Qui no recorda la pel·lícula del Cotxe Fantàstic? Aquell cotxe intel·ligent, d’alta tecnologia, que sabia parlar… Dons bé, aquesta visió futurista ha evolucionat i és el que avui en dia coneixem amb el nom de «bots».

Ja vàrem parlar de les tendències en comunicació 2019, on comentàvem l’auge de la intel·ligència artificial, la qual ve de la mà amb aquests petits aliats de la digitalització.

Per als que no sapigueu què és un bot, es tracta d’un software o programa informàtic que efectua automàticament tasques repetitives a través d’internet. En poques paraules: permeten dotar d’intel·ligència artificial a les màquines. És especialment útil per a la realització de tasques que per part d’una persona seria impossible o molt tediós.

Siri, truca’m a en Jordi”, “Siri, posa’m una alarma a les 10:00h”…Sense anar més lluny, els programes de reconeixement de veu es basen en els bots, i permeten dur a terme les tasques desitjades i inclús mantenir conversacions. Actualment, gairebé la meitat de l’activitat a internet es basa en bots.

Però… ALERTA!, no tots els bots son benignes, alguns ataquen al teu sistema o son Spams, per això és important saber reconèixer-los i eliminar-los.

Com a bots malignes en destaquem els següents, entre d’altres:

 

  • Robots espies: Aconsegueixen dades d’usuari de forma il·legal.

  • Bots de descàrregues: descarreguen arxius fraudulentament.

  • Robots zombis: probablement uns dels més perillosos, s’introdueixen en el software i creen virus per enviar-los a altres ordinadors.

  • Spam bots: distribueixen contingut deixalla.

 

Per evitar que aquest tipus de bots puguin introduir-se en el teu sistema, existeixen diversos plugins de bloqueig com per exemple iThemes Security, All In One WP Security & Firewall, StopBadBots, Blackhole for Bad Bots o Spam protection FireWall. 

Tanmateix, els bots tenen una part molt positiva: faciliten multitud de tasques llargues i costoses. Posseeixen una mena d’intel·ligència artificial programada que els permet dur a terme encàrrecs senzills, i de més complexes. Gairebé com el cotxe fantàstic. Alguns exemples d’aquests bots benignes són els següents:

  • Crawlers: recullen informació d’altres webs i APIs.

  • Bots informatius: Faciliten la gestió de la informació que es publica.

  • Chatbot: com ja em dit, mantenen conversacions amb usuaris donant informació o resolent dubtes.

  • Game Bots: funcionen com a contrincants de joc online.

 

Així doncs, els bots ens permeten agilitzar comandes, sol·licitar reserves en hotels, restaurants o vols, o personalitzar l’atenció al client. A més a més, fan més efectives les aplicacions i xarxes socials.

En definitiva, es una eina molt útil en infinitud d’aspectes relacionats amb l’ús d’internet, aplicacions, softwares i les xarxes socials.

No obstant, com tot el que es relaciona amb la tecnologia, té el seu costat fosc. S’ha de tenir en compte que els bots fraudulents existeixen i poden provocar greus danys al teu sistema informàtic, a les teves dades i al funcionament de la teva empresa. Per aquest motiu, cal investigar les eines a disposició i prendre mesures per a bloquejar-los i evitar-los.

Però vaja, que sens dubte és una eina que ens facilita el dia a dia cada vegada més. Ens ajuden a posar fi a tasques eternament monòtones!

La intel·ligència artificial ja és aquí!