Tots hem sentit a parlar sobre la imatge corporativa, aquest concepte  abstracte que fa referència a la percepció que té el públic sobre una organització. A diferència de la identitat de l’empresa, que se centra a definir de forma convenient els elements que definiran la personalitat de cada institució, la imatge corporativa posa l’èmfasi en la recepció, en el públic. Aquest tipus d’informació exposa al públic la significació de l’empresa i els valors de la marca. Així, la imatge corporativa intenta respondre a la pregunta “quina és la imatge que té una persona sobre la meva empresa?”

Com hauràs deduït, la identitat de l’empresa influencia considerablement la imatge corporativa. És a dir, la imatge i els missatges que es llancen des d’una empresa o una institució tenen un impacte important sobre la percepció dels públics. No obstant això, hi ha altres factors aliens a l’empresa que poden influir en la percepció del públic, com els continguts publicats en mitjans de comunicació o l’opinió pública. Per això, en aquest article t’explicarem com dissenyar una imatge corporativa eficaç. Som-hi!

imatge corporativa

Passos a seguir per definir la imatge corporativa

Abans de centrar-nos en la imatge corporativa cal que hagis definit la teva identitat corporativa: per valorar quina percepció té l’usuari de l’organització, primer s’han d’haver definit els elements que definiran l’empresa. Així, has de començar amb tres preguntes: com em dic? (Triar un nom), com sóc? (Definir la personalitat de l’empresa) i com vull ser recordat? (Delimitar els objectius, missatges, públics).

El naming o procés d’elecció d’un nom per a l’empresa és un dels elements claus pel que fa a la identitat i el primer impacte sobre el públic. El més recomanable és que el nom de la teva empresa sigui curt, fàcil de pronunciar i que relacioni l’empresa amb l’activitat o sector en què s’emmarca. Tingues en compte que trobar un nom adient per a l’empresa  és una tasca molt complexa i que existeixen agències que es dediquen exclusivament a això.

L’ésser humà és principalment visual, de manera que el cervell recorda amb molta més facilitat els impactes visuals que els continguts. Així, un logotip adequat et permetrà transmetre amb només una imatge els valors i missatges que vulguis destacar. Et recomanem que abans de dissenyar el logotip estudies en profunditat quins són els teus clients potencials, el missatge que vols transmetre i el que fa la competència. Normalment, els logos clars, fàcils de recordar i de reconèixer i amb colors neutres tenen un impacte més positiu.

A més, l’eslògan -aquest missatge destinat a generar credibilitat i confiança- ha de captar l’atenció del públic, ser curt i contundent. Exemples dels eslògans més famosos dels últims anys són I’m lovin ‘it de McDonald’s, Just do it de Nike o Impossible is Nothing d’Adidas.

imatge corporativa

Beneficis d’una bona imatge corporativa

Quins beneficis pot reportar per a la teva empresa una imatge corporativa positiva? En primer lloc, el fet de tenir una identitat pròpia vinculada als valors i la cultura de l’empresa permet una diferenciació de l’empresa en el mercat enfront de la competència. Les empreses tenen un impacte sobre el públic, tots tenim una opinió més o menys favorable sobre les empreses i institucions que coneixem. Per tant, treballar en l’estratègia corporativa et permetrà millorar la imatge que el públic té de l’organització.

D’altra banda, definir els valors de l’empresa i la seva representació visual possibilita que puguis fer servir aquests marcadors visuals de l’empresa en diferents canals. Per exemple, en definir el logotip o l’eslògan podràs incloure’ls a les teves xarxes socials, comunicats oficials, notes de premsa, rodes de premsa, esdeveniments, web, mailing.

Així mateix, definir l’estratègia de comunicació en l’àmbit visual i de continguts donarà unitat a tots els elements comunicatius. A més, repetir els mateixos missatges i valors amb una mateixa tipografia i línia gràfica en els diferents canals crearà una percepció sòlida de l’empresa. A través d’aquests mecanismes es facilitarà el reconeixement de la marca a qualsevol situació i es crearà un sentiment d’unió entre tots els usuaris de la marca, que se sentiran identificats amb els valors de la marca.

En resum, planificar i establir una imatge corporativa d’acord amb l’esperit de l’empresa implica que tots els missatges defensaran els mateixos valors i missió, fomentant la credibilitat i confiança entre el públic.

imatge corporativa

Consells per definir la imatge corporativa

El més important és centrar-se en la filosofia i la cultura de l’empresa. Decideix com vols que sigui, treballa per aconseguir-la i que el que es reflecteixi de la cultura (a través de la mateixa empresa i de les publicacions en els mitjans) representi el seu valor intangible. A més, tingues sempre en compte qui és el teu públic, el destinatari dels teus missatges i continguts. Conèixer quin és el teu públic objectiu et permetrà delimitar el contingut i els canals a través dels quals et vols comunicar.

No oblidis ser coherent! Sigues fidel a la teva imatge corporativa sempre que et comuniquis amb tots els teus públics. Adopta una línia gràfica  que es correspongui amb el públic i l’àmbit de l’organització i fes-lo servir en totes les teves comunicacions. Finalment, et recomanem que treballis en profunditat els missatges amb els quals vols que s’identifiqui la teva empresa. Aquests estaran relacionats amb la concepció global de l’empresa i en convertir-se en part de la identitat, el més probable és que siguin missatges duradors en el temps.

Així que, abans de precipitar, reflexiona amb serenitat i escull estratègicament tots els elements que t’hem comentat. Una part molt important de l’èxit d’una empresa és com es comunica i relaciona amb l’entorn, el públic i els stakeholders. Esperem que aquest article t’hagi resultat útil i que t’ajudi a crear o perfeccionar el teu gran projecte!

brand building