digitalitzacion

Aquesta setmana hem assistit a una open class sobre la transformació digital de les empreses i la veritat és que ens ha fet pensar bastant en la realitat empresarial que vivim.

Sembla evident que tots els CEO’s, els dircoms i els treballadors del sector de la comunicació saben que toca digitalitzar-se però, per desgràcia, no sempre és així. Moltes vegades, sobretot en les grans empreses, ens trobem amb directius que, ja sigui per por, per respecte o per mandra als canvis, s’oposen a digitalitzar els seus productes o processos. S’acosta la jubilació i no es volen complicar la vida.

Com bé es va comentar en aquest ponència, la digitalització funciona de veritat quan va dels de dalt cap als de baix. Cal que els de dalt creguin en la necessitat del canvi i en tots els beneficis (no només econòmics) que comporta (estalvi de temps, facilitat d’obtenció de dades, comunicació directe bidireccional…).

També és cert, però, que no totes les empreses han de digitalitzar-se  al mateix ritme o de la mateixa manera. És evident que la capacitat de transformació d’una PIME no és la mateixa que la d’una gran empresa, ja sigui per la  quantitat de gent que ha d’aprendre els nous canvis (punt a favor de la PIME) com pels recursos econòmics dels que disposa (punt a favor de la gran empresa).

Però parem un moment.

Això de digitalitzar-se sona molt bé, però, no només vol dir passar-se al món digital, digitalitzar-se implica canviar la mentalitat i, sobretot, l’ADN de l’empresa. I aquí és oncomença el repte de veritat.

Moltes empreses destinen molts recursos a digitalitzar antics processos que ja dominen enlloc reinventar-los pensant en el seu client. Un client que es mou sense problemes entre el món online i el món offline.

A l’hora de començar un procés de digitalització està bé que tinguem en compte certs punts:

  1. Comencem el procés de dins cap a fora. Cal començar des de dins de l’empresa per tal de poder arribar al client amb garanties d’èxit.

  2. Aprofitem al màxim les prestacions que ens ofereix el món online, així podrem oferir un servei molt millor i amb valor afegit.

  3. NO digitalizem els procés que teníem. ADAPTEM-NOS! No hem de tenir por als canvis.

Perquè, tal i com va preguntar el Fernando de la Rosa a la open class que vam assistir, quants de vosaltres domineu el 50% de la tecnologia que tenim a l’abast?

Està bé parar i pensar-ho.

 Anna Parnau