Si estàs llegint aquest article, probablement estàs considerant professionalitzar les xarxes socials de la teva empresa. És cert que delegar la teva comunicació online en una agència de comunicació pot ser una despesa extra i segurament pensis “jo ja porto les meves xarxes socials personals i no em va malament”. Segur que ets un crack amb les teves xarxes socials privades, però no has d’oblidar que existeix un gran salt entre la comunicació en xarxes d’un mateix, que no deixa de ser un hobby, i la comunicació empresarial.

Avui dia, l’accés a la informació està cada vegada més fragmentat i cada persona s’informa d’una forma diferent, per la qual cosa les xarxes socials són un canal determinant per posicionar-te com a marca o empresa. A diferència de la tendència en comunicació d’anys enrere, una part important de la societat ha deixat de llegir diaris i de veure la televisió, per la qual cosa les xarxes socials s’han consagrat com un canal molt interessant per connectar amb tots aquells que estan “desconnectats” de les plataformes convencionals i així fer-los arribar els inputs de la teva empresa.

Necessites més motius per professionalitzar les teves xarxes socials? A continuació te’n donem uns quants!

Un pla de Social Media

Com saps, la comunicació online d’una empresa no és fruit de la improvisació. Part de l’èxit de professionalitzar les xarxes consisteix en el treball d’anàlisi que hi ha darrere, amb l’objectiu de crear una estratègia de comunicació online (o pla de social media) per millorar el teu impacte en xarxes.

La gestió adequada de les xarxes socials ha de partir d’una anàlisi detallada de les dades del compte al moment de començar, des de paràmetres tan simples com els likes i els comentaris al càlcul de l’engagement i l’estimació del públic objectiu entre els teus seguidors. De vegades val més tenir tres seguidors afins al perfil i al target de la marca que no pas 10 seguidors randoms.

Una empresa de comunicació t’ajudarà a delimitar el teu públic objectiu, establint un target i, a partir d’aquí, dissenyant una estratègia de comunicació online amb la finalitat de tenir a les teves xarxes socials els seguidors del perfil més convenient per a la teva empresa. No és qüestió de quantitat sinó de qualitat!

Eines professionals

La manca de coneixement sobre eines professionals o fins i tot la por a provar noves tècniques poden comportar que el perfil de les teves xarxes socials sigui molt limitat i repetitiu. A més, existeixen eines per obtenir les dades professionals de l’impacte, l’engagement i la interacció de cada publicació, per la qual cosa avui dia estàs deixant escapar molta informació essencial per construir una estratègia de comunicació òptima en xarxes socials. 

Contingut original i equilibrat

Què haig de publicar a les meves xarxes? Aquesta és una de les grans preguntes del món del community management. Independentment del com funcionin els comptes personals de les xarxes socials, l’empresa hauria de combinar la publicació de contingut propi o corporatiu amb la publicació de contingut rellevant del sector. Per exemple, un compte d’una empresa dedicada a la gastronomia hauria d’incloure, no només les notícies relacionades amb els seus últims llançaments, sinó també publicar-ne d’altres en referència al món de l’alimentació.

A les xarxes cal intentar no ser egocèntrics, sobretot quan es tracta d’una empresa. Els seguidors segueixen el compte d’una empresa perquè els agrada i creuen en la seva marca, però alhora perquè formen part d’un sector que els genera interès. Per tant, tingues en compte que segurament també seguiran les xarxes de la teva competència.

És per això que has de destacar oferint un contingut original, de qualitat i plural. Les xarxes socials són una eina per oferir valor a una marca, no un simple aparador, així que aprofita-ho per situar-te com a referent del teu sector!

Xarxes socials i comunicació directa

Actualment, i especialment a les generacions més joves, es valora la immediatesa. Molts possibles consumidors no estan disposats a esperar l’endemà o simplement els resulta més còmode posar-se en contacte amb l’empresa a través de les seves xarxes socials. Les dades que revelen els últims estudis són clares: 3 de cada 4 consumidors fan servir les xarxes socials per determinar la seva compra.

Una bona imatge corporativa, així com una estètica cuidada i un Look & Feel afí a la marca pot fer que el consumidor es decanti per la teva empresa. Així mateix, les xarxes socials són una via de comunicació directa amb els clients. Són molts els que, per exemple, escriuen un missatge per preguntar sobre la talla d’un producte, el preu o les condicions d’enviament. A més, també pots observar com ha estat l’acolliment d’un producte o d’un servei per la quantitat de likes o de repercussió que ha tingut.

Finalment, una gestió professional i adequada de les xarxes socials poden salvar la imatge de la teva empresa en un moment de crisi. Tenint en compte que un de cada cinc consumidors fa servir les xarxes socials per expressar el seu descontentament amb un producte, tenir darrere de les xarxes de la teva empresa un equip professional i competent t’ajudarà a donar una resposta àgil i solvent, reforçant la percepció de confiança i competència de la teva empresa.