No és cap novetat que Twitter fa temps que està estancat. Una gran part dels seus usuaris s’han convertit en usuaris passius, tenen un compte a la xarxa social però no la utilitzen de manera activa. De les més de 955 milions de comptes creades només un 13% han publicat un tweet l’últim mes. Podríem dir que, si no es posa les piles, d’aquí a poc temps podria acabar «fent un Myspace», o el que vindria a ser el mateix, acabar convertint-se en una xarxa social residual i oblidada.
Està clar però, que si això ho sabem nosaltres, fa temps que la companyia ho veu i ho sap. I no només ho sap sinó que està treballant per solucionar-ho.
Alguna de les accions que la companyia ha dut a terme per canviar aquesta tendència ha estat el fitxatge de Jack Dorsey (un dels fundadors que la mateixa empresa va acomiadar) amb l’encàrrec de reflotar l’empresa.
També en aquesta línia i pensant en el producte, a principis d’any la companyia va informar que de cara al 4rt trimestre Twitter podria passar dels 140 caràcters famosos als 10.000, amb la idea de convertir-se, així, en un espai d’informació complet. Ja no caldrà anar penjant més imatges de textos extensos, sinó que es podrà escriure el text directament en un sol tweet.
Però aquests no han estat els únics canvis que ha realitzat la companyia. Una de les seves grans accions per seguir en el top de les xarxes social ha estat la de la compra i llançament al març del 2015 de Periscope, una app per veure vídeos en livestreaming. Una aplicació que, gràcies al futbolista Gerard Piqué, avui està en boca de tots.
Però què és Periscope i perquè ha d’ajudar a Twitter no caure en l’oblit dels internatutes?
Periscope és una aplicació que permet oferir vídeos en temps real a través del teu timeline mentre els teus followers poden interactuar igual que ho farien amb un tweet: RT, comentar, m’agrada (uns cors estupendus) etc…
Lògicament ,tontos no són, l’aplicació t’obliga a tenir un compte d’usuari a twitter per tal de poder-te registrar i començar a compartir material visual amb els teus seguidors.
A més a més, com a bona aplicació de recent creació, és molt conscient de la importància de la privacitat i dels «problemes» que pot comportar als usuaris el fet de penjar vídeos a la xarxa, i per això ofereix, per exemple, la possibilitat de publicar els vídeos tant de manera pública com privada i que a més aquests desapareguin un cop publicats.
L’app, que va ser considerada la millor aplicació de l’any 2015 per Apple, compta avui en dia amb més de 10 milions d’usuaris que ja han realitzat més de 100 milions de visualitzacions.
De totes maneres Periscope no és l’única aplicació que permet veure vídeos en directe, fins al moment del seu llançament, el mercat el dominava l’aplicació Meerkat (actualment principal competidor de Periscope) i a més a més, lògicament, tant Facebook com Youtube, que no es volen quedar enrere, també estan oferint una opció “live” als seus usuaris.
La utilització del vídeo per part dels internautes és cada vegada més present i Twitter ha vist clar que si no vol seguir perdent usuaris ha de millorar l’experiència de servei que ofereix. Amb la introducció del vídeo en directe la companyia pot oferir, amb una experiència molt millorada, el que fins ara ens anava oferint a través dels tweets, veure el món en directe a través dels ulls d’una altra persona.
De fet aquesta va ser la principal motivació de la creació de Periscope. Un dels seus fundadors, Kayvon Beykpour, es trobava de viatge a Istambul l’any 2013 quan van començar les primeres protestes i manifestacions a la plaça Taksir. Beykpour va estar buscant informació tant als mitjans tradicionals com als nous sobre el que estava passant i l’únic que va trobar van ser imatges bastant més dures del que ell veia que passava en realitat. Ni els nous mitjans ni els tradicionals en feien un ressò real i directe. Com podia ser que en aquella plaça hi hagués tantes persones amb telèfons amb connexió a internet i ningú ho estigués explicant en directe? Després d’aquesta reflexió i a la tornada del seu viatge, Beykpour va decidir crear Periscope, una app que permetés mostrar, en directe, el que passa al món.
Veurem com li funciona a twitter aquesta jugada.
Anna Parnau