Tots hem vist a les estrelles (i no tan estrelles) sortir amb el seu modelito prestat i travessar la catifa vermella destil·lant glamur fins a arribar al photocall. I, és que salvant les distàncies amb Hollywood, un photocall és una mesura quasi obligatòria en aquells esdeveniments que compten amb la presència de celebrities i ambaixadors de marca.

És cert que aquesta eina, cada vegada més utilitzada per les marques, dispara les possibilitats de fer-nos un lloc en les revistes o en els programes de televisió amb grans audiències. Però, com es gestiona? És suficient amb posar la lona impresa i oblidar-nos-en? Doncs no, les coses mai són tan senzilles, i si ho són, és que alguna cosa falla.

Una bona gestió de photocall comença per informar a la marca (és a dir, al nostre client) de com funciona la contractació del celebrity. És important diferenciar entre perfils que comporten cache (negociable o no) i perfils que podrien assistir a l’esdeveniment per afinitat amb la marca o , fins i tot, per necessitat mediàtica.

També s’ha de tenir en compte la diferència entre un ambaixador de marca i una celebrity. Un ambaixador de marca assisteix al nostre esdeveniment amb un acord previ i el seu paper inclou posar en el photocall i, també, actuar com a portaveu davant els mitjans de comunicació. Mentre que una celebrity simplement està convidada a l’esdeveniment, és a dir, podrà assistir o no, posar o no posar… Vaja, que té total llibertat.

A l’hora de tractar amb estrelles és molt útil confeccionar una llista de convidats. D’aquesta manera podem tenir controlat qui assistirà al nostre esdeveniment i informar els seus representants de temes com: en què consisteix, com han d’anar vestits, qui serà l’encarregat de rebre’ls, etc. A més, (i cal anar amb compte) en el cas que l’esdeveniment giri al voltant d’un producte, una de les millors opcions serà cedir mostres a les celebrities perquè puguin gaudir-ho en primera persona. D’aquesta manera podran defensar-se sense problemes si els mitjans els hi fan alguna pregunta.

Un altre aspecte imprescindible per portar a terme una bona gestió del photocall és (per increïble que sembli) tenir un bon photocall! Sí, és de calaix. Doncs mira, et sorprendries.

Per què un photocall sigui un èxit ha de reunir aquestes tres característiques:

 

  • Que sigui atractiu. Si amics, elaborar un bon disseny gràfic és un must. No es poden presentar a tres celebrities, que venen divines amb els seus cabells i vestits, davant d’una lona mal dissenyada, ja que la seva imatge no lluiran igual.
  • Que sigui suficientment gran. Quantes persones estimem que estaran posant simultàniament? Cinc? Deu? La cosa canvia, oi ?
  • Que estigui ben il·luminat. Tots coneixem les llums meravelloses dels provadors que fan que es vegi fins i tot el gra que encara no ha sortit, oi? Bé, doncs no volem això.

Una vegada tinguem el nostre photocall llest per rebre a la mismisima Julia Roberts després de la preestrena de Pretty Woman, ens toca organitzar els mitjans.

Els mitjans gràfics, especialment la televisió, han de tenir el seu propi espai. Han de poder treballar de manera còmoda. El càmera porta carregant 20 quilos tot el dia i el que menys li ve de gust és haver de barallar-se per tenir un lloc i poder sortir d’allà amb un bon muntatge.

Una altra màxima en la gestió del photocall és que tot els mitjans són iguals, és a dir, els tractes preferencials no existeixen. De la mateixa manera que, sigui qui sigui el que passi pel photocall ha de ser esperat i anunciat, els mitjans han de tenir també el seu minut de glòria per poder realitzar una bona feina.
Un moment, i el client? Mai hem d’oblidar-nos de la marca. El client ha d’estar-hi present en tot moment. Ha d’estar ates pels membres de l’equip i, per descomptat, també ha de tenir el seu moment i posar amb tots els convidats. Això el farà sentir-se valorat i també veurà materialitzat el seu esforç.

Per últim, i per donar el toc final al nostre photocall, mai està de més enviar als convidats una còpia de les fotos i unes paraules d’agraïment per poder recordar aquell dia tan meravellós. És un detall que requereix molt poc esforç i que pot obrir-nos moltes portes en una altra ocasió.