Quan parlem de creativitat no ens referim a tenir un talent innat per a les arts plàstiques. Es tracta d’un concepte que va més enllà de la mera generació d’idees innovadores. En un món liderat per generacions líquides que viuen en un canvi constant, la creativitat es converteix en una eina valuosa per a resoldre els handicaps comunicatius de les empreses. Sense una estratègia creativa, difícilment aconseguirem comunicar de manera efectiva.

Ningú es sorprèn quan parlem de societats hiperconnectades, veritat? El constant bombardeig d’informació és una realitat que tots experimentem, i això mateix, juntament amb la manca de veracitat de molts dels missatges o mitjans que els difonen, ens converteixen, cada vegada més, en usuaris exigents i selectes, difícils de persuadir.

És la creativitat el secret per potenciar el posicionament de marca?

Fer comunicació efectiva ja és un repte, però tenint en compte la migració digital, la diversitat de canals i l’escepticisme de l’usuari que, després de rebre una quantitat d’estímuls aclaparadora, exigeix a les marques l’oportunitat de viure experiències genuïnes i individualitzades, ja no estem parlant d’un repte, sinó d’una missió gairebé impossible. I sí, diem gairebé perquè encara existeix una eina que prevé el naufragi: La Creativitat.

Per implementar la creativitat i, en conseqüència, comunicar de manera efectiva, només cal ser creatiu. I, tot i que pugui semblar una fal·làcia, això només requereix atendre i moure’s. Fàcil, veritat? Doncs per a molts resulta igual o més complex que fer alguna cosa sense polzes. Escoltar el teu públic, analitzar el context en què es mou, de quina manera ho fa i com interactua amb ell, et permetrà anticipar-te als seus moviments i poder seguir-li el ritme a la societat amb l’objectiu de construir una comunicació creïble i posicionar-te dins del panorama actual. Per tant, podríem dir que la creativitat és el salvavides per a no morir en l’intent.

Així que avui us portem una injecció de creativitat pura amb dues accions de comunicació actuals que exemplifiquen a la perfecció la importància de posar-la en pràctica i utilitzar-la com una eina vital per a poder arribar al target desitjat.

Jumpers. Arribar als 30 de la manera més èpica.

Per a qui no conegui Jumpers, us posem en context:

Es tracta d’una marca d’aperitius del grup Apex que va guanyar popularitat a les xarxes socials en desvetllar que, aquella forma d’estrella tan identificativa del seu producte, en realitat pretenia tenir forma de granota. Clarament, si algun cop t’has menjat una bossa de Jumpers, sabràs que comparar la forma d’aquests aperitius amb la de l’amfibi és tan absurd com posar els Beliebers i els Swifties en el mateix sac. Per tant, podríem dir que la fama de la marca es construeix al voltant del seu fracàs.

Amb motiu de la celebració del seu trentè aniversari, la marca d’aperitius de mantega ha llançat una campanya motoritzada per la creativitat que no ha deixat a ningú indiferent. Juntament amb l’agència creativa Fuego Camina Conmigo han construït una narrativa fictícia per explicar com s’hauria posicionat la marca si, durant el primer procés de formulació dels seus aperitius, un viatger del futur els hagués facilitat les tecnologies necessàries per aconseguir la forma de granota desitjada. Aquesta acció no només ha generat interès i engagement, sinó que també ha reforçat l’autenticitat de la marca, humanitzant-la i posicionant-la respecte d’aquests valors antipostureo que la fan molt propera a l’usuari.

Aquesta campanya ens convida a reflexionar sobre la nostra pròpia individualitat i a apreciar el que ens fa únics. En un món obsessionat amb la perfecció, Jumpers ens recorda que ser autèntic i fidel a un mateix és el que realment importa. El dresscode d’aquest aniversari és l’antipostureo.

Amb aquest exemple, queda demostrat que la creativitat ens ajuda a trobar eines comunicatives distintives per desbancar la competència. Però, per si encara dubtes de la meva paraula, t’explicaré una altra acció on la creativitat ha aconseguit connectar amb l’usuari i fer-lo creure en el missatge.

Destapant memes a “La Pija y La Quinqui” amb el president del govern: “Perro Sanxe, más sabe por perro que por sanxe” “.

De camí a les eleccions, l’estratègia de La Moncloa s’ha centrat en ampliar la seva base electoral, i un dels objectius clau ha estat atreure el vot de la generació Z: joves entre 18 i 30 anys que conformen un segment de votants amb un poder significatiu en les urnes. Una de les accions més significatives de la campanya electoral del partit socialista ha estat la participació del president del govern en un dels podcasts més virals entre els joves: “La Pija y la Quinqui”, moderat per Carlos Peguer i Mariang, dos guionistes que fan del format una opció molt atractiva per a la generació Z.

En la seva aposta per una campanya centrada en l’àmbit mediàtic, La Moncloa ha dissenyat cuidadosament cada pas per arribar a diversos nínxols d’audiència, i la trobada de Pedro Sánchez amb “La Pija y la Quinqui” és un clar exemple d’aquesta estratègia. Amb més de 5 milions de joves amb la potestat de votar, és essencial abordar les seves inquietuds i preferències per guanyar la seva confiança.

L’ambient distès del podcast ha estat una oportunitat per mostrar el costat més personal del candidat socialista. Es tracta d’una entrevista despreocupada i informal, enfocada en aspectes més íntims, sense tocar temes d’actualitat política, que va permetre al candidat connectar emocionalment amb l’audiència jove, mostrant una faceta més accessible i comprensiva.

Allò que semblava el sacrifici de la reina durant una partida d’escacs, no ha estat ni més ni menys que un moviment audaç per aproximar el partit als joves. Un altre exemple més, aquesta vegada aplicat en un pla de comunicació política, que ens demostra la importància de reinventar-se, adaptar-se i ser creatius per a subsistir davant de l’exigència del públic.