Estem a l’era del contingut. Oferir oferir i oferir per poder rebre alguna cosa a canvi, ja siguin, altes en una newsletter, més leads o millor posicionament de marca. El pla de màrketing de les empreses ha donat un gir de 360º cedint el protagonisme al contingut, un contingut centrat en el client, no en l’empresa. Un contingut que no només es basa en escriure posts o compartir notícies, aquest nou contingut demana molt més per part de les empreses. Demana crear material exclusiu, investigar el sector i el mercat i tractar a cada usuari/client com si fos únic.
Però comencem des del principi i definim quins són els conceptes claus per crear un bon pla de màrketing de continguts.
Primer de tot, com en la creació de qualsevol estratègia, hem de tenir clar quins són els nostres OBJECTIUS. Què és el que volem aconseguir duent a terme un pla de màrketing de continguts?
Volem canviar la percepció de la nostra marca? Volem aconseguir incrementar les vendes d’un producte? Volem augmentar el número de seguidors o fans de les nostres xarxes socials?
És important ser sincers i realistes, ja que si, per exemple, ens marquem uns objectius inaccessibles, potser creurem que estem fent les coses malament quan en realitat estem duent a terme una bona estratègia.
Un cop definit què és el que volem aconseguir ens hem de centrar en el nostre TARGET (més general) o BUYER PERSONA (més definits). A qui dirigim les nostres accions? És molt important identificar correctament el nostre target i, sobretot, conèixer-lo bé per poder captar la seva atenció.
Hem de saber què necessita, quins problemes té, què l’interessa i què és el que busca.
Quan ja sabem què és el que volem i a qui ens dirigim, ja podem començar a DEFINIR ELS CONTINGUTS I CREAR EL PLA DE CONTINGUTS.
És important fer una bona cura d’ego i tenir clar que no podem parlar només de les meravelles de la nostra marca.
Hem de crear un contingut que el nostre target vulgui escolar, i el que és més important, que vulgui compartir. Hem d’analitzar quin contingut tenim i quin contingut necessitarem per tal d’organitzar-nos.
Podem utilitzar diferents formats per captar l’atenció del nostre target, sempre en funció dels nostres objectius, com per exemple infografies, concursos, casos d’èxit…
Per fer-vos una idea del tipus de contingut que podem oferir en funció dels nostres objectius, podem mirar aquesta taula de continguts del blog de la Vilma Nuñez (molt recomanable).
Però tant important com la creació del contingut és saber com moure’l i optimitzar-lo per fer que el nostre target l’acabi clicant i, sobretot, aconseguir un alt grau d’engagement. Volem que sigui el nostre client potencial el que ens trobi a nosaltres, no al revés (aquí començaríem a parlar de inbound marketing, però ho deixarem per un altre post).
Algunes accions que ens poden ajudar a aconseguir-ho podrien ser posar títols que siguin atractius i convincents o escriure meta descripcions que generin expectativa o intriga. De cara a les xarxes socials hem de recordar que una imatge val més que 1.000 paraules així que, què millor que publicar una imatge que capti l’atenció dels nostres seguidors cap al nostre contingut?
A més a més, si ens interessa, també podem fer campanyes de pagament per dirigir els seguidors al nostre contingut (publicitat online (facebook ads, google adwords, banners…), accions de màrketing d’afiliació, col·laboracions amb altres webs….)
Un cop tenim el contingut creat i viralitzat només ens queda MESURAR ELS RESULTATS de l’acció. Sense medició no podrem saber si el que estem fent està tinguent els resultats que esperàvem o no.
Creem els nostres propis KPI’s i fem una valoració dels resultats, analitzem el comportament de les visites al nostre contingut: què cliquen, quines pàgines visiten o què es descarreguen.
És important anar corregint el pla de maketing de continguts en funció dels resultats que anem observant. Això si, donem-nos un temps de marge, sobretot si ens iniciem en aquest terreny.
Cal recordar que és molt important aconseguir credibilitat i guanyar-nos la confiança dels nostres seguidors, i per això necessitem temps. Un temps en el que ens toca a nosaltres confiar. Confiar en el màrketing de continguts.
Anna Parnau