tècnic haurem de centrar els nostres esforços: so, imatge, connectivitat…
La veritat és que la línia entre el passat recent i el present és força fina. També és cert que, malgrat que ja hem normalitzat fer les trobades via plataformes d’streaming, encara seguim amb dubtes respecte d’altres aspectes que no estan tan relacionats amb la retransmissió. Un exemple són els press kits.
A les rodes de premsa tradicionals el més habitual és lliurar al periodista un kit, més o menys creatiu, en què aquest pot trobar la nota de premsa (aquí cal aturar-se i dedicar un aplaudiment a aquests creatius i creatives que per tal de col·locar el seu producte al periodista s’inventen veritables virgueries que et fan pensar: “Per això a Zara Home em cobren 30 €.” Tot el nostre respecte).
El tema és que això queda completament descartat quan les rodes de premsa es realitzen en línia. Per això és important, a l’hora de plantejar-nos convocar, donar voltes a aquest tema i valorar com ho podem fer perquè el periodista rebi l’obsequi reglamentari i que la informació vista a la roda de premsa perduri més enllà del moment “finalitzar trucada”.
Una opció és, per exemple, enviar enregistraments d’àudio de moments clau o declaracions rellevants de la roda de premsa, una altra enviar el vídeo complet perquè hi puguin recórrer. Però, a parer nostre, el més recomanable és difondre la roda de premsa a través dels canals corporatius. D’aquesta manera no només podrem guardar el vídeo complet, sinó que també podrem donar més difusió a la roda de premsa a través de les nostres xarxes, contribuint així a l’abast de la convocatòria.
El futur
Com ens podíem esperar, si parlem del futur de les rodes de premsa, necessàriament haurà de sortir a la palestra la paraula del moment: metavers. Gràcies a Zuckerberg i companyia, cada vegada estem més a prop de ser com Tom Cruise a Minority report desplegant gràfiques a l’aire. El metavers ja ha acollit la seva primera roda de premsa on els assistents duien posades les famoses Oculus Quest 2. Aquest dispositiu, compost per unes ulleres de realitat virtual i uns sensors en forma d’anelles per a les mans, és la clau que activa la realitat augmentada on tu, fins ara pobre mortal, et converteixes en un avatar estil Sim que es passeja per una sala de conferències que fins fa poc només existia a les pel·lícules. Us imagineu una roda de premsa en què convisquin avatars humans i altres del tipus trolls, guerrers de l’edat mitjana i tortugues ninja? Seria una fantasia digna de veure.
És clar que el metavers ha obert un món nou de possibilitats que, si bé encara està molt en bolquers, val la pena ser explorat. Pel que fa a les rodes de premsa, de moment el format tradicional continua tenint pes i convivint amb el digital. De fet, com passa amb un altre tipus d’esdeveniments, també s’han vist rodes de premsa híbrides que combinen tots dos formats.
Per part nostra, a Oh la là! Comunicació, continuem sent partidàries del face to face amb els mitjans, ja sigui al món real, al metavers o a l’espai exterior. Posar-li cara i poder parlar de tu a tu amb un periodista és un dels moments clau per a cultivar aquest tipus de relacions, cosa que per nosaltres és la prioritat. Per això, mentre el metavers no estigui a l’abast de la majoria, ens continuarem movent en mons més terrenals. Ara bé, estigueu segurs que el nostre equip ja estudia més d’una idea per aquest nou univers en què la creativitat sembla no tenir límits.