És possible que ens trobem davant de la futura desaparició de YouTube?…Per primera vegada des que va aparèixer la plataforma de vídeo per excel·lència, es posa en dubte la seva permanència en el lideratge de difusió de vídeo. Parlem del naixement de Instagram TV!

No podem negar que YouTube segueix sent el format KING en difusió de vídeo, però tampoc podem obviar la força amb la que Instagram ha crescut i la gran acollida que ha tingut per part dels usuaris.

Aquesta xarxa social continua la seva expansió. Al 2016 va instaurar un canvi molt significatiu: els Instagram Stories. L’any següent, va permetre que aquestes stories es transmetessin en viu (live) i, al 2018, ha incorporat Instagram TV, la seva darrera gran actualització. IGTV, permet publicar vídeos de fins a una hora de durada i en format horitzontal. Més recentment, ha permès incloure GIF’s, música de Spotify, etc. La força evolutiva d’Instagram és innegable!

L’amenaça principal resideix en l’influencer marketing, una de les eines més potents amb la qual les marques treballen per publicitar i promocionar productes o serveis. YouTube és una eina molt ben treballada i molt fàcil d’utilitzar, però siguem realistes, una de les característiques més compartides entre els éssers humans és la vagància. Així que, per a què haver de fer servir dues aplicacions quan ho pots tenir tot en una?

Instagram augmenta cada vegada més les tasques que es poden dur a terme en la seva app, incorporant nous serveis i micro canals comunicatius. Paral·lelament a aquest fet, la seva comunitat segueix creixent. Així doncs, tant per als propis influencers com per als seus seguidors, és molt més còmode poder tenir-ho tot en una sola plataforma, i aquest és el perill al que s’enfronta YouTube.

Avui en dia, totes dues plataformes es mantenen en equilibri en la gestió de influencers marketing, per la qual cosa moltes marques no saben per a quina plataforma decantar-se a l’hora d’invertir. Tenint en compte les seves característiques més destacables, ambdues posseeixen molt de potencial:

Youtube:

  • Més facilitat l’accés i de cerca, ja que no requereix la creació d’un compte per ser usada.
  • Difon vídeos de llarga durada i de tot tipus, especialment musicals i youtubers.
  • És una plataforma ja coneguda i de confiança.
  • Líder en format vídeo horitzontal i dedicada exclusivament a aquests.

Instagram:

  • Plataforma utilitzada per la majoria de la població jove, ja que és també una xarxa social.
  • Múltiples possibilitats de publicar contingut variat.
  • Requereix tenir un compte i un perfil.
  • Posseeix un format de vídeo vertical i ara, també horitzontal.
  • La fotografia és el que caracteritza a Instagram, tot i que també incorpori format vídeo.

Aquestes son algunes de les diferències, però evidentment, hi ha de moltes altres. Tan sols ens trobem a l’inici del que podria arribar a ser la equivalència i lluita de totes dues plataformes pel lideratge del format vídeo.

Encara és aviat per a poder apostar la victòria d’una de les dues. De fet, no fa tant que vàrem parlar del naixement dels Instagram Stories. Qui sap, de la mateixa manera que Instagram ens sorprèn amb les seves actualitzacions, Youtube ens pot sorprendre amb una gran evolució. Inclús és possible que segueixin convivint eternament.

En definitiva… IGTV serà el substitut de Youtube? Un complement? Es dividiran els seus usuaris? YouTube es revolucionarà?… haurem d’esperar a veure-ho!