tendencies_cat

Encara que costi de creure, ja estem al 2017! I les tendències que impregnaran el nostre dia a dia a partir d’ara ja es comencen a entreveure. La comunicació, així com les noves tecnologies, evolucionen de manera vertiginosa i nosaltres, els que ens dediquem a la comunicació, hem d’estar al dia de totes les novetats. Conèixer les tendències ens ajudarà a anticipar-nos i, sobretot, adaptar-nos a aquells canvis que creiem que seran fonamentals.

Perquè estigueu al dia i us pugueu anticipar als nous canvis us hem preparat una recopilació de les noves tendències (algunes ja presents durant el 2016) que marcaran el camí de la comunicació i el màrqueting aquest nou any.

  • La realitat efímera de les marques: els micromoments.

La saturació d’informació per part de les marques és un problema cada vegada més creixent en el mercat. És per això que el principal repte serà el de cridar l’atenció sense deixar-se el tot pressupost de marketing «en ello». Per fer-ho, la clau està a generar «micromoments», compartir històries efímeres per al consumidor aprofitant les eines de les xarxes socials. Plataformes com Snapchat o Instagram (que recentment ha incorporat l’Instagram Stories), generen experiències caduques basades en la realitat i de caràcter instantani, evadint saturar al client amb el seu contingut.

  • Obrim pas al format del futur: el vídeo.

El vídeo, que ja ha anat guanyant terreny durant els darrers anys en les diferents plataformes digitals, es proclama com a format protagonista en les estratègies empresarials. És un format molt atractiu i entretingut pel consumidor, per tant, quan millor sigui el contingut i millor posicionat estigui, més gran serà el nostre èxit.

Si una imatge val més que mil paraules, imagineu que val un vídeo….

  • L’obsumer: “ver y callar”.

El pas de la transformació digital a la cultura digital de les organitzacions ha provocat l’aparició de nous perfils de consumidors. Per una banda, fins ara, hem fet front al consumidor «prosumer», aquell capaç de generar opinions sobre un producte o una marca, convertint-se en líder d’opinió. Per l’altre, s’està deixant entreveure un altre tipus de consumidor, menys proactiu i del que tenim menys informació; «l’obsumer».

Es tracta de totes aquelles persones que revisen diàriament les xarxes socials però no són actives, no difonen contingut.

Per tant, les marques han d’ésser conscients que l’activitat a les xarxes socials estan canviant i han de saber adaptar-se, sense oblidar-se d’aquest percentatge desconegut, que també és client potencial.

Que no el sentim, no vol dir que no hi sigui.

  • La personalització; un requisit.

Aquesta tendència ja va deixar petjada temps enrere, però aquest any agafarà més força que mai. Davant d’una comunicació massiva i impersonal, ara, ens trobem a un consumidor exigent i que es posiciona com el nucli de les marques (i no el producte). Per tant, la segmentació de la comunicació de les marques ha de ser un requisit si volem seguir al mercat competitiu.

L’adaptació de les empreses a aquesta nova filosofia pot suposar un canvi important en una cultura on, cada vegada més, es valora a un consumidor fidelitzat.

  • Facebook: follow de leader.

Encara que podia semblar que últimament Facebook es trobava en la corda fluixa, aquesta plataforma sempre ens sorprèn. Aquest 2017 segueix sent la xarxa social líder creant noves estratègies i serveis pel consumidor. El seu èxit és que treballa diferents públics generacionals. Per tant, si la teva marca està pensant a invertir en aquesta plataforma, el pas primordial abans de fer-ho serà definir la teva audiència per no tenir imprevistos.

  • Els influencers no passen de moda.

Hem tancat el 2016 amb la figura de l’influencer molt consolidada, uns clars líders d’opinió i influència de les marques. Aquest 2017 la seva figura es reinventarà, diversificant els seus serveis i difuminant les barreres on i offline, per evitar ser una moda passatgera.

Davant d’aquest nínxol replet de noves oportunitats, cada cop són més les marques que aprofiten la figura de l’influencer per arribar al target de manera més orgànica i menys agressiva.

  • Tornen els esdeveniments de marca.

L’organització d’esdeveniments es convertirà en un element estratègic primordial de les polítiques de màrqueting de les empreses. Una estratègia totalment alineada amb els objectius estratègics de la companyia. Innovar i demostrar originalitat a través d’aquests, serà un pilar fonamental si volem generar publicity.

A més, introduir dispositius digitals així com donar-li protagonisme a les apps, ens ajudarà a dinamitzar i promocionar l’esdeveniment amb l’objectiu de fomentar el networking i generar engagement entre els participants.

 

A més d’aquestes tendències pel 2017, també podem observar que, el consum dels mitjans de comunicació per part de l’audiència, la penetració del mòbil i la credibilitat dels diferents suports per part dels diferents públics condicionaran de manera determinant les estratègies de les comunicació i les accions que emprendran les companyies aquest 2017. Saber integrar aquestes tendències treien profit empresarialment, és el repte de les marques.

 

Voleu saber quines tendències en comunicació ens trobarem el 2018? Les trobareu aquí!