Qui prefereix escoltar un anunci quan pot veure algú real donant la seva opinió sobre un producte o servei, sense filtres ni guions? Doncs bé, aquí és on entra en joc el UGC. O, millor dit, el User Generated Content, l’actual rei de la credibilitat en l’àmbit digital i l’eina secreta de totes aquelles marques que volen fer un pas més enllà a l’hora de connectar amb el seu públic.

Què és el UGC?

El contingut generat per l’usuari ha deixat de ser una tendència per passar a formar part oficialment de les estratègies clau en l’àmbit del màrqueting digital. Fotografies, vídeos, ressenyes i publicacions a xarxes socials creades pels mateixos consumidors s’han convertit en la clau per promocionar els productes i serveis de les marques.

El UGC engloba tot contingut creat pels mateixos consumidors o clients d’una marca, siguin stories, fotos, testimonis… fins i tot aquell tiktok improvisat que s’ha viralitzat i ha fet que tothom vulgui comprar aquell no sé què que ara sembla imprescindible.

En resum, el UGC és màrqueting generat pels mateixos usuaris de manera espontània. I aquí ve el millor i el que el fa tan diferent de la resta d’estratègies: que es genera sense que les marques hagin de pagar una barbaritat per fer-ho. Increïble, oi?

Per què el UGC s’ha convertit en la joia de la corona de les estratègies?

A hores d’ara, no aprofitar el UGC pot considerar-se ja un error d’estratègia. Però, per si algú encara en té dubtes, aquí us deixem algunes raons per les quals les marques han de pujar, costi el que costi, al carro del User Generated Content:

  • Autenticitat: Aquesta és l’essència principal del UGC. Per als consumidors, poder comptar amb un feedback real d’un altre consumidor és clau per decidir-se a provar-ho. 
  • Més feedback amb menys esforç: Els continguts publicats pels mateixos usuaris reben un nombre més gran d’interaccions que aquells generats per les mateixes marques. 
  • Màrqueting a menor cost: A què ens referim amb això? Doncs bé, no direm que sigui una creació de contingut completament gratuïta, però, gràcies al UGC, no caldrà invertir en una producció sofisticada, ja que seran els mateixos clients qui generaran el contingut. 
  • Visibilitat: Tot el contingut generat pels mateixos usuaris contribueix al posicionament de la marca als cercadors. Per tant, podem dir que tenim davant dels ulls un 2×1. Més contingut + més presència online!

Com poden les marques treure profit del UGC?

Ara la pregunta del milió: com poden aconseguir les marques que els usuaris publiquin contingut sobre elles sense haver-los de demanar-ho? Vegem-ho!

  • Facilitant el fet de compartir contingut: Si volem que els consumidors comparteixin la seva pròpia experiència amb la marca, cal posar-ho fàcil! Una bona opció és crear un hashtag que animi els clients a etiquetar la marca. Un exemple és la campanya #RedCupContest de Starbucks, on els clients compartien fotos creatives mentre gaudien dels seus cafès nadalencs.
  • Compartint i donant veu als clients: El contingut generat pels usuaris no només ajuda a vendre més, també genera confiança cap a les marques. Compartir aquest contingut als canals oficials no només aporta autenticitat, sinó que també fa que els usuaris sentin que formen part de la comunitat i que se’ls té en compte, cosa que els motivarà a seguir generant i compartint més contingut.
  • Col·laborant amb microinfluencers: No és cap novetat que treballar amb grans influencers és car i, a vegades, fins i tot poc creïble. Per això, com comentem al nostre article La clau de l’èxit? L’autenticitat del influencer marketing”, optar per microinfluencers pot obrir-nos la porta a un contingut més natural i a un públic més fidel.
  • Premiant el contingut publicat pels usuaris: Valorar els clients és fonamental. Fer que se sentin especials, per exemple, enviant-los productes, convidant-los a esdeveniments… o, simplement, donant-los les gràcies públicament. D’aquesta manera generem un win-win: la marca guanya en autenticitat alhora que fa que els seus consumidors se sentin part de la seva comunitat. Tothom content!

Després de tot, podem concloure que el UGC no és una moda passatgera, sinó la clau de l’èxit. Una eina que farà que el nostre públic se senti important per compartir el que pensa. Una cosa que, en un món en què rebem missatges constantment, és un autèntic tresor.