Amb novembre a mig consumir, la majoria de nosaltres té ja el cap posat en Nadal. Què li regalo a la meva mare? Em tocarà sopar a casa dels sogres? És massa aviat per posar l’arbre? La pressió de les festes comença a fer-se notar al carrer, però si parlem de màrqueting… quan comença la campanya de Nadal per a una empresa?

A Oh la là! Comunicació tenim molt clar que, encara que ens volen vendre que l’any té 12 mesos, en realitat només dura 6 o menys. Després de més d’una dècada al peu del canó, ens ha quedat cristal·lí el fet que la previsió és una skill imprescindible per a qualsevol marketero. Pensar a 2, 3 o 6 mesos vista és el nostre pa de cada dia i el que fa que passem els fulls del calendari amb els ulls com taronges i repetint sempre la mateixa frase: “Que fort! Ja és –insereixi aquí el mes que prefereixi-!”.

Planificació a 6 mesos vista

Per exagerat que pugui semblar, la campanya de Nadal d’una empresa s’ha d’activar el mes de setembre i anar-se desenvolupant fins a gener. 4 mesos en què les accions de marketing se succeeixen de menys a més per a aconseguir el nombre de vendes més gran possible abans de tancar l’any.

Malgrat que a vegades és complicat anar amb temps, per a poder-la activar al setembre l’ideal és començar a preparar la campanya de Nadal a finals del primer semestre. Juny és el mes per a asseure’ns a pensar l’estratègia i anar confeccionant el nostre pla de marketing nadalenc perquè, tornant de vacances, puguem executar-lo.

Calendari d’accions

Temps enrere en aquest mateix blog parlàvem de la importància del calendari de premsa. Ara insistim en la importància de planificar un bon calendari d’accions perquè la nostra campanya de Nadal arribi a bon port.

campanya-nadal

Setembre

És el moment d’activar la nostra campanya de Nadal. No diem que calgui enfundar-se el jersei de llana just després de treure’s el banyador i omplir-ho tot de vesc, però sí que és el moment perquè la teva marca comenci a sonar.

Després de l’aturada de l’estiu, les vendes tornen a reactivar-se i els consumidors es preparen per a la tornada a l’escola, a la rutina i pel canvi de temporada. Un moment molt clau per a empreses vinculades al fitness, la nutrició, l’educació o la moda.

Octubre

Baixen les temperatures, cauen les fulles dels arbres i creix el desig d’adquirir nous productes. Octubre és el moment en el qual els consumidors comencen a confeccionar una wishlist que es farà realitat al desembre.

Després d’haver començat a parlar de la teva marca el mes anterior, aquest és el moment d’activar la promoció de productes concrets: una nova fragància, l’abric per a completar els teus looks d’hivern, el joc de taula que desbancarà al Trivial… Potencia els productes al teu web, inicia col·laboracions amb influencers o activa una campanya de publicitat a xarxes socials. Octubre és el mes perfecte per aquesta mena d’accions.

Novembre

D’uns anys ençà, novembre és sinònim de dues coses: Black Friday i Cyber Monday. L’últim divendres i l’últim dilluns de novembre són dues dates clau en el calendari de marketing de qualsevol empresa. Les vendes en línia es disparen perquè molts consumidors aprofiten per a fer les primeres compres de Nadal, per a fer-se algun autorregal o aconseguir un producte concret a un preu millor que l’habitual.

En altres paraules, novembre és el mes de les campanyes en línia. Després d’escalfar motors a l’octubre, és el moment de posar tota la carn a la graella amb una campanya d’Ads que inclogui les nostres xarxes més potents, Google Ads, etc.

campanya-nadal

Desembre

Semblava que quedava lluny, eh? Desembre arriba més de pressa del que sembla i, després de tres mesos de promoció, ara toca complir amb totes les comandes que hem aconseguit generar i, per descomptat, també amb les last calls.

Quan parlem de marketing i comunicació, hi ha diverses paraules clau que sempre es repeteixen i una d’elles és timings. Controlar els temps és indispensable per al nostre departament, però també ho és per al departament de logística. De què serveix fer una campanya de Nadal increïble si després no es compleixen els terminis de lliurament? Hi ha alguna cosa pitjor que els nostres clients es vegin obligats a preparar un trist val en una cartolina de color perquè la seva comanda no ha arribat quan ho havia de fer?

Complir terminis és fonamental i, com a tal, ha d’estar també contemplat en el nostre pla de marketing nadalenc. És clar que les incidències existeixen —i si no, que els ho diguin als nostres amics del canal de Suez—, però des de marketing i logística s’ha de lluitar per anar 100% coordinats i que el Pare Noel i els Reis Mags no se’ns atabalin buscant una solució d’últim moment.

En resum, Nadal és una època màgica per a tots, especialment per a aquells que es dediquen a les vendes B2C, i per això és tan important planificar-la amb temps. Fa cosa d’un any posàvem sobre la taula un nou mantra Oh la là! que deia: “L’any comença al setembre”. Una veritat com una casa si parlem d’aconseguir vendes nadalenques.

 

P.D.: No us feu embolics. L’arbre es posa durant el pont de desembre, de tota la vida.