Social Media

Quines seran les xarxes socials que lideraran aquest 2015?

La resposta a aquesta pregunta és la que voldríem tenir tots els que ens dediquem a la comunicació on line i a les relacions públiques, però està clar que el que prediem avui no té perquè ser el que estigui passant el pròxim desembre, sinó que li preguntin a Snapchat.
De totes maneres, és evident que el que hem de fer és analitzar el que ha anat passant al 2014 en quant a social media, i les tendències que veiem que ocuparan les nostres hores aquest 2015, per definir quin serà el social map d’enguany.

Aquest 2015, com ja hem anat veient l’últim any, les imatges i els micro vídeos seran els actors principals per captar i captivar a un usuari cada vegada més selectiu. Si ho podem veure amb una imatge o amb un vídeo, per què llegir-ho? En aquest sentit, les dues xarxes socials que més donaran a parlar seran Snapchat i Vine.

Tampoc podem oblidar les tendències i les activitats de la societat, que són el que ens marquen el camí. Som éssers socials (un quart de la població mundial utilitza xarxes socials) però el que també som cada vegada més és éssers mòbils. El 44% dels espanyols utilitza les xarxes socials a través del smartphone, això vol dir que l’experiència en les xarxes socials és cada vegada més mòbil. Aplicacions com Instagram han sabut utilitzar aquesta dada per convertir-se en una de les xarxes socials amb més creixement durant el 2014 (actualment compta amb 300 milions usuaris) superant per primer cop a Twitter.

Una altra xarxa social a tenir MOLT en compte, sobretot entre el públic adolescent que busca poder parlar de manera anònima, és Snapchat. Aquesta aplicació, la que més ràpid ha crescut durant el 2014, permet enviar missatges amb imatges i vídeos amb una caducitat que el propi usuari defineix (sí, com els missatges secrets que s’autodestruïen de l’inspector Gadget).

I Facebook? Què passa amb la xarxa social més famosa del planeta? De moment continua liderant el ranking amb 1.350 millons d’usuaris tot i que el seu principal repte és aconseguir-ne de nous entre el públic adolescent que la veu com la plataforma on estan els seus pares (per això van comprar Instagram… tontos no són).

Xarxes socials 2015

En resum (i afegint alguna cosa): quines xarxes socials hem de tenir en compte aquest 2015?

Les clàssiques que continuen:
• Facebook
• Instagram
• Twitter (que continua guanyant força a Espanya aquest 2015)
• Youtube (continua aguantant amb més força mai)

I les noves:
• Snapchat
• Vine (la base, contingut visual)

Una altra plataforma que s’ha de tenir en compte, no tant pel seu èxit, que és relatiu, sinó per la seva gran tasca en posicionament SEO a Google, és Google+. Potser és l’excepció de la regla “No estar mai per estar a les xarxes socials”.

PD: Ep, important, que haguem de tenir en compte totes aquestes xarxes socials no vol que haguem de tenir presència a totes.

Anna Parnau