EXTRA, EXTRA! Ja és oficial, l’última novetat al món de les aplicacions mòbils arriba de la mà de Meta. A més d’una de les ciutats més boniques del món, i la nostra, ara Barcelona també és el nom amb què l’empresa que hi ha darrere de Facebook, Instagram i WhatsApp —a.k.a. Zuckerberg i companyia— ha decidit batejar la seva nova creació.

Des que Elon Musk va aconseguir Twitter, han estat molts, moltíssims, els damnificats que han decidit fer una passa al costat i abandonar la xarxa de l’ocellet blau per passar a queixar-se només de portes endins. Davant d’aquesta cada vegada més escandalosa situació, Meta, el gegant dels social media, ha decidit llançar la seva pròpia alternativa i nova llar per a tots els tuitaires esgarriats: Barcelona.

Barcelona, l’Instagram pels teus pensaments

A principis d’abril, Alessandro Paluzzi llançava el missatge següent des de Meta: “Estem explorant una xarxa social descentralitzada independent per compartir actualitzacions de text. Creiem que hi ha una oportunitat per a un espai separat on els creadors i les figures públiques puguin compartir actualitzacions oportunes sobre els seus interessos”.

Ara els rumors es confirmen. Sota el claim “Instagram pels teus pensaments”, Meta llança la seva nova xarxa social per compartir actualitzacions de text. El que alguns han apuntat com el pas natural a seguir després de la presentació de la funció d’Instagram “Canals”, afegida recentment a la xarxa i que permet que les figures públiques transmetin missatges als seus seguidors.

En què consistirà Barcelona

Però anem al torró: en què consistirà aquesta nova app? En primer lloc, cal apuntar que és possible que “Barcelona” sigui encara el nom en clau de la nova aplicació —a l’estil Projecte Manhattan, però menys mortífer—. Ara bé, sigui quin sigui el nom definitiu d’aquest nou invent, el que sí que podem avançar-vos són algunes de les seves característiques principals:

  1. Barcelona serà una aplicació independent on podràs iniciar sessió utilitzant les teves credencials d’Instagram.
  2. L’app farà servir el teu ID d’Instagram com el teu nom d’usuari.
  3. L’extensió màxima dels posts serà de 500 caràcters, gairebé el doble dels 280 que permet Twitter.
  4. També comptarà amb “fils” que permetran connectar fins a un màxim de 100 publicacions —aquí és res—.

Més detalls encara per confirmar

Igual que va passar el seu dia amb la Clubhouse, es comenta que per accedir a Barcelona possiblement serà necessària una invitació —el clàssic “jo vaig amb aquest” de tota la vida—, però que, mentre els tuitaires bandejats es gestionen per aconseguir el seu passi VIP, es podrà “reservar un usuari” per allò de la marca personal.

A més, hi podria haver també una mena d’insígnia personal que es podria afegir al perfil d’altres xarxes del grup com a accés directe a Barcelona.

El veritable desafiament

Com diem sempre, l’important no és arribar, sinó mantenir-se. En els darrers temps hem vist com moltes empreses intentaven aprofitar la desbandada de Twitter per fer soroll sense èxit. Ara bé, potser aquesta és la primera vegada que l’ocell blau es vegi obligat a frenar el vol, ja que en aquesta ocasió Meta sí que posseeix la infraestructura necessària per fer front a la xarxa d’Elon Musk.

Tot i això, des del punt de vista del màrqueting, el veritable desafiament és aconseguir que les empreses i marques de Twitter realitzin la migració a Barcelona —i no, no és un acudit d’ornitòlegs—. Però si Barcelona fa que els usuaris clau de Twitter es traslladin a aquesta nova app, aleshores ens trobarem davant d’una nova victòria d’aquest gegant d’internet.

Fins aleshores, stay tunned. Continuarem informant!