Abans d’entrar en matèria, parem un moment i reflexionem: què és per a vosaltres l’entorn? Tirant de diccionari, l’entorn és l’ambient, allò que envolta. Per això per tal de petar-ho fort amb una campanya o acció de marketing és fonamental conèixer l’entorn on treballarem. I d’això és del que parlarem avui: de la importància de l’entorn en el marketing i la comunicació.

En marketing definim l’entorn com tot allò que envolta una agència o companyia i que pot afectar a la seva activitat, o (el que ens interessa més a nosaltres) a la venda i comunicació de la seva activitat, és a dir, el seu pla de marketing. I vosaltres direu: Però quin mantra Oh la là! extraiem de tot això? Molt senzill: “Per a treballar en una zona cal conèixer la zona” –som nosaltres o sona una mica com el “dar cera, pulir cera” del Senyor Miyagi?–.

És evident que hi ha molts tipus d’entorns diferents, com l’econòmic, el legal, el polític i els que més ens agraden als marketers i marketeres: l’entorn social i cultural.

Entorn social i cultural

Quan diem que els entorns cultural i social són els que més ens agraden, ho diem per una raó: són els que tenen més teca per esprémer a l’hora de crear un concepte.

Per descomptat, també és fonamental conèixer els altres entorns i saber aprofitar-los o aconseguir que no suposin un fre o obstacle per a les nostres accions, però conèixer l’entorn cultural i el social, amic, això sí que és un valor afegit.

La cultura d’un lloc, la saviesa popular o l’empoderament geogràfic són una font d’idees i missatges increïblement potents. Per això hi ha feines, especialment en l’àmbit publicitari, que s’han quedat allà, en el record, i que, independentment dels anys que passin, es mantenen vius perquè beuen d’una idea que es troba molt arrelada a tots nosaltres, beuen de la nostra cultura o de la cultura d’un lloc concret.

Hi ha molts exemples de campanyes que es recolzen en aquest tipus de conceptes, campanyes que apel·len directament al cor de cadascú de nosaltres, però avui parlarem d’una en concret: Vivamos como galegos de Supermercados GADIS.

“Vivamos como galegos”

Aquesta saga d’anuncis amb què el rei gallec del gran consum ens porta obsequiant des del 2007 és l’oda anual a la idiosincràsia d’aquesta comunitat i tota la seva gent. Les campanyes apel·len directament als valors de la cultura gallega i ho fan a través d’elements tan populars com refranys o frases fetes completament imbricades a l’imaginari col·lectiu: “se chove, que chova”, “somos súper toxos”, “a mellor tortilla é a da miña nai”, “malo será”, “bueno…”, etc.

“Vivamos como galegos” s’ha convertit per als nascuts al nord-oest de la península en l’anunci més esperat de cada any, una mica com passa a Catalunya amb els espots d’Estrella Damm, un altre exemple de com el fet de conèixer l’entorn serveix per a crear un èxit que perduri en el temps. Perquè, qui no recorda aquesta primera entrega i la música de Billie the Vision & the Dancers sonant per tot arreu? És escoltar aquesta cançó i transportar-nos automàticament als mesos d’estiu.

I parlant d’entorns locals, us portem notícies fresques –repic de tambors–: OBRIM SUCURSAL A GALÍCIA!

Oh la là! Comunicació Galícia

Com vam anunciar a la nostra càpsula el desembre passat, aquest any ens esperen canvis vertiginosos a Oh la là! Comunicació, nous reptes que ens il·lusionen i ens venen molt de gust. I el primer és que, a partir del mes de març, estarem presents a Galícia (concretament a la Corunya) per portar els nostres serveis i expertise també a les companyies i professionals gallecs.

Us anirem informant de totes les novetats a través de la nostra newsletter i xarxes socials, però, de moment, us demanem que ens desitgeu molta sort. Encara que, bé, si alguna cosa tenim clara després d’aquest post és que ¡malo será!