crisi de marca

Ho has vist, i ho saps. Segurament no de la font original, sinó de l’allau de «memes», posts indignats i bromes que han circulat per Internet. I és que en una setmana Pepsi i United Airlines han omplert la xarxa, però no de la manera que voldrien: han tingut una gran crisi de marca. Ambdues per motius diferents. Però ambdues crisis es poden resumir en 3 minuts, el temps que duren els vídeos que les han causades. Anem per parts…

L’origen del desastre

Pepsi. La principal competidora de Coca-Cola sorprenia la setmana passada amb el llançament d’un anunci protagonitzat per la jove model Kendall Jenner (una Kardashian!). En l’espot es pot veure com Jenner s’uneix a una manifestació, es posa davant dels policies -que tenen una actitud bel·ligerant- i els ofereix una Pepsi. L’autoritat l’accepta amb un somriure. Fins aquí, a priori, no hi hauria cap problema.

El cas és que les imatges porten a recordar, inevitablement, les protestes del juliol de 2016 a Baton Rouge (Lousiana) organitzades per «Black Lives Matter» (les vides dels negres importen), en què es va poder captar la imatge d’una noia negra davant de policies, esperant pacíficament que la detinguéssin sense haver comès cap delicte.

Des de les xarxes socials s’ha vist l’anunci de Pepsi com una burla morbosa del moviment «Black Lives Matter» i una descriminalització de la violència policial.

Crisi de MarcaCrisi de Marca

 

United Airlines. Si bé el cas de Pepsi podria donar peu al debat o a la interpretació, el cas de United Airlines està molt més clar: les companyies aèries normalment utilitzen l’overbooking (vendre més bitllets que places hi ha en un vol) per tal d’assegurar-se que no quedin llocs buits en el trajecte, ja que normalment i per estadística sempre hi ha algú que falla. El cas és que en el vol entre Chicago i Louisville del passat nou d’abril l’overbong se’ls va escapar de les mans i, efectivament, hi havia més passatgers que seients disponibles a l’avió.

En aquests casos es demanen voluntaris per abandonar el vol, però justament al vol 3411 de United Airlines no n’hi va haver, així que l’equip de seguretat de la companyia va decidir treure passatgers aleatoris de l’avió utilitzant la violència.

Les xarxes no han trigat a fer-se’n ressò en una combinació d’indignació i humor negre. Els «memes» que han circulat per Internet comparaven l’equip de United Airlines amb personatges que van des de Bruce Lee fins a Negan, el súper-dolent de The Walking Dead.

crisi de marca

La crisi de marca. Com me’n puc sortir?

El que han fet les dues companyies ha estat enviar comunicats lamentant les seves accions, demanant disculpes i afirmant que no tornarà a passar.

En casos tan extrems -sobretot en el cas de United Airlines- serà complicat que tornin a tenir tan bona consideració com tenien, però el que cal fer en casos de crisi és intentar solucionar-la el més ràpid possible. Hem d’intentar esbrinar quin ha estat l’origen d’aquesta crisi: el comentari d’un influencer? Ha sigut una reacció generalitzada? Si sabem la causa, podem minvar l’efecte.

La crisi ja la tenim, ara cal monitoritzar la nostra imatge a la xarxa, controlar que no empitjori més i, en la mesura del possible, intentar millorar-la. El comunicat demanant disculpes és el primer pas. Però el que sobretot hem de tenir clar és… que no podem repetir l’error que ens ha causat la crisi!

 

 

Laura Gállego Marfà