Reunió Relacions Públiques

Sota el lema Creating a better future, el Mobile World Congress (MWC), celebrat a Barcelona entre el 26 de febrer i l’1 de març, ha tornat a reunir a les empreses més punteres del sector tecnològic. Aquest congrés, que ha comptat amb més de 100.000 visitants i la presència de gairebé 2.500 empreses, és un dels aparadors més importants en l’àmbit mundial. Per això, aquest esdeveniment representa una magnífica oportunitat per donar-se a conèixer i millorar la imatge corporativa com a empresa. Com pot una empresa treure benefici d’un esdeveniment com el MWC gràcies a les relacions públiques? En aquest post et donarem algunes idees!

RELACIONS PÚBLIQUES INTEL·LIGENTS: FER CONTACTES

Les relacions públiques són un àmbit destacat en la comunicació empresarial des de fa unes dècades. No obstant això, com és habitual, cal reinventar-se i estar en contacte amb les tècniques més actuals. Així, les relacions públiques intel·ligents s’han convertit en la nova forma de comunicar-se amb el món exterior.

És cert que el fet més destacat en un esdeveniment com el MWC segueix sent el fet de participar-hi, ja que permet establir una comunicació amb els clients, mitjans de comunicació i individus interessats en la marca que poden convertir-se en potencials clients. La forma de comunicació preferida entre empresa i públic aquest any ha estat, com de costum, la dels estands. Això sí, uns estands creatius, atractius i amb experts per explicar les últimes novetats de cada dispositiu.

No oblidis que el factor humà és sempre el més rellevant; comptar amb representants, portaveus i directius de l’empresa al congrés permet establir contacte amb nous públics, crear una networking, programar reunions … A diferència de la dinàmica tradicional, un dels procediments més valorats avui dia (i en els quals tenen cabuda les relacions públiques!) és el d’ampliar la xarxa de contactes.

Ja sigui de forma online, gràcies a plataformes com LinkedIn, o amb entrevistes personals, conèixer a aquells que es mouen en el teu sector és sempre una bona opció . Saber qui destaca i quines propostes tenen èxit dins del sector de la teva empresa pot ser útil per valorar una possible col·laboració amb una altra empresa o per obtenir el contacte dels professionals millor preparats que pots incorporar a la plantilla.

CONTACTE AMB ELS STAKEHOLDERS

El MWC és un esplèndid aparador en el qual les empreses presenten les seves millors novetats i, de forma indirecta, enriqueixen la seva imatge com a empresa. Aquest congrés empra diferents modalitats, com ponències, taules rodones, conferències i reunions, que serveixen a la companyia per estar en contacte amb els seus públics d’interès, els anomenats stakeholders.

Inversors, experts, analistes, periodistes especialitzats, fabricants, desenvolupadors, partners i la resta de públics del sector estarien englobats en el que coneixem com stakeholders. Un esdeveniment de la magnitud del MWC és el moment ideal per donar a conèixer l’empresa, els seus productes o serveis i crear una magnífica impressió sobre la companyia.

En els últims anys, l’organització d’esdeveniments s’ha consolidat com una eina de comunicació estratègica amb l’objectiu de donar visibilitat a l’empresa. Com veiem en el MWC, aquest tipus de congressos constitueixen un magnífic aparador per a empreses nacionals i internacionals per interactuar amb els seus stakeholders i alhora amb el seu públic objectiu.

Atenció! No oblidis que de la mateixa manera que la teva empresa presenta les seves últimes novetats també ho faran els teus competidors. Per tant, el MWC serveix també per descobrir les tendències i la línia de treball dels teus competidors, que pots tenir en compte de cara a les teves properes creacions.

EL MWC I ELS PROGRAMES PERSONALITZATS

A més de funcionar com un aparador per a les empreses, el MWC es converteix durant quatre dies  en el centre de les innovacions tecnològiques a escala mundial. Per això, és important que l’estratègia de l’empresa en el pla comunicatiu tingui en compte la necessitat de connectar amb els diferents públics objectius de la companyia. A tall d’exemple, la mateixa organització del MWC va crear esdeveniments dirigits especialment als diferents públics objectius o targets convenients per a cada empresa.

Així, durant l’edició del MWC de 2018, van tenir lloc diferents programes o esdeveniments dirigits a un públic molt segmentat. Per exemple, el Partner Programs, orientat a la captació de socis, els actes del Women4Tech, orientats a l’eliminació de la bretxa de gènere en el sector tecnològic, el programa Yomo per fomentar l’interès per la tecnologia entre els joves o el 4YFN per la promoció de startups.

Per tant, és interessant a nivell empresarial oferir durant els dies que duri l’esdeveniment diferents actes dirigits a un públic segmentat amb l’objectiu de crear un impacte positiu en l’àmbit corporatiu (percepció com a empresa) i pel que fa al producte. Com veiem, la comunicació estratègica és indispensable per a una empresa i imprescindible per treure el màxim partit de la presència en un esdeveniment com el MWC.

CAMPANYA ORIENTADA A LA CIUTADANIA AL MWC

Però què passa amb la resta de la ciutadania que, tot i ser un públic objectiu, no acudeix a l’esdeveniment? Un consell: mai t’oblidis d’ells. La implicació i la utilitat a la vida real són determinants per la popularització d’un producte o un servei.  És per això que, en la mesura del possible, s’ha d’intentar acostar el teu producte o servei a la vida quotidiana de l’usuari.

Seguint aquesta estela, el MWC no es va oblidar dels barcelonins (nosaltres tampoc els vam oblidar a ells!) i van desenvolupar durant tota la setmana, en paral·lel al congrés, la Mobile Week. Aquest esdeveniment fusionava l’art, la innovació i la tecnologia i pretenia fer-se present en el dia a dia dels ciutadans. Així, gràcies a diferents actes que es van englobar en la campanya -com rutes culturals o conferències sobre la revolució digital-, el MWC va poder acostar-se a un públic molt més ampli i variat, potenciant l’impacte del seu missatge i subratllant, encara més, la incidència del congrés en la societat.