valors de marca

Tot són modes. Tendències que van i venen i que modifiquen el comportament dels consumidors. Lògicament, la comunicació no n’és una excepció, ans el contrari, a vegades n’és la culpable.
Fa un temps, segurament alguns anys ja, el concepte clau eren les Experiències. Toooot eren experiències: viure experiències, compartir experiències… Semblava que anar a comprar el pa havia de ser una experiència.
Actualment, des de fa un temps, la tendència en el nostre sector (sobretot en les PR) ha canviat i només es parla de Valors. Empreses amb valors, entitats amb valors i, sobretot, marques amb valors. Grans empreses, moltes d’elles amb dubtosos valors reals, s’han omplert la boca (i les seves campanyes) amb aquest concepte. Un exemple recent és el de Coca Cola i el seu polèmic anunci.
Però com totes les modes quan tothom vesteix igual o quan tothom ven el mateix, aquestes deixen de tenir interès. Tant s’ha utilitzat aquest concepte que ha arribat a perdre tot el seu significat (per no dir valor).
A més a més aquest abús sol tenir víctimes. Els més afectats, com a qualsevol moda, són els genuïns, els que creien abans que ningú en els conceptes que de cop utilitza tothom. Els valors, com tot, són més reals, més creïbles, quan no segueixen cap moda. Un clar exemple d’empresa amb valors dels de veritat és La Fageda.
A Oh la là! no només som fans (per seguir amb conceptes de moda) dels seus iogurts i dels seus gelats (el de xocolata negra i cacau…. sense paraules), també som FANS, amb majúscules, de l’empresa . Sí, així mateix: som fans de La Fageda (i no només a Facebook).
Ja fa un temps vàrem tenir la sort de reunir-nos amb el seu cap de comunicació, l’Albert Riera, i la seva manera de parlar del projecte només va fer que la nostra admiració augmentés.
Tot a La Fageda ens agrada, especialment la peculiar història del seu fundador, Cristòbal Colón, que fa 32 anys es va plantar a l’ajuntament d’Olot tot dient: ”Sóc Cristóbal Colón i vinc del manicomi amb 14 malalts perquè vull muntar una empresa”.
El cas d’aquesta cooperativa és un clar exemple d’èxit. Èxit en tots els sentits. Tant és així que l’any passat va ser nombrada la tercera empresa alimentària més reputada a tot l’Estat (just després de Danone i Nestlé) i fins hi tot ha arribat a ser un case study a la Universitat de Harvard.
I els seus èxits no acaben aquí. La seva filosofia i valors han arribat a inspirar a altres persones que han volgut crear la seva pròpia cooperativa, com el cas de Terrabona.
I què fa que l’empresa tingui èxit o que fins i tot tingui seguidors de veritat? No seguir cap moda i ser fidel. Fidel a uns valors que, en el cas de la Fageda, es mantenen intactes des de la seva fundació l’any 1982.
Valors, valors i més valors. Però dels de veritat. Dels que no segueixen cap moda.

Anna Parnau