bloggers-612x350

El primer és molt fàcil i ràpid, el segon és més complex i requereix més temps.

Fa ja uns posts (long posts ago…) vaig parlar sobre la relació consultor d’agència-periodista, avui parlaré de la relació consultor d’agència-blogger. Perquè, com molts de vosaltres sabeu (encara que alguns es dediquin a homenatjar a Sócrates i el seu “jo només sé que no sé res), no és el mateix la relació amb un periodista i la relació amb un blogger.

Però potser el millor serà començar pel principi i explicar el més bàsic: qui són els bloggers? Fa uns anys l’explicació era molt senzilla, a dia d’avui existeixen diferents tipologies de bloggers. (Entre nosaltres: els que tenen el blog només per guanyar diners, els que el tenen perquè els agrada escriure sobre alguna cosa en concret i a més guanyen una mica de diners i, finalment, els més “puristes” de tots, els que no accepten cap tipus d’intercanvi comercial). Però, sent escrictes, un blogger és “l’autor d’un blog, és a dir, una pàgina web a manera de diari en la qual es publiquen articles periòdicament, ordenats de forma cronològica”. Al principi, els bloggers eren persones aficionades a una temàtica que escrivien per “plaer”, avui ja trobem molts bloggers professionals, que han fet de l’escriptura i gestió del seu blog la seva professió.

Per què ens interessa a les agències de comunicació relacionar-nos amb els bloggers? Doncs perquè molts d’ells s’han convertit en veritables influenciadors de masses. Per aquest motiu, si un blogger amb seguidors fidelitzats parla bé d’un producte o marca això afecta molt positivament a la reputació i coneixement d’aquesta marca.

Però tornem al títol del post. Com cabrejar a un blogger en 1 minut? Us dono diverses possibilitats:

1. Envia-li un primer mail de contacte amb un assumpte tipus “Benvolgut blogger”. O ja si vols que t’odiï a l’instant posa-li alguna cosa així com “Informació per publicar en el teu blog”.

2. Posa el seu email en una base de dades juntament amb altres bloggers i periodistes i envia-li notes de premsa sense cap tipus de personalització. I si les notes de premsa són d’una marca, producte o projecte que no té molt a veure amb el contingut del seu blog llavors ja és la bomba.

3. Ignora un mail seu de resposta en el qual et diu que prefereix que no li enviis més informació d’aquesta marca/producte/projecto.

4. Proposa-li que escrigui un post preciós (amb fotos i tot eh) sobre el teu producte/marca/projecte a canvi de… res. Així el tindràs en el pot segur.

Com veieu, és fàcil fer-ho malament. Ara anem a la segona part del títol Com portar-te bé amb un blogger per sempre? Aquí us explico com ho fem nosaltres, des del primer contacte fins el final de col·laboració:

1. Llegeix-te el seu blog. Busca (en el cas que no estigui molt a la vista) el nom del blogger i quan ja ho sàpigues li escrius un mail personalitzat presentant-te i explicant-li perquè t’interessa col·laborar amb ell. Important: la clau perquè aquest primer contacte doni pas a un segon és que hagis analitzat bé que aquest blog és l’ideal per a aquesta col·laboració. No t’interessa un blog únicament perquè té molts seguidors a Facebook, t’interessa el que tingui un contingut que realment estigui relacionat amb el que li vulguis proposar. Si tens això clar és fàcil que el blogger vulgui parlar de col·laborar.

2. Aquí hi ha opció A i opció B.

A) Si el blogger et contesta que no li interessa col·laborar amb tu per X motiu no li facis spam. Respecta la seva decisió, no costa res ser amable.

B) Si el blogger et contesta que sí li interessa aquí s’obre un món de maneres i interessos de col·laboració. Personalment crec que tot anirà bé si tu com a consultor tens clar que es tracta d’una col·laboració i no d’un favor que et fa el blogger perquè, oh casualitat!, adora el teu producte/marca/projecte; i si el blogger té clar que en tractar-se d’una col·laboració professional ha de proporcionar-te informació i certa màniga ampla perquè tots dos sortim vencedors.

3. Una vegada hagi acabat la col·laboració demana-li estadístiques de com ha anat l’acció (per poder mesurar l’èxit d’aquesta) i, si ha anat bé, dóna-li les gràcies i felicita-li. Tornem al d’abans, no costa res ser amable. També pots preguntar-li si li importa que en el futur li manem informació sobre el producte/marca/projecte.

Així doncs, tampoc és tan difícil fer-ho bé, veritat? Sí que és més lent, perquè has d’analitzar blog per blog però us asseguro que a la llarga és *muuuuuuucho millor dedicar-li temps a la primera part de cerca i anàlisi que no agafar un llistat de blogs i ficar-los en una base de dades sense més.

Veritat bloggers?